Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Για 'κούρεμα' 50% - 55% μιλάει η Γαλλική 'Les Echos' - Τα άλλα σενάρια για το ελληνικό χρέος

Για 'κούρεμα' 50% - 55% μιλάει η Γαλλική 'Les Echos'

Την πληροφορία ότι ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας συμφώνησε, μέσω του IIF,  σε ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50-55% δημοσίευσε η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Les Echos, σε πρώτο θέμα της ιστοσελίδας της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο με το ποσοστό απομείωσης 21% που είχε αποφασιστεί στα πλαίσια της Συνόδου της 21ης Ιουλίου.

Το γεγονός ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι πολύ μεγαλύτερο από 21% παραδέχθηκε με δηλώσεις του και ο Ζ. Κλ. Γιούγκερ. Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Τα άλλα σενάρια για το ελληνικό χρέος

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διαπραγματευθούν μία μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών στο ελληνικό χρέος. «Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλο κούρεμα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε δώρα στις τράπεζες», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Μποργκ .

Η εφημερίδα Handelsblatt κάνει λόγο για «κούρεμα» 60%, το οποίο θεωρείται απαραίτητο σύμφωνα με δεκασέλιδη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έχει ήδη συντάξει η τρόικα. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωζώνη θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 252 δισ. ευρώ μέχρι τότε. Αντίστοιχες εκτιμήσεις επικαλείται και η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, υπάρχουν δύο σενάρια για το «κούρεμα». Το πρώτο προβλέπει ότι οι τράπεζες παραιτούνται από το 50% των απαιτήσεών τους και η Ελλάδα λαμβάνει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 114 δισ. ευρώ με στόχο να μειώσει το χρέος της από το 180% στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι τράπεζες παραιτούνται από το 60% των απαιτήσεών τους και το δεύτερο πακέτο παραμένει στα 109 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!