Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τα μέτρα του Μνημονίου 2

Στο «παρά πέντε» και υπό την «πίεση» της χρεοκοπίας της Ελλάδας, ως απειλή από τη γερμανική πλευρά, επετεύχθη τελικά η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί αποτελούν το «πρώτο πιάτο» της τρόικα, καθώς τον Ιούνιο θα ακολουθήσει και… δεύτερο   όχι μόνο στη λογική διορθωτικής κίνησης, αλλά πλέον της καταστατικής υποχρέωσης. Με άλλα λόγια, σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση νέων περικοπών. Επιπλέον, μια άλλη παράμετρος που αποκαλύφθηκε αφορά στο  ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που πρακτικά θα περάσει στον έλεγχο των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με παρατηρητές της Ένωσης και του ΔΝΤ.  Με αυτό τον τρόπο, οι εκπρόσωποι της τριμερούς θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν και τις Ελληνικές τράπεζες.

Λιτότητα τετραετίας…

Όσο για το κυρίως «μενού» των παρεμβάσεων στη ζωή των Ελλήνων, η κυβέρνηση θα λάβει  πρόσθετα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ το 2012, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος στα επιθυμητά επίπεδα παρά τη βαθύτερη ύφεση. Συνολικά, ως το 2015 θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα 14,3 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά η τρόικα εκτιμά τώρα ότι το 2012 δεν θα υπάρξει τελικά πρωτογενές πλεόνασμα   όπως στόχευε ο προϋπολογισμός, αλλά πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 2,2 δισ. ευρώ, καθώς η ύφεση θα είναι πιο βαθιά, ως αποτέλεσμα και των νέων περικοπών των μισθών.

Τουναντίον, πρωτογενές πλεόνασμα θα έχουμε, σύμφωνα με το Μνημόνιο, για πρώτη φορά το 2013. Η τρόικα έδωσε παράταση στο πρόγραμμα κατά 1 χρόνο, ως το 2015, έτσι ώστε να γίνει με πιο ομαλό τρόπο η προσαρμογή.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου όμως θα χρειαστεί να ληφθούν συνολικά μέτρα ίσα με το 5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ), πέραν των 3,3 δισ. ευρώ του 2012, με έμφαση στην περικοπή των δαπανών.

Στις περικοπές πρώτοι παίρνουν σειρά οι δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων θα μειωθεί ο αριθμός κατά 15.000 φέτος (με απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις) και κατά 150.000 ως το τέλος του προγράμματος. Μείωση θα υποστούν και οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.

Επίσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2012, περικόπτονται κατά 400 εκατ. ευρώ οι δημόσιες επενδύσεις, κατά 300 εκατ. ευρώ τα εξοπλιστικά προγράμματα, κατά 1,1 δισ. ευρώ οι φαρμακευτικές δαπάνες.

Στην περίοδο 2013-2015 αναμένεται να κλείσουν φορείς του Δημοσίου που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 3,2 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί από τις περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων, οι οποίες θα αποφασιστούν με βάση έκθεση που θα υποβληθεί ως το τέλος Ιουνίου.

Τα επιμέρους μέτρα έχουν ως εξής:

«Χέρι» στις συμβάσεις

Σοκ προκαλεί Μείωση του κόστους εργασίας κατά 15% στη διάρκεια του προγράμματος. Αν ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων δεν αποδώσει έως το τέλος Φεβρουαρίου νομοθετική ρύθμιση.

· Διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων και αναθεώρηση μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων. Οι αλλαγές θα ορίζουν ότι:

1. Όλες οι συλλογικές συμβάσεις θα έχουν μέγιστη διάρκεια τριών ετών

2. Ισχύουσες ήδη για 24 μήνες συλλογικές συμβάσεις θα λήξουν όχι αργότερα από ένα χρόνο από την ψήφιση του νέου νόμου.

3. Η περίοδος μετενέργειας περιορίζεται από 6 σε τρεις μήνες.

4. Αν δεν συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών, θα διατηρείται ο βασικός μισθός και τα επιδόματα αρχαιότητας, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Αυτά θα εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι να αντικατασταθούν από νέα συλλογική σύμβαση ή από ατομικές συμβάσεις.

· Αφαίρεση της «θητείας» σε όλες τις υφιστάμενες παραδοσιακές συμβάσεις σε όλες τις εταιρείες. Αυτόματα θα μετατρέπονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου για τις οποίες θα εφαρμόζονται πλέον οι ισχύουσες διαδικασίες απόλυσης. Αυτό σημαίνει κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις ΔΕΚΟ ανοίγει ο δρόμος απολύσεων.

· Πάγωμα των ωριμάνσεων μέχρι να μειωθεί η ανεργία κάτω από 10%.

· Κατάργηση της απαίτησης συμφωνίας των δύο μερών για προσφυγή στη Διαιτησία. Η Διαιτησία θα μπορεί να αποφασίζει μόνο για το βασικό μισθό και όχι για δώρα, επιδόματα κ.λπ. θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπ’ όψιν οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και νομικά ζητήματα.

Στα «τάρταρα» οι μισθοί

Ο κατώτατος μισθός μειώνεται για όλους κατά 22% και φθάνει στα 586 ευρώ (από 751,39) και για τους νέους έως 25 ετών μειώνεται κατά 32% και πέφτει στα 510 ευρώ.  Για την προσαρμογή ελάχιστου μισθού θα νομοθετηθεί:

1. Άμεση μείωση κατά 22% του βασικού μισθού σε όλα τα επίπεδα βάσει της προϋπηρεσίας, της οικογενειακής κατάστασης και τις ημερήσιες/μηνιαίες αποδοχές.

2. Οι μειωμένοι βασικοί μισθοί θα παραμείνουν παγωμένοι μέχρι το τέλος της περιόδου.

3. Περαιτέρω μείωση 10% για τους νέους κάτω των 25.

4. Σαφές χρονοδιάγραμμα έως το τέλος Ιουλίου ώστε μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις ανταγωνιστικές χώρες.

Για το μη μισθολογικό κόστος προβλέπεται:

1. Νομοθεσία για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 2%, με παράλληλα μέτρα ώστε να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα παράλληλα μέτρα θα περιλαμβάνουν κατάργηση εισφορών για ΟΕΚ και ΟΕΕ που κλείνουν και «προσαρμογές» στις συντάξεις.

2. Από το 2013 οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ θα μειωθούν κατά επιπλέον 3% χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με την ελπίδα ότι θα παταχθεί η εισφοροδιαφυγή.

Νέος φορολογικός «χάρτης»

Όπως αποκαλύπτεται από το 50σέλιδο προσχέδιο  συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την ριζική αναμόρφωση το φορολογικού συστήματος κι ότι η νέα μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας θα πρέπει να βασίζεται σε έξι  κατευθύνσεις:

-Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων, που θα πλήξουν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα αλλά και την ακίνητη περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

-Απαγόρευση για νέες ρυθμίσεις χρεών και κάθε παροχή φορολογικής αμνηστίας για φορολογικά αδικήματα και χρέη.

-Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτό υποκρύπτει μέτρα όπως πχ η κατάργηση ή μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα.

-Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας και μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων, ενδεχομένως από οκτώ που είναι σήμερα σε μόλις τρία ή τέσσερα. Σε τέτοια περίπτωση πάντως καταργείται η προοδευτικότητα στην κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και θα προκύψει επιβάρυνση την υπαγωγή των εισοδημάτων στα υψηλότερα κλιμάκια.

-Κατάργηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Θεωρείται ειλημμένη η απόφαση για μείωση έως και 30% των συντελεστών ΦΠΑ που σε περιοχές υψηλής τουριστικής ζήτησης.

-Απλοποίηση του ΦΠΑ και δομής των φορολογικών συντελεστών επί της ιδιοκτησίας. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ η πρόταση του ΔΝΤ είναι ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ που σημαίνει πρακτικά μεγάλη αύξηση των χαμηλών συντελεστών που επιβαρύνουν τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τον τουρισμό, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων.

-Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο, δηλαδή εξομοίωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα ατομικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.). Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι στα μισθώματα των ακινήτων, καθώς τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς πιθανότατα με συντελεστή 20%, και χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο.

-Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.

Τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις

«Πέφτει» δραματικά ο στόχος για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς από τα 50 δισ. ευρώ έως το 2015 θα πρέπει να έχουν βρεθεί μόνο τα 19 δισ. ευρώ. Όπως γίνεται γνωστό, μεταξύ άλλων στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχουν ήδη καταχωρηθεί 3.000 οικόπεδα.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα γίνει προσπάθεια να πουληθούν ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΛ.ΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα προχωρήσουν Εγνατία Οδό, λιμάνια και αεροδρόμια.

Ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση οργανισμών ή υπηρεσιών του δημοσίου εμπλουτίζεται. Προστίθενται νέοι τομείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Παραμένει η δέσμευση ότι αν ένα περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου δεν μπορεί να πουληθεί, θα σπάει σε κομμάτια και θα διατίθεται προς πώληση τμηματικά.

Κλειστά επαγγέλματα - επενδύσεις

Στην απελευθέρωσης 20 επαγγελμάτων αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα υπόσχεται περιορισμούς στην υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στις συναλλαγές όπου παρίσταται και συμβολαιογράφος. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων που υφίστανται περιορισμοί. Έως το τέλος Μαρτίου θα συνταχθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το 2012 για το πώς θα διορθωθούν οι ατέλειες στη νομοθεσία.

Ως προς τις επενδύσεις, μέχρι τον επόμενο μήνα θα πρέπει να γίνει νόμος για την διευκόλυνση τους. Το πλαίσιο θα καλύπτει και τις αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικές κ.τλ.) Προβλέπεται επίσης η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών αλλά και η υποχρεωτική εγγραφή των εταιρειών στα επιμελητήρια.

Δημοσιονομικά μέτρα

·Ζητείται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ο οποίος θα ενσωματώνει όλες τις παραπάνω αλλαγές με στόχο πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

·Μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ με περικοπές εκλογικού επιδόματος, επιδομάτων απομακρυσμένων περιοχών, δαπάνες του υπουργείου Παιδείας (αποζημιώσεις καθηγητών που διδάσκουν στο εξωτερικό, λειτουργικές δαπάνες γυμνασίων, αναπληρωτές δευτεροβάθμιας) δαπάνες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

·Περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ για το 2012.

·Περικοπή 300 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες.

·Κατάργηση 550 θέσεων αντιδημάρχων, από το τέλος Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών θέσεων προσωπικού.

·Νόμος για καθιέρωση μέγιστης τιμής σε γενόσημα στο 40% των πατενταρισμένων φαρμάκων. Μείωση τιμών κατά 10% for each generic follower .

·Μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών κάτω από το 15%.

·Ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς.

·Έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να αλλάξουν τα ειδικά μισθολόγια (περιλαμβάνονται δικαστικοί, διπλωμάτες, ιατροί, καθηγητές, στρατιωτικοί, αστυνομικοί). Τελικός στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 0,3% του ΑΕΠ

·Κατά 150.000 ευρώ θα μειωθούν οι υπάλληλοι στο Δημόσιο. Εξ αυτών οι 15.000 θα φύγουν φέτος με παράλληλο κλείσιμο και συγχωνεύσεις φορέων.

·Θα περιοριστεί ο αριθμός των εισαχθέντων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

«Μειώνουν» το Δημόσιο

Σε πρωτόγνωρη στενωπό βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπου οι απολύσεις υπαλλήλων συνεχίζονται και τα επόμενα έτη πέραν της απαίτησης για 15.000 αποχωρήσεις εντός του 2012, επανέρχεται το καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας και παράλληλα επανεξετάζεται το θέμα των μισθών προκειμένου να γίνουν νέες περικοπές.

«Ο δρόμος της προσαρμογής θα επιτευχθεί με περικοπές δαπανών οι οποίες έχουν ως στόχο τη μόνιμη μείωση του μεγέθους του κράτους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του διοίκησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας, όπου γίνεται λόγος για στοχευμένες μειώσεις προσωπικού με βασική δέσμευση τον περιορισμό του στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το 2015.

Οι μειώσεις προσωπικού θα επιτευχθούν - εκτός από την τήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις - με την κατάργηση κενών θέσεων και απομάκρυνση υπαλλήλων, την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας έως το 2015, τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων καθώς και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων σε στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται και το πάγωμα των προσλήψεων, σε περίπτωση που υπάρξει παρέκκλιση από την προβλεπόμενη μείωση προσωπικού.

Όσον αφορά τις 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2012, ορίζεται πως «για τις μειώσεις αυτές, βάσει μιας λειτουργικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και σχεδίων για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα εντοπίσουμε τους υπεράριθμους προς αποχώρηση». Όσοι επιλεγούν θα ενταχθούν σε εργασιακή εφεδρεία, μετά τη λήξη της οποίας - όπως επισημαίνεται ρητά - θα πρέπει να απολυθούν αυτόματα.

Η συμφωνία ανοίγει επίσης τον δρόμο για να μπει νέο μαχαίρι στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς γίνεται αναφορά στην ανάγκη να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος της γενικής κυβέρνησης κατά 1,5% του ΑΕΠ έως το 2015. Ο στόχος αυτός - όπως αναφέρεται - θα επιτευχθεί με νέες τροποποιήσεις στο σύστημα αμοιβών του Δημοσίου σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού.

Πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με κοινές μετοχές οι οποίες θα φέρουν αυστηρά περιορισμένα δικαιώματα ψήφου μόνο σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η επιχειρηματική αυτοτέλεια των διοικήσεων των τραπεζών υπογραμμίζεται με έμφαση στο Μνημόνιο, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες - σε ποια ακριβώς θέματα θα έχει δικαίωμα ψήφου το Δημόσιο - παραπέμπονται για το τέλος Μαρτίου. Μετά το PSI και τις ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων που θα προκύψουν εξαιτίας της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προσδιορίσει πόσα κεφάλαια χρειάζεται κάθε τράπεζα. Έως το τέλος Απριλίου θα προσδιοριστούν τα κεφάλαια που χρειάζονται και θα δοθεί περιθώριο στις διοικήσεις τους να τα βρουν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι τράπεζες θα πρέπει να καταφέρουν να αντλήσουν ένα μικρό ποσοστό κεφαλαίων από την αγορά. Για όσες τράπεζες κριθούν μη βιώσιμες ή δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια, προβλέπεται σπάσιμο σε «καλή» και «κακή» τράπεζα με τρόπο τέτοιον ώστε να διασφαλίζονται απολύτως τα συμφέροντα των καταθετών αλλά και του Δημοσίου. Ειδική αναφορά γίνεται στην Αγροτική Τράπεζα για την οποία σημειώνεται ότι εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια τα οποία δεν περιγράφονται.

Καταργούνται ειδικά μισθολόγια από…Ιούνιο

Μειώσεις μισθών που μπορεί να φτάσουν και το 20% θα υποστούν περίπου 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία θα αναπροσαρμοστούν έως τα τέλη Ιουνίου, βάσει της συμφωνίας με την τρόικα.

Η γενική κατεύθυνση θα είναι να εξισωθούν οι μισθοί τους με εκείνους των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων, λαμβάνοντας όμως υπόψη το ιδιαίτερο καθεστώς απασχόλησης για κάθε κατηγορία εργαζομένων με ειδικό μισθολόγιο. Στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής, θεωρείται βέβαιο πως θα καταργηθούν διάφορα επιδόματα που προβλέπονται σήμερα.

Ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται επιδόματα όπως αυτά του χρόνου υπηρεσίας και ειδικής απασχόλησης. Υπό εξέταση θα είναι η διατήρηση συγκεκριμένων κλαδικών επιδομάτων όπως το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ ή το επίδομα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σοβαρό πλήγμα θα υποστούν όσοι έχουν πολυετή προϋπηρεσία ή κατέχουν υψηλές θέσεις, καθώς τόσο το επίδομα χρόνου υπηρεσίας όσο και εκείνο της θέσης ευθύνης, που ανέβαζαν κατακόρυφα τις αποδοχές τους, θα παραμείνουν αλλά θα ψαλιδιστούν αρκετά. Μεγαλύτερες απώλειες αναμένεται να έχουν οι υπάλληλοι που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, αλλά υπηρετούν σε θέσεις με ειδικότητες αντίστοιχες εκείνων που περιλαμβάνονται στο ενιαίο μισθολόγιο των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, στο «μικροσκόπιο» των μισθολογικών αλλαγών βρίσκονται μεταξύ των άλλων γιατροί του ΕΣΥ, μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες και ερευνητές. Το κόστος των ειδικών μισθολογίων φτάνει σήμερα το ένα τρίτο του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Επικοινωνίας Επιμέλεια Στέλιος Αγουρίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!