Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

Δ. 1758/110 (ΦΕΚ 96/Β/1993) Μεταβίβαση εμπορευμάτων ή παράγωγων προϊόντων που βίσκονται στο καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης σε άλλα πρόσωπα, δικαιούχα εισαγωγής με το ίδιο καθεστώς όμοιων ειδών από το εξωτερικό.

Αριθ. Δ. 1758/110

ΦΕΚ 96/Β/1993

Μεταβίβαση εμπορευμάτων ή παράγωγων προϊόντων που βίσκονται στο καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης σε άλλα πρόσωπα, δικαιούχα εισαγωγής με το ίδιο καθεστώς όμοιων ειδών από το εξωτερικό.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. β του άρθρου 18 του Βασικού Κανονισμό Ε.Ο.Κ. αριθ. 1999/85 «Για το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης». ,

2. Τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 1642/86, όπως αντικαταστάθηκε από τη διάταξη του αρ. 1 παρ. 30 του Ν. 2093/92 «ΔιαρρυθμίσίΕ.ις σ^την έμμεση φορολογία και άλλες διατάξεις».

3. Τις διατάξεις του,4ου μέρους του Νόμου αριθ. 1676/86 «Καθορισμός συντελεστών φόρου προστιθεμένης αξίας και ρύθμιση άλλων θεμάτων».

4. Την κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών αρ. Υ. 1847/1078399/1182/92 «Ανάθεση αρμοδιοτήτων Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς», αποφασίζουμε:

Αρθρο 1

1. Επιτρέπεται η μεταβίβαση εμπορευμάτων (πρώτων υλών) ενδιάμεσων ή παράγωγων προϊόντων της εγχώριας βιομηχανίας - βιοτεχνίας, που βρίσκονται στο καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης σε άλλα πρόσωπα, δικαιούχα εισαγωγής με το παραπάνω καθεστώς ίδιων ειδών, με σκοπό την παραπέρα τελειοποίηση και την παραγωγή νέων παράγωγων προϊόντων που θα εξαχθούν στο εξωτερικό.

2. Τα παραπάνω είδη που μεταβιβάζονται και τα οποία αποτελούν για τους νέους δικαιούχους εμπορεύματα (πρώτες ύλες) για παραπέρα τελειοποίηση, θα παραδίδονται με το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης τηρούμενης της διαδικασίας στο άρθρο 3 της παρούσας.

Αρθρο 2

Η μεταβίβαση εμπορευμάτων, τα οποία δεν έχουν υποστεί καμμία τελειοποίηση από τον αρχικό παραλήπτη, θα επιτρέπεται ύστερα από έγκριση της αρμόδιας τελωνειακής αρχής και εφόσον υπάρχουν λόγοι, που να δικαιολογούν την μεταβίβαση (π.χ. ακύρωση παραγγελίας), οι οποίοι θα διατυπώνονται σε σχετική αίτηση του παραλήπτη προς την παραπάνω τελωνειακή αρχή, υποβαλλομένης προ της λήξης της προθεσμίας επανεξαγωγής των εμπορευμάτων.

Άρθρο 3

Η διαδικασία μεταβίβασης και παρακουλούθησης εμπορευμάτων που βρίσκονται στο καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης, σε εγχώριους μεταποιητές, με σκοπό την παραπέρα τελειοποίηση και εξαγωγή, καθορίζεται ως εξής:

1. θα κατατίθεται από το νέο αγοραστή - μεταποιητή, στην αρμόδια χωρικά τελωνειακή αρχή (Τελωνειακή περιφέρεια του τόπου των εγκαταστάσεών του) αίτηση εις τριπλούν στην οποία θα αναγράφεται το είδος, το καθαρό βάρος, η αξία, η δασμολογική κλάση των εμπ/των η επεξεργασία που πρόκειται να υποστούν αυτά, όπως επίσης και τα παραστατικά υπαγωγής των στο καθεστώς.

2. Η παραπάνω αρχή αφού διαπιστώσει ότι ο αγοραστής - μεταποιητής έχει τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς, όπως και στην περίπτωση των εισαγομένων πρώτων υλών (οικονομικοί όροι δεν εξετάζονται), θα κάνει πράξη ότι: «εγκρίνεται η παραλαβή», καθορίζει την προθεσμία εξαγωγής και στη συνέχεια θα δίνει το ένα αντίγραφο στον ενδιαφερόμενο, το άλλο θα κοινοποιεί στο τελωνείο που είναι αρμόδιο για την παρακουλούθηση και το τρίτο θα παραμένει στο αρχείο της.

Η αίτηση αυτή επέχει θέση έγκρισης.

3. Ο αρχικός μεταποιητής - προμηθευτής παραδίδει τα εμπορεύματα στον αγοραστή με θεωρημένο «τιμολόγιο πώλησης - δελτίο αποστολής» ή τιμολόγιο, στο οποίο απαραίτητα αναφέρονται:

α. Τα στοιχεία του αγοραστή και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του.

β. Η αρμόδια Οικονομική Εφορία στην οποία αυτός (αγοραστής) φορολογείται.

γ. Το είδος, η ποσότητα, η δασμολογική κλάση και η αξία των εμπορευμάτων που μεταβιβάζονται.

δ. Ο συντελεστής του φόρου προστιθεμένης αξίας που αντιστοιχεί.

ε. Ο αριθμός της σχετικής έγκρισης υπαγωγής του αγοραστή στο καθεστώς ενεργητικής τελειοποίησης.

στ. Η διασάφηση μεταποίησης (αριθμός, ακριβής ημερομηνία και τελωνείο) από την οποία προέρχονται τα μεταβιβαζόμενα εμπορεύματα.

4. Για τη λειτουργία, εφαρμογή και τερματισμό του καθεστώτος το παραπάνω αναφερόμενο φορολογικό στοιχείο (τιμολόγιο πώλησης - δελτίο αποστολής ή τιμολόγιο) είναι οριστικό.

5. Τα μεταβιβαζόμενα εμπορεύματα μεταφέρονται στους χώρους του αγοραστή χωρίς την τήρηση άλλης τελωνειακής διαδικασίας.

Κατά τη μεταφορά τους που θα συνοδεύονται από το παραπάνω αναφερόμενο φορολογικό στοιχείο και τα λοιπά φορτωτικά έγγραφα.

6. Ο αγοραστής μετά την παραλαβή των εμπορευμάτων καταθέτει, στο αρμόδιο τελωνείο παρακουλούθησής του, αίτηση, μαζί με το τιμολόγιο και τα λοιπά φορτωτικά έγγραφα, με την οποία ζητάει την παραλαβή των εμπορευμάτων αυτών με το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης.

Η αίτηση αυτή καταχωρείται σαν δηλωτικό εισαγωγής και με βάση αυτή κατατίθεται η διασάφηση μεταποίησης.

7. Η τελωνειακή αρχή προβαίνει στην επαλήθευση των εμπορευμάτων. Η επαλήθευση γίνεται με αντιπροσωπευτικό δείγμα που με ευθύνη του προσκομίζει ο αγοραστής, με δυνατότητα καθολικού τελωνειακού ελέγχου, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Σε περίπτωση που, για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, είναι αδύνατη η προσκόμιση δείγματος, η επαλήθευση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του αγοραστή.

8. Στη νέα διασάφηση του αγοραστή χρεώνονται οι δασμοί και λοιπές επιβαρύνσεις που αναλογούν στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των ειδών που μεταβιβάζονται καθώς και ο φόρος προστιθεμένης αξίας που αναλογεί στα έτοιμα αυτά είδη όπως αυτός προκύπτει από το σχετικό φορολογικό στοιχείο μεταβίβασης.

Άρθρο 4

Για την είσπραξη (σε περίπτωση μη επανεξαγωγής) των επιβαρύνσεων που η καταβολή τους έχει ανασταλεί κατατίθεται από τον αγοραστή η προβλεπόμενη από τις διατάξεις, εγγύηση.

Άρθρο 5

1. Η αρχική διασάφηση μεταποίησης θα διαπιστώνεται με αντίγραφο της νέας διασάφησης και με βάση τους συντελεστές απόδοσης που καθορίζονται στη σχετική (πιστωτική) απόφαση.

2. Για την τακτοποίηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, χορηγείται στον αγοραστή θεωρημένο αντίγραφο της νέας διασάφησης μεταποίησης, προκειμένου αυτός να παραδώσει στον προμηθευτή (αρχικό μεταποιητή), μέσα σε 15 μέρες από την κατάθεση της νέας διασάφησης μεταποίησης.

.3. Στη νέα διασάφηση μεταποίησης γίνεται σχετική πράξη για τα χορηγούμενα θεωρημένα αντίγραφα στα δε αντίγραφα ο σκοπός χορήγησής τους.

4. Ο προμηθευτής επισυνάπτει υποχρεωτικά το αντίγραφο του παραπάνω τελωνειακού παραστατικού στο πιστωτικό τιμολόγιο που θα εκδόσει για την έκπτωση του φόρου προστιθέμενης αξίας, που έχει αναγραφεί στο σχετικό τιμολόγιο πώλησης. Το πιστωτικό αυτό τιμολόγιο δεν μπορεί να εκδοθεί μετά την λήξη της πιο πάνω προθεσμίας των 15 ημερών της πιο πάνω παραγράφου 2.

Άρθρο 6

1. Η κατάθεση της νέας διασάφησης θα γίνεται υποχρεωτικά μέσα σε 40 ημέρες το αργότερο από την έκδοση του τιμολογίου μεταβίβασης.

Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα γίνεται δεκτή η κατά-θεσή της.

2. Σαν προθεσμία τερματισμού του καθεστώτος για τον πρώτο μεταποιητή λαμβάνεται η ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου υπό την προϋπόθεση όμως ότι η νέα διασάφηση έχει κατατεθεί μέσα στην προθεσμία της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

3. Για το νέο δικαιούχο αρχίζει νέα προθεσμία η οποία υπολογίζεται από την ημερομηνία κατάθεσης της νέας διασάφησης μεταποίησης, η οποία θα κατατίθεται σύμφωνα με την διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 3.

Άρθρο 7

Η πίστωση των διασαφήσεων μεταποίησης που θα κατατίθενται από τους αγοραστές θα γίνεται με αντίγραφα διασαφήσεων εξαγωγής ή άλλου ισοδύναμου τελωνειακού παραστατικού ανάλογα με τον τρόπο τερματισμού του καθεστώτος.

Άρθρο 8

Όταν τα έτοιμα προϊόντα δεν εξαχθούν μέσα στη καθορισθείσα προθεσμία ή γενικότερα δεν λάβουν εμπρόθεσμα έναν από τους προορισμούς τερματισμού του καθεστώτος το αρμόδιο Τελωνείο, προβαίνει στην είσπραξη των αναλογούντων εισαγωγικών δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων καθώς και του φόρου προστιθέμενης αξίας (που είναι χρεωμένος στη νέα διασάφηση μεταποίησης), σύμφωνα με το άρθρο 35 του Μέρους 4ου του Νόμου 1676/86 «καθορισμός συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας και ρύθμιση άλλων θεμάτων».

Άρθρο 9

1 . Έτοιμα υλικά συσκευασίας που παράγονται από πρώτες ύλες που έχουν παραληφθεί μέ το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης, μπορούν να μεταβιβάζονται σε εξαγωγείς, με σκοπό τη συσκευασία εγχώριων ή παράγωγων προϊόντων και εξαγωγή τους από τους ίδιους παραπάνω εξαγωγείς.

2. Για την πραγματοποίηση της παραπάνω μεταβίβασης, ο αγοραστής - εξαγωγέας καταθέτει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή που είναι αρμόδια για την παρακουλού-θησή του (του τόπου των εγκαταοτάσεών του) αίτηση εις διπλούν, με την οποία ζητάει την υπαγωγή του στο καθεστώς της «προσωρινής εισαγωγής», αναφέροντας παράλληλα το είδος και την ποσότητα των υλικών που πρόκειται να προμηθευτεί.

Η παραπάνω τελωνειακή αρχή εξατάζει αν συντρέχουν στο πρόσωπο του ανδιαφερομένσυ ϋΓίδιές προϋποθέσεις που απαιτούνται και για. τα εισαγόμενα τέτοια υλικά (Α.Υ.Ο.Δ. 1759/111/23.12.92) και στη συνέχεια κάνει πράξη, στην αίτηση ότι «εγκρίνεται η παραλαβή» παραδίδοντας το ένα αντίγραφο στον ενδιαφερόμενο ενώ το άλλο παραμένει στο αρχείο της.

Κατά τα λοιπά τηρείται η ίδια διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 3 της παρούσας.

Το τελωνειακό παραστατικό που κατατίθεται από τον αγοραστή είναι διασάφηφη εισαγωγής όπως στην περίπτωση των εισαγομένων έτοιμων υλικών συσκευασίας.

3. Η προθεσμία μέσα στην οποία τα μεταβιβασθέντα υλικά συσκευασίας πρέπει να επανεξαχθοϋν, καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου της απόφασης.

Άρθρο 10

Σε κάθε περίπτωση που έχει λήξει η προθεσμία επενε-ξαγωγής και οποιασδήποτε παράτασής της και τα εμπορεύματα, παράγωγα προϊόντα ή υλικά συσκευασίας δεν έχουν λάβει ένα από τους προβλεπόμενους προορισμούς τερματισμού του καθεστώτος, η αρμόδια τελωνειακή αρχή, παράλληλα με τη διαδικασία είσπραξης των οφειλομένων επιβαρύνσεων, γνωστοποιεί στην αρμόδια φορολογική αρχή του υπόχρεου τα είδη, τις ποσότητες και αξίες αυτών που δεν επανεξαχθήκανε.

Άρθρο 11

1. Η απόφασή μας αριθ. Δ. 70/7/26.1.87 καταργείται ενώ οδηγίες, διαδικασίες και διευκρινήσεις που δόθηκαν κατά το χρόνο ισχύος της εξακολουθούν και ισχύουν και για την εφαρμογή της παρούσας.

2. Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού.

3. Η παρούσα απόφαση που ισχύει από 1.1.93, να δημο σιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 1992

ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

KQN. ΠΑΤΡΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!