Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Επιδότηση πετρελαίου εσωτερικής καύσης - θέρμανσης

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων "Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων-Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης" ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση:

  • με το άρθρο 1 της τροπολογίας επέρχονται τροποποιήσεις στο άρθρο 178 του ν. 4972/2022 (Α' 181), που αφορά στην επιδότηση του κόστους του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης, με σκοπό την ορθή εφαρμογή του. Ειδικότερα, αποσαφηνίζεται ότι το ύψος της επιδότησης που ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογίζεται άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α., που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α, που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης. Επίσης, προβλέπεται ότι το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3054/2002 (Α' 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή, τους οικιακούς καταναλωτές, τους βιομηχανικούς και τους εμπορικούς πελάτες.
  • με το άρθρο 2 της τροπολογίας ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων. (βλ. και σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)
  • με το άρθρο 4 της τροπολογίας εντάσσεται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α' 176), για τις αμοιβές συλλογικών οργάνων, και η δαπάνη που αφορά σε αποζημίωση των μελών συλλογικών οργάνων, η οποία καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • με το άρθρο 9 της τροπολογίας αντιμετωπίζεται το ζήτημα παροχής ειδικοτήτων στις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) και το ζήτημα της αρμοδιότητας για τον καθορισμό, την προσθήκη, την τροποποίηση, την αντιστοίχιση, τη συγχώνευση ή την κατάργηση των ειδικοτήτων που παρέχονται από τις Ε.Σ.Κ.. Θεσπίζεται, επίσης, η δυνατότητα παροχής πειραματικών ειδικοτήτων και ειδικοτήτων με πιλοτικό πρόγραμμα, με σκοπό τον εμπλουτισμό και τη σταδιακή αναβάθμιση των ειδικοτήτων που παρέχονται, γενικότερα, στις Ε.Σ.Κ.. Τέλος, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της διαδικασίας πιστοποίησης των οδηγών κατάρτισης των πειραματικών ειδικοτήτων και των ειδικοτήτων με πιλοτικό πρόγραμμα στα Πειραματικά και Θεματικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), καθώς και στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις πειραματικές ειδικότητες και τις ειδικότητες με πιλοτικό πρόγραμμα που παρέχονται στις Ε.Σ.Κ..

Παρατίθεται ακολούθως η τροπολογία στο σύνολό της:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!