Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Δήμος Ρεθύμνης Αισιοδοξία για τον τουρισμό με τον Μάιο να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική περίοδος

Αισιοδοξία για τον τουρισμό επικρατεί στο Ρέθυμνο με τον Μάιο να χαρακτηρίζεται ως μία εξαιρετικά δυναμική περίοδος για το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης, καθώς ήταν ένας μήνας με συνεχή ροή σημαντικών επαφών, συναντήσεων, συνεργασιών και συνεδρίων.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ρεθύμνης, Πέπη Μπιρλιράκη, «Ο Μάιος ήταν ένας μήνας επαφών και συναντήσεων, ο οποίος μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους προορισμούς και Αγορές, νέες και βελτιωμένες στρατηγικές και πρακτικές, νέους συνεργάτες. Κυρίως, όμως, μας έδωσε την ευκαιρία να αντλήσουμε πληθώρα πληροφοριών και δεδομένων, τα οποία επεξεργαζόμαστε και θα αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό, πάντα με στόχο την προβολή και την επικοινωνία του Ρεθύμνου ως έναν αξιόλογο τουριστικό προορισμό που εξελίσσεται συνεχώς απέναντι στους ανταγωνιστές του, διατηρώντας την αυθεντικότητα και την ιδιαιτερότητά του».

Τα μηνύματα για τον τουρισμό είναι συνεχή και θετικά ενώ από πλευράς του δήμου οι επαφές βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και οι θεματικές τουρισμού αποτελούν στόχευση ώστε το Ρέθυμνο να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα πλαίσιο υποδομών που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον αλλά και την τελική επιλογή για τους τουρίστες.

Μετά το πέρας των Ημερών Ποδηλάτου 2022 και σε συνεργασία με τη ΝΑΤΤΟΥΡ, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σειρά Β2Β διαδικτυακών συναντήσεων με πράκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την προβολή και ενίσχυση της εικόνας του Ρεθύμνου ως προορισμό που, παράλληλα με τον Ποδηλατικό-Αθλητικό, συνδυάζει πληθώρα εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, όπως ο Πολιτιστικός, ο Γαστρονομικός και ο Γαμήλιος Τουρισμός.

Σημαντικό πρότυπο για κάθε συζήτηση, εκτός από τις δημοτικές υποδομές, υπάρχει στον φάκελο του Δήμου πια και η ξενοδοχειακή υποδομή με πλήρη ποδηλατικό σταθμό, όπως το παράδειγμα του ξενοδοχείου IBISCOS GARDEN το οποίο βραβεύτηκε στο πλαίσιο των Bike Friendly Days-Ημέρες Ποδηλάτου Ρεθύμνου 2022.

Επίσης στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με θέμα την Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030 παρουσιάστηκαν τα Σχέδια Δράσης για την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς το νησί αποτελεί έναν προορισμό με παγκόσμιο αποτύπωμα και είναι συνυφασμένο με την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.

Η κεντρική φιλοσοφία των Σχεδίων Δράσης είναι η (μετ)εξέλιξη του Τουρισμού μετά την πανδημία, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και τον ισχυρό ανταγωνισμό με ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης εστιασμένο στις αρχές της αειφορίας, με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και του μάρκετινγκ προορισμών. Παράλληλα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Οργανισμό Startup Greece, με θέμα «Το οικοσύστημα της καινοτομίας και οι ευκαιρίες για τους νέους» και στόχο την ενδυνάμωση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο νησί, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των προοπτικών και των γνωστικών εφοδίων προς τους νέους (τεχνικές, ψηφιακές επιχειρηματικές δεξιότητες), οι οποίοι επιθυμούν να εξελιχθούν επαγγελματικά, έγινε μεταξύ άλλων παρουσίαση των ευκαιριών που μπορεί να αξιοποιήσει κάθε νέος στην Κρήτη.

Το Τμήμα Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας Δήμου Ρεθύμνης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, κα Πέπη Μπιρλιράκη, ενώ παρευρέθηκε και η κα Αθηνά Τσικιντίκου, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στα Χανιά το Διεθνές Συνέδριο του Economist για τον Θρησκευτικό Τουρισμό, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές για την ανάδειξη της Ελλάδας και της Κρήτης ως θρησκευτικούς και προσκυνηματικούς προορισμούς. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μεγάλο αριθμό ομιλητών, εκπροσώπους της Εκκλησίας, την πολιτική ηγεσία με αρμόδιους υπουργούς και περιφερειάρχες, καθώς και πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες σε συναφή θέματα, ενώ, το Τμήμα Τουρισμού Δήμου Ρεθύμνης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, κα Πέπη Μπιρλιράκη.

Με δεδομένο ότι, περίπου 200.000.000 επισκέπτες παγκοσμίως ταξιδεύουν κάθε χρόνο για θρησκευτικούς λόγους, όπως επισημάνθηκε υπάρχει άμεση ανάγκη για προσαρμογή του Θρησκευτικού Τουρισμού στα νέα δεδομένα και τις νέες τεχνολογίες (πλήρη καταγραφή των θρησκευτικών μνημείων, επικαιροποίηση του portal του Υπουργείου Τουρισμού, κ.λπ.), αλλά και τη δημιουργία θρησκευτικών μονοπατιών με υψηλή προσβασιμότητα, την κατανόηση των κανόνων που διέπουν αυτό το είδος Εναλλακτικού Τουρισμού και την αντίστοιχη εκπαίδευση φορέων και εργαζομένων σε αυτόν.

Στο μεταξύ στην 5η συνάντηση του κύκλου ομιλιών «Το Πανεπιστήμιο στην Κοινωνία» με θέμα «Μαζικός Τουρισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η Επόμενη Ημέρα». Το κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης, ήταν η επιτακτική ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της έννοιας του Τουρισμού, κυρίως μετά την πανδημία, για ισόρροπη ανάπτυξη Βορρά-Νότου και πόλεων-ενδοχώρας, για βιώσιμες στρατηγικές ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, τον κάτοικο και τον επισκέπτη και για πλήρη συμμετοχή και συνέργεια φορέων και επαγγελματιών.

Σύμφωνα με την κα Μπιρλιράκη, ιδιαίτερα σημαντική και δυναμική αποτέλεσε η παρουσία του Δήμου Ρεθύμνης στο Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshop στην Ντόχα του Κατάρ στις 18 και 19 Μαΐου 2022, καθώς αποτέλεσε την πρώτη άμεση προσέγγιση με την Αγορά της Μέσης Ανατολής.

Μέσα από μια σειρά προγραμματισμένων Β2Β συναντήσεων με τους κορυφαίους εκπροσώπους τουριστικών γραφείων και tour operators του Κατάρ, σκιαγραφήθηκαν με σαφήνεια το προφίλ και οι ανάγκες των σύγχρονων Καταριανών επισκεπτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως για Βιώσιμο Εναλλακτικό Τουρισμό, για Τουρισμό Πολυτελείας και Αναψυχής και για Θαλάσσιο Τουρισμό, αλλά και για πλήρη ιδιωτικότητα στη διαμονή τους.

«Σε συνεργασία με την διοργανώτρια MIDEAST, δέκα πράκτορες από το Κατάρ θα πραγματοποιήσουν ταξίδι εξοικείωσης (famtrip) στην περιοχή μας μέσα στο 2022, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις δυνατότητες του Ρεθύμνου και της Κρήτης» ανέφερε η κα Μπιρλιράκη σύμφωνα με την οποία «Στη διάρκεια του Μαΐου ανακοινώθηκε και η διεξαγωγή του Τελικού της Παγκόσμιας Σειράς Αγώνων Open Water Οceanman® (του μεγαλύτερου διεθνούς αγώνα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, που ξεκίνησε το 2015 και διεξάγεται πλέον σε περισσότερες από 24 διαφορετικές χώρες), στο Ρέθυμνο στις 28-30 Οκτωβρίου 2022».

Τόσο η μέχρι σήμερα πορεία όσο και οι προσεχείς δράσεις της τουριστικής σεζόν, δείχνουν πως η τουριστική περίοδος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!