Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Χρήστος Σταϊκούρας Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών στην 86η ΔΕΘ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10563 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
e-mail: press@minfin.gr

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών στην 86η ΔΕΘ, με θέμα: «Μέτρα Στήριξης Ελληνικής Οικονομίας – Πολιτική Ανταγωνισμού Ε.Ε.»

Κυρίες και Κύριοι, 

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στην ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνει το Υπουργείο Οικονομικών, με θέμα: «Μέτρα Στήριξης-Πολιτική Ανταγωνισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συζήτηση στο πλαίσιο της οποίας θα αναδειχθεί η συμβολή των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού στην ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε., στη στήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών, αλλά και στη διατήρηση και ενίσχυση της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων.

Συμβολή ιδιαίτερα σημαντική στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη – διεθνώς – αβεβαιότητα, εξαιτίας των διαδοχικών και επάλληλων εξωγενών κρίσεων, όπως η πανδημία και η πρόσφατη γεωπολιτική και συνακόλουθη ενεργειακή κρίση, που πλήττουν σημαντικά εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, παρά τις δοκιμασίες και τις συνεχόμενες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, η Κυβέρνηση αντιδρά άμεσα, συνεκτικά, υπεύθυνα, συνετά και – κυρίως – αποτελεσματικά, αξιοποιώντας παράλληλα και την εργαλειοθήκη της πολιτικής ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Ειδικότερα:

1ον. Θέσπιση προσωρινού πλαισίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο υιοθετήθηκε το 2020 και προσαρμόστηκε διαδοχικά 6 φορές, δυνάμει του οποίου ελήφθησαν μέτρα κρατικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 22,5 δισ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν μέρος των συνολικών μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση, ύψους 43,4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά από τα μέτρα που επισπεύσθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών:

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή για τη στήριξη των επιχειρήσεων, συνολικού ύψους πληρωμών περίπου 8,3 δισ. ευρώ.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 590 εκατ. ευρώ.
  • Προγράμματα Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ, συνολικού ύψους πληρωμών περίπου 600 εκατ. ευρώ.
  • Καθεστώς επιδότησης παγίων δαπανών, συνολικού ύψους πληρωμών περίπου 455 εκατ. ευρώ.

Εξίσου σημαντικά μέτρα σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν και από άλλα Υπουργεία, όπως ενδεικτικά είναι η επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το καθεστώς εγγυημένων δανείων.

2ον. Θέσπιση προσωρινού πλαισίου για την αντιμετώπιση της επόμενης, νέας εξωγενούς κρίσης, της ενεργειακής κρίσης.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο υιοθετήθηκε το Μάρτιο του 2022 και ήδη τροποποιήθηκε μία φόρα, δυνάμει του οποίου ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα ύψους 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση αγροτικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων επεξεργασίας γουνών, ενώ αναμένονται εγκρίσεις για επιπρόσθετα μέτρα, ύψους 850 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος των συνολικών μέτρων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ενδεικτικά:

  • Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
  • Power Pass.
  • Fuel Pass I και ΙΙ.
  • Επιδότηση Diesel κίνησης.

3ον . Ένταξη έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε 3,93 δισ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για το σκέλος δε των επιδοτήσεων, ο προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί, μέχρι σήμερα, στο «Ελλάδα 2.0» υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς η χώρα μας βαίνει προς την επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτούμενων οροσήμων.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήταν η τρίτη χώρα (μετά την Ισπανία και τη Γαλλία) που κατέθεσε στην Κομισιόν το πρώτο αίτημα πληρωμής, τηρώντας το προβλεπόμενο – στις επιχειρησιακές ρυθμίσεις – χρονοδιάγραμμα.

Η εκταμίευση της πρώτης πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», έγινε τον Απρίλιο του 2022, μετά την εκπλήρωση των 15 απαιτούμενων οροσήμων.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια μία ειλικρινή, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κοινή και δραστική αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται και έχει καταφέρει, μέσα σε αυτή διεθνή συγκυρία, να επιδεικνύει υψηλές επιδόσεις στον τομέα των επενδύσεων, με διψήφια, μάλιστα, ποσοστά ανόδου των επενδύσεων και για το 2022.

Ωστόσο, η δυσχερής συγκυρία που διανύουμε, είναι ιστορική και οι προκλήσεις μεγάλες, σύνθετες και υπερεθνικές. Το κόστος στην ενέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις, πλήττοντας σφοδρά τους εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Είναι αναμφισβήτητο πως κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί, από μόνο του, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη νέα κρίση. Γι’ αυτό, απαιτούνται ευρωπαϊκές πολιτικές λύσεις και συστηματική και παραγωγική συνεργασία της Ευρώπης και των κρατών-μελών της.

Όπως δε καταδεικνύεται εκ των ανωτέρω, οι κανόνες του ανταγωνισμού και ειδικότερα οι κανόνες του ενωσιακού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων, εν αντιθέσει με ενδεχόμενη εσφαλμένη κρατούσα αντίληψη, δεν συνιστούν πρόσκομμα στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά αρωγό των κρατών-μελών προς αντιμετώπιση των κρίσεων και εξισορρόπηση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, προς όφελος του συνόλου των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η ήδη αγαστή συνεργασία μεταξύ μας αποτελεί αρωγό στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!