Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Alpha Bank Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος του Προγράμματος «Όλοι μαζί στην Όπερα»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος του Προγράμματος «Όλοι μαζί στην Όπερα», που οργάνωσε και υλοποίησε η Alpha Bank, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, από τον Δεκέμβριο του 2021.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, χάρη στο Πρόγραμμα, 23.783 άτομα παρακολούθησαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παραστάσεις σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, με την παροχή θέσεων κωφών ή βαρήκοων που χρησιμοποιούν την ελληνική νοηματική γλώσσα ή ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους, καθώς και θέσεων τυφλών ή ατόμων με προβλήματα όρασης που χρησιμοποιούν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρής μορφής αναπηρία και μόνο το 11,5% των ατόμων αυτών έχει παρακολουθήσει ζωντανές θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Alpha Bank θέτει στο επίκεντρο της Εταιρικής Υπευθυνότητας μία σειρά από πρωτοβουλίες που στηρίζουν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και ενισχύουν την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην Οικονομία, στον Πολιτισμό και, τελικά, στην ίδια την Κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Τράπεζα υιοθετεί σειρά ενεργειών για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες και στα προϊόντα της, επεκτείνοντας το υφιστάμενο δίκτυο 201 καταστημάτων της με πρόσβαση για ΑμεΑ, αριθμός που ισοδυναμεί με το 67% του δικτύου της Τράπεζας. Παράλληλα, η Alpha Bank σχεδιάζει και αναπτύσσει προγράμματα, όπως το «Όλοι μαζί στην Όπερα», τα οποία συμβάλλουν στην άρση των ανισοτήτων ως προς την πρόσβαση στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καλλιεργώντας συνθήκες, αλλά και συνείδηση κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Όπως δήλωσε η Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank: «Η ιστορία της Alpha Bank είναι συνυφασμένη με τις Τέχνες και τον Πολιτισμό και θεωρούμε ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή της χώρας, είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων. Επί σειρά ετών, συμμετέχουμε ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα μέσα από τις Συλλογές μας, την υλοποίηση προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά και μέσω συνεργασιών και υποστήριξης σχετικών δράσεων. Η συνεργασία μας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, έχει ως κοινό όραμα την ισότιμη πρόσβαση στις Τέχνες και τον Πολιτισμό για όλους και όλες. Κύριο μέλημά μας είναι η μεταστροφή των αντιλήψεων σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε χώρους πολιτισμού, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η καλλιέργεια της συμπερίληψης και, τελικά, η μείωση των ανισοτήτων».

Αποτελέσματα πρώτου χρόνου

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «Όλοι Μαζί στην Όπερα» γνώρισε σημαντική επιτυχία, καθώς 12.591 άτομα παρακολούθησαν την παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια» και 11.192 την παράσταση «Φάουστ», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, χάρη στην παροχή θέσεων κωφών ή βαρήκοων που χρησιμοποιούν την ελληνική νοηματική γλώσσα ή ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους, καθώς και θέσεων τυφλών ή ατόμων με προβλήματα όρασης που χρησιμοποιούν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής AD.

Πέραν των ίδιων των ατόμων με αναπηρία, που είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία να βιώσουν την ολοκληρωμένη εμπειρία της όπερας στην Ελλάδα και να γίνουν κοινωνοί του πολιτισμού της, οι παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας συμβάλλουν σημαντικά στην ορατότητα των ατόμων αυτών, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού σε θέματα ισότητας και προσβασιμότητας.

Παράλληλα, στα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια πήραν μέρος 17 άτομα, ενώ στα Καλλιτεχνικά Σεμινάρια 15 άτομα, με πολλαπλάσιους ωφελούμενους, καθώς οι συμμετέχοντες μεταφέρουν την τεχνογνωσία που απέκτησαν, στις δικές τους καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Όλοι μαζί στην όπερα» βραβεύτηκε τον Ιούλιο του 2022 στα Hellenic Responsible Business Awards, στην κατηγόρια «ESG & SDGs: Λιγότερες Ανισότητες».

Ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δήλωσε σχετικά: «Βασική προτεραιότητα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι η ευρεία απεύθυνση του έργου της. Πιστεύουμε ότι η εμπειρία της Τέχνης είναι μια ζωτική ανάγκη για τον άνθρωπο και η πρόσφατη πανδημία το ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Από το 2017 που η Εθνική Λυρική Σκηνή μετεγκαταστάθηκε στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχουμε κάνει πολλά για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις παραστάσεις μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς που η Alpha Bank συμμερίζεται την πολιτική καθολικής προσβασιμότητας της ΕΛΣ και στηρίζει τις προσπάθειές μας για έναν καλύτερο κόσμο με ίσες ευκαιρίες για όλους».

Η Alpha Bank, μέσω της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης που υιοθετεί για την επιχειρηματικότητα, ηγείται ενεργά δεκάδων πρωτοβουλιών για τη στήριξη της ελληνικής Κοινωνίας και του ελληνικού Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι το 2021 η Τράπεζα προσέφερε Ευρώ 2.819.758 για τη στήριξη της Κοινωνίας, ενώ μεγάλο μέρος αυτού του ποσού δόθηκε σε δράσεις που αφορούν τον Πολιτισμό, στηρίζοντας έτσι και συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτιστική ζωή και εξέλιξη του τόπου.

Καλλιτεχνικά Εργαστήρια συμπερίληψης

Επιδιώκοντας τόσο την ισότιμη πρόσβαση στον Πολιτισμό, όσο και την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στα πολιτιστικά δρώμενα, η συνεργασία της Alpha Bank με την Εθνική Λυρική Σκηνή περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις για μικτές ομάδες ατόμων με ή χωρίς αναπηρία, με θέμα τον Πολιτισμό και με στόχο τη συμπεριληπτική μάθηση και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Συγκεκριμένα, το Καλλιτεχνικό Εργαστήριο με τίτλο «Σύνθεση και Συμπερίληψη» έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφραστούν ελεύθερα και αυθόρμητα, περιγράφοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες και τις καθημερινές δυσκολίες που βιώνουν και μέσα από αυτή τη συλλογική διαδικασία να συνθέσουν τις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής και του χορού σε μία δική τους πρωτότυπη παράσταση μουσικού θεάτρου.

«Ήταν πρωτόγνωρο για εμάς ότι μπορέσαμε να εκφράσουμε τα κομμάτια του εαυτού μας που αφορούν τόσο τις δυσκολίες που βιώνουμε, όσο και τα θετικά μας σημεία, τον δικό μας χαρακτήρα δηλαδή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Μαρία Νοτοπούλου, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος η Τράπεζα δημιούργησε ένα βίντεο από το βιωματικό καλλιτεχνικό εργαστήριο «Σύνθεση και Συμπερίληψη», στο οποίο οι συμμετέχοντες περιγράφουν την εμπειρία που αποκόμισαν, αλλά και τη σημασία της συμμετοχής σε παρόμοιες δράσεις. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Λαμπρούλης, σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου (ΣμουΘ), με τη συνδρομή του οποίου πραγματοποιείται ο κύκλος δράσεων «Όλοι μαζί στην όπερα», δήλωσε ότι «κάθε άνθρωπος που εκπαιδεύεται σε θέματα Πολιτισμού πρέπει να γνωρίζει και να έχει περάσει από βιωματικά εργαστήρια συμπερίληψης και προσβασιμότητας».

Το βίντεο διατίθεται με υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής, αλλά και με ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης.

Καλλιτεχνικά Σεμινάρια συμπερίληψης και προσβασιμότητας

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και σειρά Καλλιτεχνικών Σεμιναρίων, με τίτλο «Αισθητική της Πρόσβασης». Αντικείμενο των σεμιναρίων είναι η ανάπτυξη και η διάχυση της απαραίτητης τεχνογνωσίας για έναν περισσότερο συμπεριληπτικό και προσβάσιμο τρόπο ανάπτυξης των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και ενθάρρυνσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα σεμινάρια απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονταν να εντάξουν εργαλεία και μεθόδους συμπερίληψης και προσβασιμότητας στις πρακτικές σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων.

Η κοινωνική συμβολή του προγράμματος

Η σημαντικότερη συμβολή του προγράμματος «Όλοι μαζί στην Όπερα» είναι η κοινωνική ενσωμάτωση καθώς και η μεταστροφή των αντιλήψεων σχετικά με την προσβασιμότητα στον πολιτισμό, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την ενίσχυση της ορατότητας, την καλλιέργεια της συμπερίληψης και τη μείωση των ανισοτήτων.

Παράλληλα καλλιεργείται η θεατρική και μουσική παιδεία σε ομάδες πληθυσμού που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένες, ενώ Έλληνες δημιουργοί αποκτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία οργάνωσης και υλοποίησης συμπεριληπτικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων. Με την ενδυνάμωση της συμμετοχής ανθρώπων με αναπηρία σε πολιτιστικές δράσεις, παράλληλα δημιουργείται και μεγαλύτερη συμμετοχικότητα στην καλλιτεχνική δημιουργία από ανάπηρους καλλιτέχνες, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά τόσο στην καλλιτεχνική όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!