Υπουργείο Οικονομικών Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπουργείο Οικονομικών
Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»
Από τον Ιούλιο του 2019, όταν οι πολίτες έδωσαν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμά της, μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί με συνέπεια και μεθοδικότητα – παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που προκάλεσαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι πολυ-επίπεδες εξωγενείς κρίσεις – μια υπεύθυνη, μεταρρυθμιστική, φιλοαναπτυξιακή πολιτική.,
Πολιτική η οποία της έχει επιτρέψει να επιτυγχάνει τους κεντρικούς στόχους της στο πεδίο της οικονομίας:
1ος στόχος: Ισχυρή και βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση. Πράγματι, καταγράφονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021.
2ος στόχος: Βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Πράγματι, oι ελληνικές εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2010, φτάνοντας πέρυσι στο 40% του ΑΕΠ, και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 12,7% το 2021, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να καταγράφουν ρεκόρ, στα 5,1 δισ. ευρώ πέρυσι, και διεθνείς κολοσσοί να επενδύουν στη χώρα μας (Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Deloitte, Volkswagen, JP Morgan κ.ά.).
3ος στόχος: Συρρίκνωση της ανεργίας. Πράγματι, η ανεργία έχει καταγράψει μεγάλη μείωση και οι απασχολούμενοι έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2019 μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας πλέον τα 4 εκατομμύρια.
4ος στόχος: Βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, που διασφαλίζει τη στήριξη της κοινωνίας έναντι των διαδοχικών και επάλληλων κρίσεων, χωρίς να υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας. Πράγματι, το δημόσιο χρέος υποχωρεί σημαντικά και δρομολογείται η σταδιακή μετάβαση σε δημοσιονομική ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα βρισκόμαστε σταθερά δίπλα στους πολίτες, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια για να περιορίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις επιπτώσεις των κρίσεων.
5ος στόχος: Δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πράγματι, από τον Ιούνιο του 2019, αυτά έχουν μειωθεί κατά 58 δισ. ευρώ ή κατά 31,5%.
6ος στόχος: Έξοδος της χώρας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Πράγματι, χάρη στη συστηματική προσπάθεια πολιτών και πολιτείας, η σχετική απόφαση έχει ληφθεί. Σε λίγες ημέρες, στις 20 Αυγούστου, κατακτάται και αυτός ο σημαντικός εθνικός στόχος.
Στόχος τον οποίο μπορέσαμε να επιτύχουμε, καθώς, όπως ανέφεραν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis και ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Paolo Gentiloni στην επιστολή τους για τη λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας, «η Ελλάδα υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής που είχε αναλάβει έναντι του Eurogroup… και εφάρμοσε αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις, ακόμα και υπό τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία του Covid-19 και, πιο πρόσφατα, η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά».
Η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία προσφέρει πολλαπλά οφέλη:
Σε συνδυασμό με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, κλείνει ένα επώδυνο – για την Ελλάδα – κεφάλαιο, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Ενισχύει τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει, πλέον, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να τοποθετείται ως εξαίρεση στην Ευρωζώνη. «Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα της ελληνικής Κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας, ένα ακόμη σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομία και της συνεχιζόμενης προόδου που έχει σημειωθεί στην οικονομική πολιτική από το 2010, και ειδικότερα υπό την παρούσα ελληνική Κυβέρνηση», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Eurogroup, κ. Paschal Donohoe.
Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων, που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
Φέρνει πιο κοντά την επίτευξη του 7ου, και τελευταίου, στόχου που είχαμε θέσει για την τρέχουσα τετραετία: αυτού της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.
Η Ελλάδα έχει πλέον καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οίκων αξιολόγησης, όπως αποτυπώνεται και στις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3 έτη, οι οποίες έχουν φέρει τη χώρα μας ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Έχοντας επιτύχει τους 6 προαναφερθέντες στόχους, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, τη διαμόρφωση ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων και την ορθολογική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, και συνεκτιμώντας την πολιτική σταθερότητα που εμπνέει, πλέον, η χώρα, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων, χωρίς μάλιστα να τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος της επίτευξης – σταδιακά – δημοσιονομικής ισορροπίας, θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι για να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα, εντός του 2023.
Άλλωστε, όπως επισήμανε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM, κ. Klaus Regling, μετά το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου: «Το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας είναι ένα σημαντικό βήμα… Και ο στόχος είναι ο σωστός – η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, γιατί αυτό θα αντανακλά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συνεχιστεί».
Μέχρι σήμερα, παρά τις μεγάλες, πολλαπλές κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες – πανευρωπαϊκές και διεθνείς – προκλήσεις, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέτουμε στόχους και – με σχέδιο, σκληρή δουλειά, ενότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας – τους κατακτούμε!
Συνεχίζοντας να λειτουργούμε με πυξίδα τις ίδιες αρχές, θα εξακολουθήσουμε να κινούμαστε στον δρόμο της υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και της τόνωσης της κοινωνικής συνοχής και θα καταστήσουμε τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!