Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Εγκρίθηκε από την Επιτροπή το νομοσχέδιο για τις παρατάσεις στις ρυθμίσεις για τον covid-19

Η κατάσταση στο ΕΣΥ απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο συστήνεται η «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας - Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» και δίνεται παράταση σε σειρά ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί στην πανδημία, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Οι λίστες χειρουργείων έχουν επιδεινωθεί, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες στον κόσμο, λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας νέες αιχμές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδίως για τις λίστες αναμονής χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ο κ. Πλεύρης, που απέδωσε τις αναμονές χειρουργείων στην πανδημία αλλά και την έλλειψη αναισθησιολόγων, αναφέρθηκε ειδικότερα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα των αναμονών είναι διαχρονικό. Επισήμανε εξάλλου ότι για την βελτίωση της κατάστασης, η κυβέρνηση έφερε τη διάταξη για τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές. Παράλληλα, ανέφερε, θα βγει νέα προκήρυξη για να καλυφθούν θέσεις αναισθησιολόγων. «Πιστεύουμε ότι θα ανοίξουμε τώρα μία ακόμα κλίνη, η οποία υπάρχει, χειρουργική, για να μπορούν να «τρέξουν» περισσότερο τα τακτικά χειρουργεία. Θα εκδοθεί και η προκήρυξη για τις θέσεις που ευελπιστούμε να καλυφθούν», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Είμαστε σε συνεννόηση και με τις ιδιωτικές κλινικές να πάρουμε αναισθησιολόγους. Στα Παίδων είναι ακόμα πιο δύσκολο, γιατί δεν αρκεί να βρεις έναν αναισθησιολόγο, πρέπει να βρεις και αναισθησιολόγο που να γνωρίζει να χειρίζεται περιστατικά παιδιών».

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός είχε δηλώσει ότι «μετά από 3.5 χρόνια διακυβέρνησης, δεν μπορεί ο υπουργός Υγείας να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση αλλά οφείλει να δώσει απαντήσεις για τη δραματική επιδείνωση των προβλημάτων στον χώρο της υγείας». Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι υπάρχει λειτουργικό black out στο ΕΣΥ, ακόμα και σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Προειδοποίησε ότι το προσωπικό βρίσκεται σε burnout, καθώς πέρασαν μια πολύ δύσκολη περίοδο, χωρίς στήριξη, και βλέπουν ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη. Κατήγγειλε επίσης αυταρχισμό και εκφοβισμό στα νοσοκομεία, όπου οι εργαζόμενοι φοβούνται να μιλήσουν και αντιμετωπίζουν απειλές και διώξεις.

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «διαφανή προτεραιοποίηση των περιστατικών που θα υποβάλλονται σε χειρουργεία» και κατήγγειλε ότι στη σημερινή κατάσταση δεν είχαν φτάσει ποτέ οι αναμονές χειρουργείων. Επισήμανε, εξάλλου, ότι το 2018 οι αναισθησιολόγοι που υπηρετούσαν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ήταν διπλάσιοι σε αριθμό από αυτούς που υπηρετούν σήμερα και άρα δεν μπορεί οι αναμονές χειρουργείων, τότε και σήμερα, να είναι ίδιες σε αριθμό, όπως υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις». Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ. Επιφύλαξη, ενόψει της συζήτησης στην ολομέλεια, δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «κατά».

Οι φορείς που είχαν κληθεί επισήμαναν ότι η δημιουργία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του ρόλου των τεχνολόγων ακτινολογίας /ακτινοθεραπείας, θα βοηθήσει στην κατανομή του δυναμικού του προσωπικού των τεχνολόγων ακτινολόγων μεταξύ των νομών και των νοσοκομείων, με ορθολογικά κριτήρια, θα συμβάλει στην ανάσχεση του brain drain και στην καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του απεικονιστικού ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού των νοσοκομείων.

Σε σχέση όμως με τις παρατάσεις ρυθμίσεων που είχαν ψηφιστεί στην περίοδο της πανδημίας, ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), είπε ότι «πολλές είναι μη αναγκαίες και θα μπορούσαν να απαλειφθούν». Ανέφερε, επίσης, ότι «θα πρέπει τα τεστ να ξανάρθουν εκεί όπου φυσιολογικά εκτελούνται, στα εργαστήρια. Δηλαδή, θα πρέπει να ξαναδούμε την υποχρεωτικότητα με βάση τα νέα δεδομένα».

Ο Μιχαήλ Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), είπε ότι η ΠΟΕΔΗΝ διαφωνεί με τις παρατάσεις των συμβάσεων του προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης. «Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θεωρούμε, ότι έπρεπε να αναληφθεί μια σοβαρή πρωτοβουλία, από όλο το πολιτικό σύστημα, να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι συνάδελφοι αυτοί να μονιμοποιηθούν», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Αναφερόμενος στις λίστες αναμονής χειρουργείων, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι είναι διαχρονικές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Και πριν από 4 - 5 χρόνια υπήρχαν λίστες αναμονής, που ξεπερνούσαν σε πολλές περιπτώσεις τα 2 χρόνια, και τώρα υπάρχουν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά επίσης επειδή ανεστάλησαν τα χειρουργεία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού και θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να προσελκύσουμε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό στο σύστημα», είπε επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ευανθία Ορφανού, γ΄αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας είπε ότι «η νόσος covid-19 έχει δείξει εγγενείς αδυναμίες του συστήματος Υγείας, οι οποίες καλύπτονται με επείγουσες ρυθμίσεις και επαναλαμβανόμενες παρατάσεις. Τα ανωτέρω μέτρα, αν και αντιμετωπίζουν μερικώς το πρόβλημα, δεν αποτελούν και τη ριζική λύση του. Απαιτείται μακρόχρονος και ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ήρθε πλέον η ώρα να δούμε, ποιες από τις επείγουσες ρυθμίσεις αυτές έχουν συνδράμει και διευκολύνουν τους ασθενείς, ώστε να τις εντάξουμε μόνιμα την βάση του συστήματος Υγείας».

Ο Βασίλειος Κούτσιανος, γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), είπε ότι η τρίμηνη παράταση που δίνεται για την οικονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, καθώς και για τη δυνατότητα ένταξης των απόρων και ανασφάλιστων ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, σε συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ μονάδες αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα, για την διενέργεια τακτικών αιμοκαθάρσεων, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους. Συνεπώς πρέπει να δοθεί, αν όχι μόνιμη παράταση, τουλάχιστον ετήσια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!