Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Εργατικά - Ασφαλιστικά

ΕΛΙΝΥΑΕ Η βιώσιμη ανάπτυξη, ο κοινωνικός διάλογος και το μέλλον της εργασίας

Η βιώσιμη ανάπτυξη, ο κοινωνικός διάλογος και το μέλλον της απασχόλησης, απασχόλησαν τις εργασίες της ολομέλειας της δεύτερης ημέρας των εργασιών του 3ου συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, βασικά συμπεράσματα της συζήτησης ήταν:

  • Η εργασιακή ευελιξία, η  τηλεργασία, οι νέες τεχνολογίες, η ψυχική υγεία εργαζομένων και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι, απασχολούν και προβληματίζουν τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο.
  • Ανάδειξη της αξίας της επένδυσης στην ψυχική υγεία και η σύνδεσή της με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
  • Η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, νέα αναδυόμενη τάση με δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας και μεταβαλλόμενων εργοδοτών, διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα.

Η Franca Salis-Medinier, μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ανέδειξε τη σημαντική συνεισφορά του κοινωνικού διαλόγου στη χάραξη πολιτικής και τη θέσπιση της αναγκαίας νομοθεσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε, «η ενσωμάτωση των κλιμακούμενων κοινωνικών, οικονομικών και εργασιακών αλλαγών και η προετοιμασία για τις επερχόμενες προκλήσεις αποτελούν βασικές παραμέτρους του κοινωνικού διαλόγου. Αντικείμενα, όπως η εργασιακή ευελιξία, η τηλεργασία, οι νέες τεχνολογίες, π.χ. η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση, όπως και κρίσιμα θέματα, που είναι, για παράδειγμα, η ψυχική υγεία και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι αποτελούν στοιχεία προβληματισμού».

O Dr Bruno Roche, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Economics for Mutuality, παρουσίασε μεθόδους βέλτιστης διαχείρισης του ανθρώπινου κεφαλαίου, αναβάθμισης της δέσμευσης των εργαζομένων, αλλά και της βελτίωσης της πνευματικής υγείας, υπό το πρίσμα των κριτηρίων περιβαλλοντικής και κοινωνικής απόδοσης και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Η ενσωμάτωση των ευρύτερων μακροπρόθεσμων τάσεων στη στρατηγική των επιχειρήσεων είναι σημαντική και αποτελεσματική.

Η Δρ Μαρίλη Μέξη, εμπειρογνόμωνας της ΕΕ, Σύμβουλος του ILO και του ΟΗΕ, καθώς και ειδική σύμβουλος της Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα εργασίας, ψηφιακής οικονομίας και κοινωνικού κράτους, ανέδειξε τα σημαντικά θέματα που ανακύπτουν από τις πρωτοφανείς αλλαγές που πραγματοποιούνται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Όπως τόνισε, η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες αποτελεί σημαντική νέα τάση που συνδυάζει στοιχεία, όπως η απομακρυσμένη εργασία και οι μεταβαλλόμενοι εργοδότες, όπου, όμως, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι ως μισθωτοί, χάνοντας τα συνοδά πλεονεκτήματα. «Η κλιματική αλλαγή και οι δημογραφικές εξελίξεις αναμένεται να οδηγήσουν σε έντονες μετακινήσεις πληθυσμών, με την Ευρώπη να δέχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 200 εκατομμύρια μετανάστες τα επόμενα χρόνια, με πλήθος άμεσων, αλλά και έμμεσων επιπτώσεων. H διαχείριση υδάτινων πόρων αναμένεται να απασχολήσει όλους έντονα τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε.

Η κ. Amanda Aldred, επικεφαλής του Health, Safety, Environment and Wellbeing της Jacobs, ανέδειξε τη συσχέτιση μεταξύ πνευματικής υγείας και περιστατικών υγείας και ασφάλειας και την αξία της επένδυσης στην ψυχική υγεία, η οποία οδηγεί στη μείωση των περιστατικών, αλλά, ταυτόχρονα, συμβάλλει σε ένα αποδοτικό, πετυχημένο και υγιές περιβάλλον για όλους.

Κλείνοντας τη συνεδρία, η κ. Arianna Huffington, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Thrive, στον χαιρετισμό, που απηύθυνε, σημείωσε τη σημαντικότητα παραγόντων, όπως η κατάθλιψη, το εργασιακό άγχος, αλλά και το σύνδρομο burnout.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!