Τεράστιο το περιθώριο για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΑΕ
EPA/NIR ELIAS / POOL
«Τεράστιο περιθώριο» για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), με προοπτική ακόμα και για διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του διμερούς εμπορίου στα επόμενα χρόνια και με δυναμική για περισσότερες επενδύσεις, «βλέπει» -υπό συγκεκριμένες, όμως, προϋποθέσεις- ο διευθυντής Προώθησης Εμπορίου του υπουργείου Οικονομικών της χώρας Rashed al Teneiji (Ρασίντ αλ Τενίζι).
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συμμετοχή των ΗΑΕ ως τιμώμενης χώρας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο κ.Teneigi σημειώνει ακόμα ότι το επενδυτικό ταμείο των 4 δισ. ευρώ (σ.σ. απόρροια της επενδυτικής σύμπραξης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με το κρατικό fund των Εμιράτων, «Mubadala», που πρόσφατα ανανεώθηκε) μπορεί να βοηθήσει να δοθεί μεγάλη ώθηση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Εκφράζει δε την ελπίδα ότι στο μέλλον η χώρα του θα μπορεί να συνάψει και με την Ελλάδα οικονομικές συμφωνίες, αντίστοιχες (αλλά προσαρμοσμένες στην ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ) με τις CEPA (Συμφωνίες Συνολικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης), που έχουν ήδη συναφθεί με χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και το Ισραήλ.
«Υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών (στο πολιτικό επίπεδο) κι αυτό δεν αντανακλάται ακόμα στο οικονομικό κομμάτι στο επίπεδο που θα αναμέναμε. Προς το παρόν εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε περαιτέρω τη σχέση μας σε όρους επενδύσεων και εμπορίου κι ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούμε, για να δοθεί ώθηση σε αυτή τη σχέση, είναι ότι ήρθαμε εδώ (στη ΔΕΘ) με περίπου 60 φορείς (σ.σ. εταιρείες και οργανισμούς). Οι προσδοκίες μας είναι ότι πολύ σύντομα οι διμερείς σχέσεις θα αυξηθούν στο ευκταίο επίπεδο. Το εμπόριο θα μπορούσε να δεχτεί μεγάλη ώθηση, όπως και οι επενδύσεις. Πρόσφατα δε, δημιουργήθηκε ένα fund (σ.σ. αυτό των 4 δισ. ευρώ) και χτίζουμε πάνω και σε αυτό ως ακρογωνιαίο λίθο» επισημαίνει.
Ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο θα μπορούσε να φτάσει το διμερές εμπόριο απαντά: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε κάτι τέτοιο άμεσα. Αλλά θα θέλαμε πάντα να αυξάνουμε τα περιθώρια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο άμεσος στόχος είναι να επιτύχουμε υψηλότερα επίπεδα εμπορίου σε σχέση με τα τρέχοντα νούμερα. Το πόσο πολύ μπορεί να αναπτυχθεί αυτό θα είναι αποτέλεσμα γεγονότων όπως η ΔΕΘ, στα οποία μπορούμε να δούμε τη δυναμική που υπάρχει, αλλά ελπίζουμε ότι θα μπορούσαμε να διπλασιάσουμε ή και να τριπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο στα επόμενα χρόνια, να το αυξήσουμε όσο γρηγορότερα μπορούμε. Το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να γίνει αυτό θα είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών, αλλά και της διαθεσιμότητας απευθείας πτήσεων, λιμανιών και προϊόντων -στοιχείων δηλαδή, που θα μας βοηθούσαν να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε μια ενεργή πρεσβεία σε αυτή τη χώρα, η οποία επικεντρώνεται και στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων».
Τα πεδία κοινού ενδιαφέροντος
Κατά τον κ. Teneigi τα μείζονα πεδία κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο και της εκθεσιακής συμμετοχής της χώρας στη ΔΕΘ, είναι τα εξής: αμυντική βιομηχανία, ασφάλεια τροφίμων, αγροτικά προϊόντα, εκπαίδευση και logistics. «Στον τομέα των μεταφορών και των logistics, χρειάζονται περισσότερες απευθείας πτήσεις, γιατί θα βοηθήσουν τον τουρισμό και θα υποστηρίξουν το εμπόριο και αναμένουμε τέτοιες κινήσεις να λάβουν χώρα. Στη ΔΕΘ παρουσιάζονται τέσσερις από τους μεγαλύτερους "παίκτες" των ΗΑΕ στον κλάδο και συγκεκριμένα οι αεροπορικές εταιρείες "Εmirates" και "Etihad", η "DP World" (σ.σ. κολοσσός στη διαχείριση λιμένων που στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης) και η "Abu Dabi Ports". Όλα αυτά είναι μείζονα στοιχεία για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων και χτίζουμε γύρω από αυτά» λέει ο Εμιρατινός αξιωματούχος.
Ως προς τη συμμετοχή των ΗΑΕ στην 86η ΔΕΘ σημειώνει ότι αυτή αναπτύσσεται τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτισμικό επίπεδο: μπορεί μεν η αραβική εκθεσιακή συμμετοχή να είναι «χτισμένη» γύρω από την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης η κουλτούρα και ο πολιτισμός της χώρας, μέσα από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, αλλά και μέσα από προϊόντα με έντονο εθνικό «χρώμα», όπως οι διάσημοι χουρμάδες που παράγει η περιοχή.
Στο ερώτημα πώς επηρεάστηκαν η οικονομία και το εμπόριο της χώρας, αλλά και η προοπτική τους, από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως η πανδημία, ο κ. Teneiji απαντά: «Χτίζουμε την οικονομία μας πάνω στην ανοικτότητα και τη διαφοροποίηση. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στις σχέσεις με τους άλλους και πάντα αναζητούμε νέες πόρτες, πιθανότητες και δυναμικό. Αυτό μας βοήθησε στην πανδημία, όπως μας βοηθά και θα μας βοηθήσει και σε κάθε άλλη κρίση, γιατί υπάρχουν πάντα εναλλακτικές. Τα ΗΑΕ κάνουν άμεσο εμπόριο με 160-170 χώρες παγκοσμίως και έχουν απευθείας συνδέσεις με περισσότερες από 250 πόλεις ανά τον κόσμο, χωρίς να χρειάζεται μετακίνηση transit. Αυτό μας βοηθά να παράσχουμε εναλλακτικές στις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία, ώστε να μπορεί να ελίσσεται απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις. Έχουμε Συμφωνίες Συνολικής Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (CEPA) με χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και το Ισραήλ, θέλουμε να υπογράψουμε με περισσότερες χώρες και ελπίζουμε να κάνουμε κάτι και με την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, υπό την ΕΕ ή ίσως με μια άμεση σχέση και διαφορετική μορφή. Είμαστε πολύ ενθουσιώδεις ως προς την ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας» σημειώνει και κάνει λόγο για τα μεγάλα βήματα που χρειάζεται να γίνουν, ώστε οι άνθρωποι τις επιχειρηματικότητας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να βρεθούν στον ίδιο χώρο -κάτι που γίνεται σε διοργανώσεις όπως η ΔΕΘ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!