Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη στην Ελλάδα

«Βήμα ταχύ» εντός και εκτός Ελλάδας για την υλοποίηση του νέου μνημονίου δημιουργούν οι αναθεωρημένες προβλέψεις του μακροοικονομικού σεναρίου για τη χώρα μας, που προβλέπει ανάκαμψη υπό προϋποθέσεις στο τέλος του 2013.

Με βάση τις αναλυτικές εκθέσεις  που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός από ύφεση της τάξης του 5% του ΑΕΠ για φέτος, στο μνημόνιο υπάρχει η πρόβλεψη για ύφεση στις αρχές του 2013 με την προοπτική για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας να τοποθετείται στο τέλος της χρονιάς εκείνης.

Ως μέγα στοίχημα παραμένει συνεπώς η επίτευξη  πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το βράδυ της Τετάρτης έγινε σαφές ότι και τα σενάρια βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, (αυτό της επιτροπής που υπολόγιζε το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 124% το 2020 και αυτό του ΔΝΤ που υπολόγιζε το χρέος στο 128%) έχουν συγκλίνει σε μια κοινή εκτίμηση για το 128% του ΑΕΠ.

Η συμμετοχή με το κέρδος των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ (ονομαστικής αξίας 50 δισ. τα οποία έχουν αγοραστεί για 38 δισ.) αλλά και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες που κατέχουν άλλα 12 δισ. ευρώ (αγοράστηκαν 9 δισ. ευρώ) κλείνει ένα μεγάλο μέρος της τρύπας που έχει δημιουργηθεί από τις νέες προβλέψεις. Η τελική απόφαση παραπέμπεται για το Εurogroup της Δευτέρας, όπου θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα με την οποία θα μπορέσουν να αποδοθούν τα συνολικά 15 δισ. που είναι το κέρδος των ελληνικών τραπεζών.

Η συνεδρίαση  Euroworking group (EWG) που θα γίνει την Κυριακή, θα πρέπει να εξετάσει ποιο από τα τρία διαθέσιμα σενάρια μπορεί να ακολουθηθεί. Αν δηλαδή τα χρήματα θα δοθούν απευθείας στην Ελλάδα, αν θα δοθούν ως «μέρισμα» σε όλα τα κράτη-μέλη του ευρώ ή αν θα περάσουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Πάντως χθες τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο ξεκαθάριζε ότι απεσύρθη το  «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, το οποίο είχε στόχο    να εφαρμοστεί μετά τις εθνικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ένα τέτοιο σχέδιο προέβλεπε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με το ποσό των 25-30 δισ. ευρώ από το παλιό δάνειο των 110 δισ. ευρώ ώστε να καλύψει τις ανάγκες για τόκους ύψους 5,7 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου και να προχωρήσει στη νέα δανειακή σύμβαση σε επόμενο χρόνο.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!