Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Περιφέρεια Αττικής - Πανεπιστήμιο Πειραιά Φοιτητικός διαγωνισμός επιχειρηματικής ιδέας

Ο πρώτος φοιτητικός διαγωνισμός επιχειρηματικής ιδέας που διοργανώνει η Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ανακοινώθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του πανεπιστημίου.

Κάθε φοιτητής και φοιτήτρια με το δικό του επιχειρηματικό όνειρο, αποκτά ουσιαστική πρόσβαση στο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκε πλήθος φοιτητών, ενώ το παρών έδωσαν βουλευτές, ακαδημαϊκοί και τοπικοί φορείς της Αττικής.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αφορά φοιτήτριες και φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας Αττικής, στον οποίο οι συμμετέχοντες θα μπορούν να καταθέτουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Στην ομιλία του, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ανέφερε: «Σήμερα είμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε έναν θεσμό που ξεκινά από το Πανεπιστήμιο Πειραιά αλλά διαχέεται σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, τον φοιτητικό διαγωνισμό επιχειρηματικής ιδέας. Ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια σε κάθε ομάδα νέων ανθρώπων που έχει γόνιμες, πρωτότυπες, καινοτόμες ιδέες για το ‘επιχειρείν' μέσα από το σύγχρονο περιβάλλον. Ιδέες που θέλει να παρουσιάσει σε ένα ευρύ κοινό, να τις προωθήσει με αξιώσεις στην αγορά, να τις δει να υλοποιούνται για να προσφέρει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες με προοπτικές ανέλιξης και αυξανόμενες απολαβές», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Στόχος της περιφέρειας Αττικής και του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης «είναι να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι όσο ποτέ άλλοτε ανταγωνιστικό αλλά προσφέρει πρωτόγνωρες ευκαιρίες για νέα επιχειρηματικά πρότζεκτ και προσέλκυση επενδύσεων που θα υιοθετήσουν αυτές τις ιδέες. Αυτό που πραγματικά προσδοκούμε είναι να δώσουμε στους μελλοντικούς επιχειρηματίες τις δυνατότητες να γράψουν τον δρόμο για το δικό τους μέλλον και αυτός ο δρόμος να οδηγεί στην Ελλάδα, τον τόπο τους.

Η επαναφορά της ελπίδας στα νιάτα μας, αποτελεί ένα ύψιστο πολιτικό και ηθικό χρέος, ένα στοίχημα που πρέπει όλοι μας να κερδίσουμε καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις. Καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε παρεμβάσεις που θα δώσουν την προοπτική, την ελπίδα και τα κίνητρα στους νέους μας για να μείνουν στην πατρίδα μας και να προσφέρουν. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο και να επενδύσουμε σε υποδομές, δράσεις, πρωτοβουλίες, απαραίτητες για τη στήριξη του ‘επιχειρείν' αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να σταματήσουμε να παρακολουθούμε τα παιδιά μας να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας τη δική τους καλύτερη τύχη. Σε αυτή την ειδική προσπάθεια, το έργο που παράγεται από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπως και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, είναι πολύ ισχυρό θεμέλιο για να χτίσουμε μια νέα κανονικότητα και να γυρίσει στη χώρα η ελπίδα και η προκοπή. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά αποτελεί ένα πραγματικό εκκολαπτήριο επιστημονικού προσωπικού που θα βάλει την υπογραφή του στην ανάπτυξη της χώρας μας την επόμενη περίοδο και τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, 'Αγγελος Συρίγος, στον χαιρετισμό του επεσήμανε πως «όταν μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, πρέπει να είσαι διασυνδεδεμένος, με την κοινωνία, με την οικονομία διότι ο λόγος που πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο είναι πρωτίστως για να δεις τι θα κάνεις επαγγελματικά την υπόλοιπη ζωή σου. Εξαιρετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του Πανεπιστημίου Πειραιά να προκηρύξουν αυτό τον διαγωνισμό». Απευθυνόμενος μάλιστα στους φοιτητές, ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε: «Να αρπάζετε αυτές τις ευκαιρίες, να τις χρησιμοποιείτε γιατί σας φέρνουν σε επαφή με το πως λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία».

Στην ομιλία του, ο καθηγητής 'Αγγελος Κότιος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υλοποίηση του διαγωνισμού: «Δεν υπάρχει επαγγελματικός, επιστημονικός και επιχειρηματικός φορέας του Πειραιά και της Αττικής με τον οποίο το πανεπιστήμιό μας να μην θεσμοθετήσει συνεργασία. Αφουγκραζόμαστε την αγορά και ρωτάμε 'τι είδους αποφοίτους θέλετε', γιατί οι απόφοιτοί μας θέλουμε να αριστεύσουν και στο πανεπιστήμιο και στον επαγγελματικό τους βίο, να διασφαλίσουν όλα τα εχέγγυα μιας ποιοτικής ζωής. Και αυτό γίνεται μόνο εάν έχουμε ατομική ανταγωνιστικότητα. Θέλουμε εφόδια και αυτά προσπαθούμε να τα πετύχουμε. Δεν είναι μόνο διδασκαλία και έρευνα τα πανεπιστήμια, είναι και συνεργασία με όλο το παραγωγικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής και όλης της χώρας προκειμένου να συμβάλουμε κι εμείς σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Μέσω τέτοιων διαγωνισμών προάγονται οι ιδέες, και οι ιδέες κινούν τον κόσμο. Έχουμε ανάγκη από νέους δυναμικούς επιχειρηματίες». Σε μήνυμα του προς τους δεκάδες φοιτητές που συμμετείχαν στην σημερινή εκδήλωση, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς επεσήμανε: «Θέλουμε να έχετε ενθουσιασμό, φαντασία και δημιουργικότητα και όλα αυτά μπορείτε να τα εκφράσετε συμμετέχοντας σε αυτόν τον διαγωνισμό. Η ζωή σας ανήκει, αρπάξτε την, αυτές είναι ωραίες ευκαιρίες να δοκιμάσετε τη φαντασία σας».

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Κυριαζής γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην δημιουργία του πρώτου Κέντρου Καινοτομίας στη χώρα μας: «Ιδιαίτερη η χαρά μου, να βρίσκομαι εδώ. Από το υπουργείο βλέπαμε τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχουν πολλές ιδέες, όμως ο τρόπος του ‘επιχειρειν' δεν είναι εύκολος. Με τον φοιτητικό διαγωνισμό που εγκαινιάζουμε σήμερα αλλάζει αυτή η κατεύθυνση. Ο φοιτητής θα μάθει από τα πρώτα βήματά του στο πανεπιστήμιο τι σημαίνει επιχείρηση και τι σημαίνει επιχειρείν. Θέλουμε την έρευνα, όχι για την έρευνα, αλλά για την οικονομία, και αυτό το έχουμε πετύχει - και ας μην ξεχνάμε ότι σε λίγο καιρό εδώ στον Πειραιά, στο παλιό εργοστάσιο Κορπή, θα ξεκινήσουν τα έργα και τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Καινοτομίας στην Ελλάδα».

Ο Δημήτρης Καρύδης, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Πειραιά, μίλησε για τις καινοτόμες δράσεις που ήδη έχει αναπτύξει ο δήμος, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν οι φοιτητές. «Χαρμόσυνο το σημερινό νέο κυρίως για τα νέα παιδιά και τους φοιτητές και να πούμε ότι ο δήμος Πειραιά με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχει ξεκινήσει αυτό το ταξίδι εδώ και πολλά χρόνια. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτόν τον πολύ σημαντικό διαγωνισμό, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις δομές του δήμου Πειραιά, γιατί αυτό είναι απαραίτητο και χρειάζεται για να ωριμάσουν αυτές οι ιδέες. Εμείς έχουμε το Blue Lab, πρόκειται για ένα Εργαστήριο Καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη με πολύ υψηλής σημασίας εξοπλισμό, 3d εκτυπωτές, αυτοματισμούς υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να τα αξιοποιήσει ο καθένας και η κάθε ομάδα νέων ανθρώπων, για να μπορέσει να μετασχηματίσει μια ιδέα που έχει, σε πράξη. Επίσης υπάρχει το Κέντρο Νεοφυών Επιχειρήσεων και υπάρχει και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας, που απευθύνεται σε υπάρχουσες με μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Πειραιά, με τις υπηρεσίες που προσφέρονται να είναι δωρεάν».

Κατά την ομιλία του, ο Μιχάλης Σφακιανάκης κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για τους φοιτητές: «Σήμερα παρουσιάζουμε έναν νέο θεσμό που φιλοδοξούμε ότι μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές μας και εννοώ όλους τους φοιτητές του λεκανοπεδίου Αττικής, να κάνουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ξεκινάμε μια προσπάθεια να χτίσετε εσείς οι φοιτητές τα όνειρά σας. Το όνειρο βέβαια δεν γίνεται άκοπα, εμείς όμως είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε αναπτύσσοντας τα ταλέντα σας να μπορέσετε να υλοποιήσετε τις ιδέες σας και βοηθώντας την πορεία των ιδεών, θα φτιάξουμε πετυχημένες επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν όχι μόνο όσους συμμετάσχουν αλλά και τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων καθηγητής Δημήτρης Γεωργακέλλος, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα: «Ο διαγωνισμός αυτός προέκυψε από μια διαπίστωση που έχει να κάνει με μια μικρή αντίφαση που υπάρχει, καθώς σήμερα βλέπουμε, από τη μια το επιχειρηματικό περιβάλλον να είναι πολύ ανταγωνιστικό αλλά από την άλλη να υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επιχειρηματικές ιδέες, για επενδύσεις και νέες δράσεις στο ‘επιχερειν'. Μέσα από τον διαγωνισμό οι φοιτητές θα μπορέσουν να δείξουν το ταλέντο τους, σημαντικό συστατικό για την επιτυχία και να ξεκινήσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Θα δοκιμαστούν οι ιδέες, πόσο σημαντικές είναι και πώς μπορούν να αξιολογηθούν. Επίσης θα γίνει μια πρώτη γνωριμία με το επιχειρηματικό οικοσύστημα της Περιφέρειας Αττικής».

Οι πρώτες ιδέες θα λαμβάνονται από τον Νοέμβριο και το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι 31 Μαρτίου του 2023. Τον Απρίλιο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργακέλλο, θα γίνει η αξιολόγηση των ιδεών ενώ τον Μάιο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και μέσα στον Ιούνιο θα γίνει η τελετή βράβευσης. Στον διαγωνισμό, θα μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες από όλα τα Πανεπιστήμια Αττικής προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί. Η συμμετοχή γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οι προτάσεις μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων. Οι ενδιαφερόμενοι, κατέληξε ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, μπορούν να αναζητήσουν επιπλέον πληροφορίες στη σχετική σελίδα του διαγωνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!