Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Συμφωνία 23 κρατών – μελών της ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι θα δώσουν 200 δις. ευρώ στο ΔΝΤ και η ενέργεια αυτή θα επιβεβαιωθεί στις επόμενες 10 ημέρες για να ενισχυθεί η Νέα Συνθήκη της ΕΕ. Η νέα συνθήκη θα περιλαμβάνει τις 17 χώρες της ευρωζώνης και άλλες έξι εκτός αυτής αλλά όχι και τα 27 κράτη-μέλη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy.

Ο Rompuy επιβεβαίωσε ότι οι χώρες θα παράσχουν μέχρι το ποσό των 200 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάτι που έπραξε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

Ακόμη, ο Van Rompuy δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη θα καταθέτουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στην Κομισιόν. Παραδέχτηκε ακόμη ότι «η διακυβερνητική συνθήκη έχει εμπόδια, ωστόσο μια πλήρης συνθήκη δεν ήταν εφικτή».

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών η Βρετανία και η Ουγγαρία δεν θα συμμετάσχουν στη διακυβερνητική συμφωνία των 23 χωρών, ενώ και οι Σουηδία και Τσεχία έχουν ενστάσεις.

Ακόμη, ο Herman Van Rompuy δήλωσε πως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την χορήγηση τραπεζικής άδειας στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lagarde, επικεφαλής του ΔΝΤ, ζήτησε να επισπευστεί η λειτουργία του μηχανισμού.

Επίσης, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το θέμα των ευρωομολόγων, με τον Van Rompuy να τονίζει πως «ελπίζουμε να συζητήσουμε το ζήτημα αυτό σε πιο ήρεμες ημέρες».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, τόνισε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε μια συνολική συμφωνία για τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy δήλωσε επίσης πριν από λίγο, μετά από το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου, ότι θα προτιμούσε μια συνθήκη μεταξύ όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό εξαιτίας της βρετανικής θέσης. Πρόσθεσε ότι η νέα συνθήκη λογικά θα είναι έτοιμη μέχρι το Μάρτιο.

Ο Sarkozy δήλωσε ότι η βρετανική πλευρά πρότεινε να εξαιρεθεί από συγκεκριμένο κανονισμό για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. «Δεν μπορούσαμε να το δεχθούμε αυτό, καθώς η έλλειψη επαρκούς θεσμικού πλαισίου προκάλεσε τα τρέχοντα προβλήματα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συζητηθεί η αύξηση του ορίου δανεισμού του μόνιμου μηχανισμού στη συνάντηση της Παρασκευής.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, η οποία τόνισε πως οι επικεφαλής των 17 χωρών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για μια «δημοσιονομική ένωση».

«Θα πετύχουμε τη νέα δημοσιονομική ένωση. Έχουμε ένα ευρωπαϊκό νόμισμα, μέσα σε μια σταθερή ένωση», δήλωσε κατά την έξοδό της από τη συνάντηση. «Θα έχουμε ισχυρότερους κανόνες για τα ελλείμματα των προϋπολογισμών, για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης», υπογράμμισε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης σε αλλαγές στη συνθήκη του μόνιμου μηχανισμού (ESM) για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του και ειδικότερα:

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, συμφώνησαν να ακολουθήσουν τις καθιερωμένες αρχές και πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν σε αυτό το πλαίσιο ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και της 26ης και 27ης Οκτωβρίου για το ελληνικό χρέος είναι "μοναδικές και έκτακτες" ενώ τυποποιημένες και πανομοιότυπες ρήτρες συλλογικής δράσης θα περιλαμβάνονται στους όρους και προϋποθέσεις όλων των νέων κρατικών ομολόγων σε ευρώ με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα στις αγορές.

Επίσης για να διασφαλιστεί πως το ESM είναι σε θέση να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις σε όλες τις περιπτώσεις, οι κανόνες ψηφοφορίας στο ESM θα τροποποιηθούν ώστε να περιλαμβάνουν και έκτακτες διαδικασίες. Ο κανόνας της αμοιβαίας συμφωνίας θα αντικατασταθεί από ειδική πλειοψηφία του 85% σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μια επείγουσα απόφαση σε σχέση με χρηματοοικονομική βοήθεια είναι απαραίτητη όταν απειλείται η βιωσιμότητα του ευρώ.

Η απόφαση αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!