Μέτρα απόδοσης 3% του ΑΕΠ
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βενιζέλος σε ομιλία του στο γεύμα που έκλεισε τις διεργασίες της Ετήσιας Συνάντησης των Μελών του Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών στην Ουάσινγκτον την Κυριακή, παρουσίασε μέτρα απόδοσης 3% του ΑΕΠ, που, όπως σημείωσε, υιοθετήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε από την Κυβερνητική Επιτροπή.
Όπως ανέφερε, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
-Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου, που προβλέπεται να ισχύσει από τον Οκτώβριο.
-Κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Όπως είναι ήδη γνωστό μειώσεις θα γίνουν σε όλες τις κύριες και σε ορισμένες επικουρικές συντάξεις. Πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά τις επικουρικές οι περικοπές θα γίνουν σε συγκεκριμένα Ταμεία, κάνοντας γνωστό πως οι μειώσεις θα είναι μεσοσταθμικά ύψους 15%: «Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ρύθμιση για τα επικουρικά ταμεία, που έχουν σοβαρά ελλείμματα. Ένα από αυτά είναι το ΕΤΕΑΜ, της ΔΕΗ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Εκεί θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 15%. Μια μεσοσταθμική μείωση αυτού του μεγέθους, προκειμένου να ισοσταθμιστούν τα ελλείμματα αυτών των ταμείων».
-Τη δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.
-Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις καθόλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
-Περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2011.
-Την εισαγωγή τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής (δηλαδή έως το 2014).
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. ευρώ και θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζεται να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ.
Στις 12:00 το μεσημέρι o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!