Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Πρέπει να αξιοποιηθεί η νέα συμφωνία

Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε σήμερα στην Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Τι προοπτικές θα υπήρχαν για τις τράπεζες, τις αποταμιεύσεις και τους μισθούς των Ελλήνων», αναρωτήθηκε. «Αποφεύχθηκε το εφιαλτικό σενάριο. Η συμφωνία δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη». Η χώρα έχει μια νέα ευκαιρία και αυτή θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στην Αθήνα αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ό,τι και να συμβεί» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών,διευκρινίζοντας ότι οι εταίροι δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα και μετά το τέλος του προγράμματος το 2014, μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ωστόσο ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα «δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «σήμερα διαψεύδονται όσο επένδυσαν πολλές ελπίδες και πολλά συμφέροντα στην αποτυχία της Ελλάδας». H απόφαση «μας επιτρέπει να έχουμε ένα χρέος βιώσιμο» ανέφερε και πρόσθεσε: «αφαιρέσαμε 107 δισ. ευρώ» από το χρέος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι από πλευρά όγκου οικονομικού η διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε «είναι ίσως η σημαντικότερη της μεταπολεμικής εποχής».

Αναφερθείς στους μηχανισμούς εποπτείας, που έχουν δεχθεί σκληρή κριτική, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σέβονται την ανεξαρτησία της χώρας» και ότι η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα. Για τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό είπε ότι θα ανοιχθεί στην ΤτΕ.Απηύθυνε δε εκ νέου έκκληση για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, που είναι πλήρως εγγυημένες.

Το χρονοδιάγρμμα για το PSI

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το νομικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τις Ρήτρες Συλλογικής Δράσης (CACs) για την ανταλλαγή των ομολόγων θα κατατεθεί σήμερα, το πολύ μέχρι αύριο στη Βουλή.Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι την Παρασκευή θα γίνει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων. Στις 9 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η συμμετοχή στη δήμοσια προσφορά και θα εξετασθεί αν είναι ικανοποιητική και αν θα ενεγοποιηθούν τα CACs που θα έχουν ήδη νομοθετηθεί και θα αφορούν ποσοστό συμμετοχής των δύο τρίτων (66,6%). Στις 12 Μαρτίου έχει προγραμματισθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

Στη Βουλή το νομικό πλαίσιο

Ο κ.Βενιζέλος ανέφερε ότι σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδιο για το νομικό πλαίσιο του PSI και έτερο νομοσχέδιο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες σε επίπεδο μέτρων και Προϋπολογισμού. Και τα δύο πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τις 29 Φεβρουαρίου, είπε ο κ. Βενιζέλος, ώστε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις 1 και 2 Μαρτίου να παρουσιαστούν όλες οι ενέργειες.Διευκρίνισε εξάλλου ότι θα συμπεριληφθούν στο PSI και δάνεια των ΔΕΚΟ με την εγγύηση του Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους πολίτες που έχουν ομόλογα μέχρι 100.000 είπε ότι οι κατηγορίες πολιτών που πρέπει να αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο «θα αντιμετωπιστούν με ειδικό τρόπο». Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ωστόσο ότι «τα ομόλογα ως ομόλογα» θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο..

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ένας οίκος αξιολόγησης να υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία Selective Default (Επιλεκτική Χρεοκοπία) ,ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ανέφεροντας ότι έχει δημιουργηθεί μηχανισμός που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αντλεί ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ίσως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το ποσό για τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών». Ανέφερε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για 40 ως 50 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ότι αναμένει έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος αλλά ότι ο ίδιος εκτιμά ότι θα παραμείνει «ένα αποθεματικό».

«Ο κάθε καταθέτης πρέπει να γνωρίζει ότι εδώ υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα πλήρως εγγυημένο» ανέφερε και ζήτησε «να οργανωθεί ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων»

Ειδικός λογαριασμός

Για το μηχανισμό παρακολούθησης ανέφερε ότι η «κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα» και διευκρίνισε ότι θα «υπάρξει ένα μόνιμο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τον δεσμευμένο λογαριασμό ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το αρχικό αίτημα ήταν ο λογαριασμός να περιλαμβάνει χρήματα του επομένου εννεαμήνου και να τηρείται στο εξωτερικό. Για τον ειδικό λογαριασμό που αποφασίστηκε τελικά είπε ότι θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ότι πρόκειται «για μα εθνική νομοθετική ρύθμιση», η οποία αργότερα θα ενταχθεί στο Σύνταγμα «για να αυτοπροστατευθούμε», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. «Θα υπάρχει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης» είπε.

Οσον αφορά στα χρήματα που θα μπαίνουν στον ειδικό λογαριασμό είπε ότι εκτός από τις δόσεις των 130 δισ. ευρώ «θα είναι και από τα δικά μας έσοδα, και από φορολογικά έσοδα, όχι μόνο από τις αποκρατικοποιήσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τέλος ότι «έχει θυσιάσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες» όσο χειρίζεται τα θέματα αυτά και δεν ασχολείται με κομματικά ζητήματα.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!