Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Τροπολογία Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου "Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών" ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Στις προτεινόμενες διατάξεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τροποποιήσεις στον Κώδικα Δικηγόρων, στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. 

Αναλυτικότερα, τα άρθρα της τροπολογίας ρυθμίζουν τα ακόλουθα θέματα:

Άρθρα 1 και 4: Ρυθμίζεται το ζήτημα των συνεπειών της επιβολής πειθαρχικής ποινής προσωρινής παύσης σε δικηγόρους που είναι μέλη δικηγορικής εταιρείας. Άρθρα 2 και 9 έως 12: Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις των άρθρων 9 έως 12 επέρχεται εναρμόνιση με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 2 που τροποποιεί το άρθρο 55 του Κώδικα Δικηγόρων, από την οποία συνάγεται ότι η εντολή και πληρεξουσιότητα του εντολέα δίδεται στη δικηγορική εταιρεία, ακόμα και αν ο εντολέας απευθύνεται σε εταίρο ή συνεργάτη αυτής. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αναγραφή και των δικηγορικών εταιρειών στις δικαστικές αποφάσεις. 

Άρθρο 3: Ρυθμίζεται το ζήτημα της άσκησης πειθαρχικής δικαιοδοσίας από τον Πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου. 

Άρθρο 5: Η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά στα πειθαρχικά τμήματα των πειθαρχικών συμβουλίων των δικηγορικών συλλόγων. 

Άρθρο 6: Με την προτεινόμενη ρύθμιση στην παρ. 2 αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αυτεπάγγελτης ενεργοποίησης της πειθαρχικής διαδικασίας. Στην παρ. 3 αντιμετωπίζεται η παράταση της διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης και στην παρ. 7 αντιμετωπίζεται το ζήτημα της έλλειψης των στοιχείων της δικογραφίας σε περίπτωση γνωστοποίησης άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος δικηγόρου. 

Άpθρο 7: Ρυθμίζεται το ζήτημα της προσαρμογής της άσκησης πειθαρχικής δίωξης, ενόψει του περιορισμού της πειθαρχικής δικαιοδοσίας του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου. 

Άρθρο 8: Δίδεται η δυνατότητα άσκησης έφεσης στις πειθαρχικές ποινές της σύστασης και της επίπληξης. 

Άρθρο 13: Αντιμετωπίζεται η ύπαρξη παραλλήλων ρυθμίσεων με την παρ. 5 του άρθρου 54 του Κώδικα Δικηγόρων που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ως προς την ευθύνη των εταίρων. 

Άρθρο 14: Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της επικοινωνίας του δικηγόρου με οφειλέτες των πελατών του. 

Άρθρο 15: Ρυθμίζεται η αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών της ποινικής δικαιοσύνης και ειδικότερα των εισαγγελικών λειτουργών του δευτέρου βαθμού δικαιοδοσίας. 

Άρθρο 16: Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει την αδυναμία της εμπρόθεσμης τήρησης της υποχρέωσης του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 55 του v. 4495/2017 (Α' 167) από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Άρθρο 17: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της χώρας, προκειμένου να παρασχεθεί σχετικός επαρκής χρόνος, αφενός στους ενδιαφερόμενους, αφετέρου στις δασικές υπηρεσίες. 

Παρατίθεται ακολούθως η τροπολογία στο σύνολό της:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!