Βερολίνο και Παρίσι στα πρόθυρα αρχικής συμφωνίας;
Γερμανία και Γαλλία φαίνεται να έχουν ξεπεράσει κάποιες από τις διαφωνίες τους σχετικά με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε να επισημαίνει ότι υπάρχει «απόλυτη συμφωνία» ως προς τις βασικές αρχές, που περιγράφονται και σε κοινοτικό έγγραφο.
Ερωτηθείς εάν η συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα της μόχλευσης, απάντησε: «Δεν μπορώ να πω προς το παρόν. Εργαζόμαστε, όμως, προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ο Γερμανός υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη μόχλευση του μηχανισμού στήριξης μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που νωρίτερα είχε υπονοήσει το Παρίσι. Σε μία προσπάθεια δε να κάμψει τις ενστάσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η όποια νέα αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του EFSF θα πρέπει να λάβει την έγκριση και των Γερμανών βουλευτών.
Με τις δηλώσεις του ο κ. Σόιμπλε θέλησε να διαψεύσεις τις φημολογίες περί σοβαρών διαφωνιών μεταξύ των δύο «μεγάλων» της Ευρωζώνης, οι οποίες και θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Νωρίτερα, ωστόσο, τα σενάρια της διαφωνίας είχαν ενισχύσει οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν.
Από το βήμα επιχειρηματικού συνεδρίου στο Παρίσι ο κ. Φιγιόν υπογράμμισε την ανάγκη για μόχλευση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, αναφέροντας μάλιστα ότι το EFSF θα πρέπει να λειτουργεί όπως μία τράπεζα.
Κάτι τέτοιο θα του επέτρεπε ουσιαστικά να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχοντας ως εγγύηση τις τοποθετήσεις του σε κρατικά ομόλογα (όπως ακριβώς και οι εμπορικές τράπεζες) ενισχύοντας έτσι τη χρηματοδοτική του ικανότητα. Αυτή η προοπτική, όμως, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη μόχλευση του Eυρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) διαπιστώνει εν τω μεταξύ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον πρόεδρό της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να εκφράζει την ελπίδα για οριστική συμφωνία στο θέμα κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. «Απαιτείται άμεση και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους».
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!