Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

Δ. 1757/109 (ΦΕΚ 96-Β-1993) Προϋποθέσεις και διαδικασία για την απαλλαγή από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας των εγχωρίων αγαθών (πρώτων και βοηθητικών υλών) που τίθενται υπό το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης.

Αριθ. Δ. 1757/109

ΦΕΚ 96/Β/1993

Προϋποθέσεις και διαδικασία για την απαλλαγή από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας των εγχωρίων αγαθών (πρώτων και βοηθητικών υλών) που τίθενται υπό το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 1642/86, όπως αντικαταστάθηκε από τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 30 του Ν. 2093/92 «Διαρρυθμίσεις στην έμμεση Φορολογία και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 181/25.11.91).

2. Τις διατάξεις του κανονισμού ΕΟΚ 1999/85 «Για το καθεστώς ενεργητικής τελειοποίησης (L. 188/85) και του ΚΑΝ. 2228/91, εφαρμοστικού του προηγούμενου».

3. Τις διατάξεις του Ν. 1676/86 (Δ' Μέρος αριθ. 32-39) για την ρύθμιση θεμάτων της ενεργητικής τελειοποίησης.

4. Την κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών αρ. Υ. 1847/1078399/1182/92 «Λναθεση αρμοδιοτήτων Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς», αποφασίζουμε:

Αρθρο 1

1. Οι εγχώριες ύλες που είναι δυνατόν να παραληφθούν με απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας προκειμένου να υποστούν εργασίες τελειοποίησης (μεταποίησης) και να εξαχθούν σε τρίτες χώρες με τη μορφή έτοιμων προϊόντων, διέπονται γενικά από τις διατάξες που ισχύουν για τις εισαγόμενες πρώτες ύλες, οι οποίες παραλαμβάνονται σύμφωνα με τον Κανονισμό Ε.Ο.Κ. 1999/85 «Για την ενεργητική τελειοποίηση» καθώς και των Κανονισμών που εκδίδονται για την εφαρμογή του προηγούμενου Κανονισμού.

2. Στην έννοια των εγχώριων πρώτων υλών που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, συμπεριλαμβάνονται και οι κάθε μορφής εγχώριες βοηθητικές ύλες που παραλαμβάνονται για τον ίδιο σκοπό.

Αρθρο 2

Για τη χορήγηση της απαλλαγής από το φόρο που αναφέρεται στο προηγούμενο άρθρο, πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Να έχει χορηγηθεί έγκριση της αρμόδιας τελωνειακής αρχής για την υπαγωγή του ενδιαφερόμενου αγοραστή - μεταποιητή στο καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης.

β. Να έχει καθορισθεί για τον παραπάνω ενδιαφερόμενο η ετήσια παραγωγική και εξαγωγική δυναμικότητα.

Αρθρο 3

Η διαδικασία που ακολουθείται για την απαλλαγή από το φόρο καθορίζεται ως εξής:

1. O ενδιαφερόμενος αγοραστής - μεταποιητής, με αί-τησή του, ζητάει από την αρμόδια Τελωνιακή αρχή (Τελωνειακή περιφέρεια του τόπου των εγκαταστάσεών του) την υπαγωγή του στο καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης, δηλώνοντας παράλλληλα τα είδη και τις ποσότητες των πρώτων υλών που θα προμηθευτεί από την εγχώρια αγορά και οι οποίες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ετοίμων προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

2. Η παραπάνω αρχή προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τον καθορισμό της παραγωγικής και εξαγωγικής δυναμικότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν και για τα εισαγόμενα εμπορεύματα (πρώτες ύλες) με το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης και στη συνέχεια χορηγεί την έγκριση η οποία κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και στο Τελωνείο που είναι χωρικά αρμόδιο για τον έλεγχο και παρακουλούθηση.

3.0 προμηθευτής παραδίδει τις πρώτες ύλες στον αγοραστή - μεταποιητή με θεωρημένο «δελτίο αποστολής -τιμολόγιο» ή τιμολόγιο στο οποίο απαραίτητα αναφέρονται:

α. Τα στοιχεία του αγοραστή - μεταποιητή και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του.

β. Η αρμόδια οικονομική εφορία στην οποία αυτός (αγοραστής) φορολογείται:

γ. Το είδος, η ποσότητα, η δασμολογική κλάση και η αξία των παραπάνω πρώτων υλών. δ. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας που αναλογεί, ε. Ο αριθμός της έγκρισης με την οποία ο αγοραστής -μεταποιητής έχει υπαχθεί στο καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης.

4. Για τη λειτουργία, εφαρμογή και τερματισμό του καθεστώτος της ενεργητικής τελειοποίησης των εγχώριων πρώτων υλών, το παραπάνω αναφερόμενο φορολογικό στοιχείο (δελτίο αποστολής - τιμολόγιο ή τιμολόγιο) είναι οριστικό.

5. O αγοραστής - μεταποιητής ή εξουσιοδοτημένος εκ-πρόσωπός του μεταβαίνει στο χωρικά αρμόδιο, για τον έλεγχο και παρακουλούθησή του, τελωνείο (για τις Τελωνειακές Περιφέρειες Αττικής και θεσσαλονίκης αρμόδιες είναι οι αντίστοιχες Υπηρεσίες Δασμολογικών Εξαγωγικών Διευκολύνσεων) και καταθέτει: °

α. Παραστατικό έγγραφο με τον τίτλο «Αίτηση Ενεργητικής Τελειοποίησης Εγχώριων Πρώτων Υλών».

Στο παραστατικό αυτό, που είναι έντυπο ειδικά γραμμογραφημένο και του οποίου η προμήθεια γίνεται από το αρμόδιο τελωνείο, ο αγοραστής - μεταποιητής συμπληρώνει όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο σχετικό «Δελτίο αποστολής - τιμολόγιο» ή τιμολόγιο, το οποίο παράλληλα επισυνάπτεται στο εν λόγω παραστατικό στο οποίο γίνεται επίσης μνεία του παραπάνω φορολογικού στοιχείου.

β. Εγγύηση που προβλέπεται από τις διατάξεις του καθεστώτος της ενεργητικής τελειοποίησης, η οποία καλύπτει το φόρο προστιθέμενης αξίας που αναλογεί.

γ. Αντιπροσωπευτικό δείγμα των πρώτων υλών που με ευθύνη του προσκομίζεται στο τελωνείο αυτό.

6. Το τελωνείο καταχωρεί την «Αίτηση Ενεργητικής Τελειοποίησης Πρώτων Υλών» σε ειδικό βιβλίο που ανοίγεται για το σκοπό αυτό και δίνει στην αίτηση το σχετικό αριθμό καταχώρησης.

Η παραπάνω «Αίτηση Ενεργητικής Τελειοποίησης Εγχώριων Πρώτων Υλών» αποτελεί από τη στιγμή αυτή επίσημο τελωνειακό παραστατικό.

7. Το ίδιο παραπάνω Τελωνείο προβαίνει στην επαλήθευση των αναφερομένων πρώτων υλών κάνοντας σχετική πράξη επαλήθευσης στο παραστατικό και παράλληλα χρεώνει το φόρο προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στην αξία των παραπάνω πρώτων υλών.

8. Η επαλήθευση γίνεται με βάση το αντιπροσωπευτικό δείγμα, που με ευθύνη του έχει προσκομίσει, ο αγοραστής - μεταποιητής, με δυνατότητα καθολικού τελωνειακού ελέγχου, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Σε περίπτωση που για λόγους αντικειμενικής αδυμνα-μίας, είναι αδύνατη η προσκόμιση δείγματος, η επαλήθευση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του αγοραστή - μεταποιητή.

9. Μετά από την επαλήθευση και χρέωση χορηγείται στον αγοραστή - μεταποιητή, θεωρημένο αντίγραφο του παραστατικού «Αίτηση Ενεργητικής Τελειοποίησης Εγχώριων Πρώτων Υλών» ο οποίος το παραδίδει στον προμηθευτή εντός της προθεσμίας έκδοσης του πιστωτικού τιμολογίου.

Ο προμηθευτής το επισυνάπτει υποχρεωτικά στο στέλεχος του πιστωτικού τιμολογίου που εκδίδει για την έκπτωση του φόρου που αναλογεί και έχει αναγραφεί στο σχετικό «Δελτίο αποστολής - τιμολόγιο ή τιμολόγιο» προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απαλλαγή από τον φόρο των πρώτων υλών που παραδόθηκαν. Το πιστωτικό τιμολόγιο εκδίδεται το αργότερο εντός προθεσμίας σαράντα (40) ημερών σπό την έκδοση του σχετικού αρχικού τιμολογίου.

Εφόσον το παραστατικό «Αίτηση Ενεργητικής Τελειοποίησης Εγχώριων Πρώτων Υλών» έχουν επισυναφθεί φορολογικά στοιχεία (Αιτήσεις - τιμολόγια ή τιμολόγια) από περισσότερους προμηθευτές, το αρμόδιο τελωνείο χορηγεί στον αγοραστή - μεταποιητή, ισάριθμα αντίγραφα κάνοντας στο καθένα απ' αυτά μνεία του κατά περίπτωση προμηθευτή προς τον οποίο προορίζεται και παράλληλα σχετική πράξη στο πρωτότυπο περί της χορήγησης του αντιγράφου αυτού.

'Αρθρο 4

1. O καθορισμός της συμμετοχής των πρώτων υλών στο έτοιμο προϊόν (συντελεστές απόδοσης) γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπουν οι ισχύουσες σχετικές διατάξεις για τις εισαγόμενες πρώτες ύλες που παραλαμβάνονται με το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης·

2. Η πίστωση του παραστατικού «Αίτηση Ενεργητικής Τελειοποίησης Εγχώριων Πρώτων Υλών» γίνεται με αντίγραφο διασάφησης εξαγωγής ή άλλου ισοδύναμου τελωνειακού παραστατικού ανάλογα με τον τρόπο τερματισμού του καθεστώτος.

3. Όπου οι σχετικές (πιστωτικές) αποφάσεις, που εκδίδονται για την υλοποίηση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, προβλέπεται πασοστό φύρας με εμπορική αξία, τότε κατά το στάδιο της πίστωσης, καταβάλλεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στη φύρα με τη μορφή που αυτή παρουσιάζεται.

'Αρθρο 5

Η προθεσμία μέσα στην οποία τα παραχθέντα έτοιμα προϊόντα πρέπει να εξαχθούν ή γενικότερα να λάβουν ένα από τους προοορισμούς τερματισμού του καθεστώτος της ενεργητικής τελειοποίησης, καθορίζεται κατά τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται και για τις εισαγόμενες πρώτες ύλες που παραλαμβάνονται με το ίδιο καθεστώς. (ΑΥΟ Δ. 1338/86). ,

Για την παρούσα περίπτωση η παραπάνω προθεσμία υπολογίζεται από την ημερομηνία αποδοχής παραστατικού «Αίτηση Ενεργητικής Τελειοποίησης Εγχώριων Πρώτων Υλών».

Αρθρο 6

Στις περιπτώσεις που τα παραχθέντα έτοιμα προϊόντα δεν εξαχθούν μέσα στη χορηγηθείσα προθεσμία ή γενικότερα δεν λάβουν εμπρόθεσμα ένα από τους προορισμούς τερματισμού του καθεστώτος, εισπράττεται, από το αρμόδιο τελωνείο ο φόρος προστιθέμενης αξίας των πρώτων υλών που δεν έχει καταβληθεί, όπως αυτός πρκύπτει από το παραστατικό «Αίτηση Ενεργητικής Τελειοποίησης Πρώτων Υλών» στο οποίο είναι χρεωμένος, προσαυξανόμενος με 3% κατά μήνα όπως τούτο ειδικότερα προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης (Αρ. 35 παρ. 2 Ν. 1676/ 86).

Άρθρο 7

Οι εγχώριες πρώτες ύλες που έχουν απαλλαγεί από το φόρο προστιθεμένης αξίας, από της υπαγωγής τους στο καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης και μέχρι της εξαγωγής τους, τελούν υπό τον έλεγχο της τελωνειακής αρχής.

Σε περίπτωση που οι πρώτες ύλες ή τα παραχθέντα απ' αυτές προϊόντα διατεθούν στην εγχώρια κατανάλωση, χωρίς προηγούμενη άδεια της παραπάνω αρχής, εκτός από την πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας που δεν είχε καταβληθεί και των σχετικών προβλεπομένων προ-σαυξήσων (3% κατά μήνα), επιβάλλεται και πρόστιμο που ισούται με το 100% της κύριας οφειλής, σύμφωνα με όσα ειδικότερα προβλέπονται στο άρθρο 37 του Ν. 1402/83 όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 13 του Ν 1567/85.

Αρθρο 8

Η Α.Υ.Ο. Δ. 1320/91/29.12.86 καταργείται με την παρούσα που ισχύει από 1.1.93. Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρακτικού προϋπολογισμού.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 1992

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝ. ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!