Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υπ. Εσωτερικών 36710/2022 ΕΣΣΕ ΠΟΕ -ΟΤΑ για εργαζόμενους δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ Α' Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΣ:
Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΠ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Ταχ.Δ/νση : Σταδίου 27
Τ.Κ. : 10183 Αθήνα
Πληροφορίες : Ιωάννα Τζήμα
Τηλέφωνο : 213-1364431
E mail : i.tzima@ypes.gr

Α.Δ.Α.: 68Ξ746ΜΤΛ6-ΠΘ6

Αθήνα, 30 Μαΐου 2022

Αριθ.Πρωτ.: 36710

ΠΡΟΣ: Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας
Δ/νσεις Διοίκησης

ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση Ειδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας της ΠΟΕ -ΟΤΑ για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ Α' Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών

Σας ενημερώνουμε ότι κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 2 του ν.2738/1999 υπεγράφησαν οι από 15 Απριλίου 2022 κάτωθι Ειδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ):

1. Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) για τη ρύθμιση των όρων και συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α' Βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών,

2. Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) για τους όρους χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. Α' Βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών και

3. Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) για τον τρόπο παρακράτησης των συνδικαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α' Βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών

Οι ως άνω συμβάσεις δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2359/Β/13-05-2022) και αναρτήθηκαν στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: 979Σ46ΜΤΛ6-ΛΑΔ), ισχύουν, δε, από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 13-05-2022.

Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι οι εν λόγω συλλογικές συμβάσεις εφαρμόζονται αποκλειστικά στα μέλη των συλλόγων-μελών που ανήκουν μόνο στη δύναμη της Π.Ο.Ε.Ο.Τ.Α. όπως προκύπτει από το μητρώο των συλλόγων-μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Για την εφαρμογή τους απαιτείται ονομαστική βεβαίωση του συλλόγου-μέλους της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ότι οι εργαζόμενοι είναι μέλη του, καθώς και βεβαίωση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ότι ο σύλλογος ανήκει στη δύναμη της Ομοσπονδίας.

Επισημαίνεται ότι οι προβλεπόμενες από την υπ' αριθμ. (2) ανωτέρω Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας συνδικαλιστικές άδειες, δεν θίγονται από τις διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 1264/1982, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 90 του ν.4808/2021, καθώς οι διευκολύνσεις που προβλέπονται στο άρθρο 17 αποτελούν ελάχιστα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ρυθμίσεις, δε, ευνοϊκότερες για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών που έχουν ήδη αποκτηθεί ή θα αποκτηθούν με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας υπερισχύουν, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ίδιου νόμου.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι οι από 21 Δεκεμβρίου 2018 Ειδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Β' 6159/2018) που αφορούν στη ρύθμιση των όρων και συνθηκών απασχόλησης, στους όρους χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών και στον τρόπο παρακράτησης των συνδικαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α' Βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, καταργούνται.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τους ΟΤΑ Α' Βαθμού της χωρικής σας αρμοδιότητας, καθώς κα τα ΝΠΔΔ αυτών.

Η παρούσα εγκύκλιος μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, στη διαδρομή Υπουργείο/Αναρτηθέντα Έγγραφα/Εγκύκλιοι ( (https://www.ypes.gr/eguklioi ).

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση ή πληροφορία.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μαυρουδής Βορίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!