Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο Σε φάση υλοποίησης έργα αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας
Στην ανάληψη σειράς έργων και πρωτοβουλιών για την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών παραγωγής ενέργειας αναφέρθηκαν, οι συμμετέχοντες στο Thessaloniki Helexpo Forum, στην ενότητα με τίτλο «Waste to Energy & Biogas: Ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων - Βιοαέριο και Βιομεθάνιο ως εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο», που συνδιοργανώθηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 από τη Helexpo και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αγοράς, υπογράμμισαν τη σημασία της κυκλικής οικονομίας για το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και την ίδια την επιχειρηματική κοινότητα, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία η ανακύκλωση αποβλήτων με στόχο την παραγωγή ενέργειας αποκτά πολλαπλασιαστική αξία.
Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, σημειώθηκαν τα εξής:
Ο Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε: Στόχος και όραμά μας είναι η Ελλάδα το 2030 να έχει κάτω από 10% ταφή απορριμμάτων με ολοκληρωμένες όλες τις υποδομές και να εφαρμόζεται η λογική για τους παραγωγούς απορριμμάτων "πληρώνω όσο πετάω". Η προσπάθεια είναι κοινή, συλλογική, του κράτους, του ιδιωτικού τομέα και των Δήμων, ώστε να δημιουργήσουμε όλες τις αναγκαίες υποδομές στην ξεχωριστή συλλογή των ρευμάτων, καθώς και στον τομέα της επεξεργασίας. Στο στάδιο της επεξεργασίας, πριν τρία χρόνια λειτουργούσαν μόλις τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και σήμερα λειτουργούν έξι, κατασκευάζονταν πέντε και σήμερα 14, ενώ δεν υπήρχε καμία σε διαγωνιστική διαδικασία και σήμερα έχουν δρομολογηθεί 25, ενώ ακολουθούν η Λάρισα, ο Βόλος και τις επόμενες ημέρες ο Ανατολικός Τομέας της Θεσσαλονίκης. Η χώρα υλοποιεί σε γρήγορους χρόνους την κατασκευή των μονάδων αυτών, έχοντας εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση για την επόμενη περίοδο εγκατάστασης των μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης, που θα περιλαμβάνουν όλα τα ρεύματα. Φαίνεται ότι λύνουμε και το θέμα της χρηματοδότησης που υπήρχε στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου κατά τον καλύτερο τρόπο. Εκτιμώ ότι στο τέλος του 2023 θα έχουν δημοπρατηθεί τα πάντα.
Ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ ΚΜ και πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σημείωσε: Η αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί ως πυξίδα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Υπήρξε καθυστέρηση στην υλοποίηση των δομών, όμως οι διαδικασίες και τα έργα τρέχουν πλέον με γρήγορους ρυθμούς. Ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ έχει θέσει σε εφαρμογή το μεγάλο εγχείρημα της εκτροπής των οργανικών αποβλήτων σε επίπεδο περιφερειακό με στόχο την αξιοποίησή του. Η κοινωνία παρουσιάζεται ώριμη στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων και η αυτοδιοίκηση προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας.
Ο Δημήτρης Κονταξής, γενικός διευθυντής του Τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ανέφερε: Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τόσο η κεντρική εξουσία όσο και η περιφέρεια θέτουν υψηλούς στόχους και υποστηρίζουν λύσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, όπως η παραγωγή βιοαερίου και η ανάκτηση ενέργειας από τα υπολείμματα της επεξεργασίας των απορριμμάτων. Συζητάμε για μια δευτερογενή αγορά, που είναι η βάση της κυκλικής οικονομίας. Αυτό που πρέπει, όμως, να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, καθότι εξασφαλίζει περιορισμένη παραγωγή σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση. Όμως θεωρείται σημαντική, διότι αποτελεί έναν από τους κρίκους της αλυσίδας που λείπει για την τελική διαχείριση των αποβλήτων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταφή απορριμμάτων.
Ο Σπύρος Τζιάκας, συνιδρυτής της Ergoplanning ΕΠΕ και Αντιπρόεδρος στον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ) τόνισε ότι: Η παρούσα συγκυρία χαρακτηρίζεται δραματικά δύσκολη για τους παραγωγούς βιοαερίου, διότι η τιμή του είναι κλειδωμένη για 20 χρόνια. Σήμερα διαθέτουμε το βιοαέριο με 230 ευρώ/MWh, ενώ επιβαρυνόμαστε ενεργειακά με 350 ευρώ/MWh. Έχουμε ζητήσει εδώ και οκτώ μήνες έκτακτη ενίσχυση 60 ευρώ ανά MWH για να αντισταθμίσουμε τα αυξημένα κοστολόγια.
Ο Στέλιος Στεργιούλας, ιδρυτής της Hydrotube Environmental Constuctions και Εκπρόσωπος της Biogas Hochreiter GmbH είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Με την κατασκευή μονάδων βιοαερίου επιτυγχάνεται η αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων και η παραγωγή εδαφοβελτιωτικού για τη γεωργία, με επακόλουθη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί ευρέως οι μονάδες παραγωγής βιοαερίου.
Ο Χρήστος Ζαφείρης, γεωπόνος, υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου και Βιομεθανίου του Τμήματος Βιομάζας στο ΚΑΠΕ ανέφερε: Στο πλαίσιο του σχεδίου Repower, η Ε.Ε. θέτει στόχο παραγωγής βιομεθανίου τα 35 bcm (350 TWh) έως το 2030, με την Ελλάδα να αναμένεται να βρεθεί στην 17η θέση, με περίπου 0,5 bcm ετησίως. Το θεωρητικό δυναμικό βιομάζας στην Ελλάδα από κοπριές κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, το άχυρο σιτηρών, τα απόβλητα των αγροτοβιομηχανιών και το οργανικό κλάσμα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων ανέρχεται σε 28.209.768 τόνους/έτος, με δυναμικό βιομεθανίου 1,14 bcm και ενεργειακό περιεχόμενο βιομεθανίου 11 TWh/έτος.
Ο Χρήστος Χασαπόπουλος, διευθυντής Λειτουργίας Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Ελλάδος της ΗΛΕΚΤΩΡ τόνισε ότι: Η ΗΛΕΚΤΩΡ πρωτοπορεί στην παραγωγή βιοαερίου στην Ελλάδα, διαθέτοντας 33 MW εγκατεστημένη ισχύ από βιοαέριο, ενώ προτίθεται να εισέλθει και στο βιομεθάνιο. Παράλληλα διερευνάται σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, η προώθηση εφαρμογής για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων για ΙΧ ή για βαρέα οχήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!