Τράπεζα Πειραιώς Συμμετοχή στην κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου της Cero στην Ελλάδα
H Τράπεζα Πειραιώς, ηγέτης στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρηματοδότησε την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου (Project Delfini) της Cero Generation στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 100ΜW.
Όπως αναφέρεται, τo Project Delfini είναι η πρώτη επένδυση που συνδυάζει την πώληση της παραγόμενης ενέργειας σε ανεξάρτητο ιδιώτη αγοραστή (μέσω Corporate PowerPurchase Agreement) και τη συγχρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και για τους λόγους αυτούς είναι ορόσημο για την εγχώρια αγορά ενέργειας.
Mε τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο Project Delfini, επιβεβαιώνεται η στρατηγική επιλογή της να στηρίζει βιώσιμες επενδύσεις μεγάλης κλίμακος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και προωθούν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
Για το Delfini Project, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων, δυναμικότητας 100 MW και είναι το πρώτο στην Ελλάδα που πραγματοποιεί ο όμιλος Cero στη βάση ενός γενικότερου σχεδιασμού για ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φ/β με συνολική ισχύ άνω των 1GW, η τράπεζα συνεργάστηκε με την Cero και τον όμιλο Macquarie, έχοντας τον ίδιο στόχο για ένα μέλλον με μηδενικούς ρύπους.
Η τράπεζα διαχειρίζεται σήμερα το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), με πράσινες χρηματοδοτήσεις άνω του 2,8 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε έργα AΠΕ άνω των 2GW.
Για την επόμενη διετία, οι χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ ενώ μέσω της πρώτης έκδοσης Πράσινου Ομολόγου, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος της Τράπεζας, αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν επίσης πράσινες επενδύσεις.
Στο Business Plan 2022 - 2025 της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνεται ο στόχος για αύξηση της έκθεσής της σε πράσινα δάνεια και επενδύσεις από το 21% στο τέλος του 2021 σε 32% στο τέλος του 2025. Για την περίοδο αυτή, η τράπεζα θα δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων και επενδύσεων με κριτήρια ESG, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα Sustainability Banking Envelope, το οποίο θα περιλαμβάνει νέα δάνεια με κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG) ύψους 4,1 δισ. ευρώ, κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς ESG αμοιβαία κεφάλαια και έκδοση πράσινων ομολόγων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Στρατηγικές προτεραιότητες της τράπεζας είναι ο μηδενισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τις λειτουργίες της ίδιας της τράπεζας, η μεταστροφή του χαρτοφυλακίου προς πράσινες επενδύσεις και δάνεια και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους πελάτες με στόχο την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας. Επίσης η διαχείριση κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων.
H Tράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνεται το 2022 για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 400 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της σε θέματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιοποίησαν οι Financial Times και είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στους «Europe's Climate Leaders» των FT.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!