Δομικές αλλαγές στις τράπεζες
Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, οδηγεί σε αλλαγή του τραπεζικού χάρτη της χώρας, καθώς είναι ισχυρό πλέον το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης. Οι αλλαγές θα γίνουν από τις αρχές του νέου έτους, αφού έχουν γίνει σαφή, τόσο η «μαύρη τρύπα» των δανείων από τη BlackRock, όσο και το εύρος της συμμετοχής των ξένων τραπεζών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η εξέλιξη θα καθοριστεί, ανάλογα με το εάν το νέο 20ετές δάνειο που θα αντικαταστήσει υφιστάμενα έχει κουπόνι ή όχι και με τι ύψος προεξόφλησης θα περιλαμβάνει.
Βεβαίως στην παρούσα ρύθμιση πολιτικοί παράγοντες θεωρούν ότι θα γίνει δεκτό ένα haircut της τάξης του 50% (που στην πράξη για τις τράπεζες μπορεί να σημαίνει ακόμη και 60%) διότι υπάρχει η απειλή να επιβληθεί το "κούρεμα" παρά το κόστος της ενέργειας αυτής, που λόγω του μη εθελοντικού χαρακτήρα θα θεωρούνταν χρεοκοπία και θα συνεπάγονταν αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εγχώριες Τράπεζες, από το "κούρεμα" του 50% θα υποστούν απομειώσεις από 17 έως 19 δισ ευρώ, ενώ ο επερχόμενος "λογαριασμός" από την BlackRock θα εμπεριέχει άλλα 10 δισ (πλέον αισιόδοξο σενάριο), πράγμα που σημαίνει ότι τα 30 δις του ΤΧΣ μόλις που φθάνουν.
Και βέβαια μέχρι αυτή την στιγμή και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές (παρά τις προσπάθειες των Τραπεζιτών να εξαντλήσουν τα περιθώρια για προνομιούχες) με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ ανοικτό παράθυρο προς αυτή την κατεύθυνση άφησε την Παρασκευή και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και παρά τις προσπάθειες που θα καταβάλουν οι ελληνικές τράπεζες είτε με την απομόχλευση στοιχείων του Ενεργητικού (περιορισμός δανείων) είτε με την πώληση τραπεζικών και εξωτραπεζικών δραστηριοτήτων, δεν θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να φτάσουν σε Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας Core Tier 1 10% και θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, για τις οποίες προς το παρόν εμφανίζεται ανύπαρκτο ενδιαφέρον για κάλυψη από τους Αναδόχους.
Αλλά και εάν ακόμη επιχειρηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυτή θα είναι για σχετικά μικρό ποσό, οπότε για το υπόλοιπο των κεφαλαίων που θα χρειαστούν, οι τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ και της αύξησης κεφαλαίου, θα γίνει κύριος μέτοχος αφού θα αγοράσει κοινές μετοχές σε τιμή πολύ χαμηλή. Σύμφωνα μάλιστα με τραπεζικούς αναλυτές αλλά και με τα σημερινά δεδομένα της χρηματιστηριακής αγοράς, η τιμή στις αυξήσεις κεφαλαίου για πολλές τράπεζες θα είναι της τάξης των 50 λεπτών ανά μετοχή, με αποτέλεσμα το δημόσιο να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στις τράπεζες, με ελάχιστα ουσιαστικά κεφάλαια.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Δημόσιο υποχρεούται να αξιοποιήσει τα ποσοστά που θα ελέγχει στις τράπεζες, μετά την υπαγωγή των τελευταίων στο ΤΧΣ, εντός 2 ετών, γεγονός που ανοίγει διάπλατα την πόρτα τόσο για μεγάλες μετοχικές ανακατατάξεις στις τράπεζες σε επίπεδο βασικών μετόχων όσο βεβαίως και για σημαντικές διοικητικές αλλαγές.
Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται, οι τελευταίες εξελίξεις, να προκαλέσουν νέες συγχωνεύσεις στο πιστωτικό σύστημα αν κριθεί ότι ένα μεγαλύτερο σχήμα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερες τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!