Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Έρχεται η συμφωνία ρύθμισης του ελληνικού χρέους

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Η απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, αν και δεν έχει ακόμη καθοριστεί θα κινείται στο πεδίο του 50%, σύμφωνα με πηγές της Αθήνας και των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνει  στο σύνολο των ομολόγων αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας και λήγουν μέχρι το 2035, και όχι το 2020 που προέβλεπε η απόφαση της 21ης Ιουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος  και υπουργός Οικονομικών  κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού κ.Γιώργου Παπανδρέου , ενημέρωσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Όπως τονιζόταν αρμοδίως η συμφωνία θα είναι εθελοντική και προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο έπαιξε η ενεργός συμμετοχή των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στις συζητήσεις με πιστωτικά τους ιδρύματα.

Η  διαδικασία εξελίσσεται σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα συνεχίσει να ασκεί ρόλο και μετά την απομείωση του δημόσιου χρέους.

Οι τράπεζες

Η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι διασφαλισμένη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως έλεγαν κρατικοί αξιωματούχοι σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Η  ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, χωρίς «πιστωτικό γεγονός» και αναδιάρθρωση, ενω η απομείωση που θα αποφασιστεί θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση του βιώσιμου χρέους αφού με τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι υψηλότερα.

Ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα της νέας στήριξης θα είναι διαφορετικός από εκείνον της 21ης Ιουλίου, δεν θα προβλέπονται δηλαδή τα τέσσερα σενάρια, που πρέπει να αποδεχθούν οι ιδιώτες επενδυτές κατά 25% στο καθένα, ώστε να προκύπτει μια μέση μείωση 21%. Τώρα η μείωση θα είναι περί το 50% και η διαδικασία διαφορετική.

Το δημόσιο χρέος το 2020 με ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, θα βρεθεί στο 120% του ΑΕΠ.

Φαίνεται πάντως οτι η απομείωση θα αφορά και τα ομόλογα των συνταξιοδοτικών ταμείων, ωστόσο, το κράτος θα διασφαλίσει πλήρως τα Ταμεία, καλύπτοντας τις απώλειες, ώστε να παράσχουν την κοινωνική πολιτική, δηλαδή τη χορήγηση των συντάξεων.

Οι διαφορές με τον Ιούλιο

Το αρχικό PSI, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, προέβλεπε μείωση κατά 21% της αξίας του 90% των ομολόγων που λήγουν έως το 2020 και ανέρχονται σε 148,7 δισ. ευρώ. Με το σενάριο αυτό, η μείωση του χρέους θα ήταν 28 δισ. ευρώ.

Το ποσό κρίθηκε ανεπαρκές για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα διαχειρίσιμα, και εκπονήθηκε νέο σχέδιο, για haircut του συνόλου (όχι μόνο του 90%) των ομολόγων λήξης έως το 2020, κατά 50%, που θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 75 δισ. ευρώ.

Θεωρήθηκε όμως ότι, επίσης, δεν επαρκεί για να δώσει μόνιμη λύση στο ελληνικό χρέος και προκειμένου να μη διευρυνθεί το ύψος του haircut, στα ομόλογα λήξης έως το 2020 αποφασίστηκε να επεκταθεί το «κούρεμα» ύψους 50% και στα ομόλογα λήξης έως το 2035. Πρόκειται για ομόλογα αξίας 200 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων θα μειωθεί σε περίπου 100 δισ. ευρώ.

Το πιθανότερο είναι το τελικό σχέδιο να συμπεριλάβει μόνο τα διαπραγματεύσιμα ομολόγα αναφοράς και όχι ειδικά δάνεια, το δάνειο της τρόικας και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Αξιοσημείωτο είναι πως, μέχρι και το έτος 2035, τα συνολικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που λήγουν, ανέρχονται σε 341,5 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά στο νέο διευρυμένο PSI θα ενταχθούν ομόλογα αξίας 200 δισ. ευρώ.

Στο ποσό των 100 δισ. ευρώ θα φτάσει η μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, εφόσον υλοποιηθεί σχέδιο για haircut κατά 50% των ομολόγων που λήγουν έως το έτος 2035.

Με τον τρόπο αυτόν, το ύψος του χρέους μειώνεται από το ποσό των 360 δισ. ευρώ σε 260 δισ. ευρώ, ή στο 120% του ΑΕΠ, αλλά το όφελος συρρικνώνεται από το νέο δανεισμό, στον οποίο θα προσφύγει η Ελλάδα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων που θα πληγούν από το εκτεταμένο «κούρεμα».

Επίσης, με δεδομένους και τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ύψος του χρέους θα υποχωρήσει τελικά στο 120% του ΑΕΠ το έτος 2020.

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σε δηλώσεις τους στο Reuters, έθεσε θέμα συμμετοχής της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ΕΚΤ» ενώ πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου της Τετάρτης, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια και δεν θα κρατικοποιηθούν.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!