Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών Η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας πιο ισχυρή

Υπουργείο Οικονομικών

29 Αυγούστου 2022

Δελτίο Τύπου

Η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας αλλαγμένη και πιο ισχυρή

Η 20ή Αυγούστου του 2022 αποτελεί μία ημέρα ορόσημο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αφού η χώρα μας εξήλθε και επισήμως από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας.

Μετά από μία δύσκολη – 12ετή – περίοδο μνημονίων και Ενισχυμένης Εποπτείας, η Ελλάδα επανέρχεται στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Κλείνει με αυτόν τον τρόπο, σε συνδυασμό με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα επώδυνο κεφάλαιο για την πατρίδα μας.

Παράλληλα, η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, καθώς η χώρα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως εξαίρεση στην Ευρώπη, και παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Επιπρόσθετα, έρχεται πιο κοντά η επίτευξη και του τελευταίου οικονομικού στόχου που έχουμε θέσει για την τρέχουσα τετραετία: αυτού της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ενώ, το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας προσδίδει σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο φυσικά των κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε σε λανθασμένους χειρισμούς παλαιότερων περιόδων. Από το καλοκαίρι του 2019, η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι τα διδάγματα του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος έχουν εμπεδωθεί και οι διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες που υπήρξαν έχουν αναγνωριστεί.

Γι’ αυτό και η Ελλάδα του 2022, που εξέρχεται από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, είναι πολύ διαφορετική και πιο ισχυρή, σε σχέση με την Ελλάδα του 2018, όταν – μόνη στην Ευρώπη – εισήλθε στο καθεστώς αυτό.

Εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη, έχει γίνει πιο εξωστρεφής και πιο ελκυστική για επενδύσεις, παρουσιάζοντας, μάλιστα, ιστορικά ρεκόρ σε εξαγωγές και επενδύσεις, η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών με νέες και καλές θέσεις απασχόλησης να δημιουργούνται.

Επιπλέον, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας έχει ενισχυθεί, ενώ ακολουθείται μία συνετή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική που περιλαμβάνει σημαντική φορολογική ελάφρυνση των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων.

Χάρη στις τεράστιες θυσίες και τους μεγάλους κόπους του ελληνικού λαού, στις σημαντικές προσπάθειες των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δομών της ελληνικής κοινωνίας, και στην ορθή, υπεύθυνη, αξιόπιστη και αποτελεσματική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα άντεξε και πλέον γράφτηκε ο επίλογος μίας πολυετούς δοκιμασίας.

Συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τις δυνάμεις της πατρίδας μας, και έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται, να θέτουμε νέους στόχους για μία Ελλάδα ακόμα πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή, σύγχρονη, με περισσότερες ευκαιρίες για όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!