Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ετήσια έκθεση 2021

Παρά τις δυσκολίες του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της πανδημίας του Covid 19 και αλλά και των συνεπειών από την αποχώρηση στο τέλος του 2020 του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το 2021 καταγράφεται ως μία χρονιά ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και για την κεφαλαιαγορά.

Στις αρχές του έτους υπήρξε μία συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η πανδημία του COVID-19 εξελίχθηκε σε παγκόσμια υγειονομική κρίση, πλήττοντας όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ωθώντας τον πλανήτη σε αιφνίδια βαθιά ύφεση και αναπόφευκτα επηρέασε σημαντικά και την οικονομία της Ελλάδας.

Το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και ο ρυθμός και το μέγεθος της ανάκαμψης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και περιφερειών και η θεσμική απάντηση που έδωσε η ΕΕ στην υγειονομική κρίση που μετεξελίχθηκε σε οικονομική για την ανάκαμψη της Ευρώπης ήταν μια σειρά μέτρων ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Σε αυτήν τη συγκυρία των οικονομικών πιέσεων που προκάλεσε η υγειονομική κρίση η ελληνική κεφαλαιαγορά στάθηκε αρωγός της επιχειρηματικότητας και στήριξε τη ρευστότητα και τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2021, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε 20 Ενημερωτικά Δελτία που επέτρεψαν την άντληση κεφαλαίων συνολικού ύψους περίπου 6 δις μέσω του χρηματιστηρίου, ποσό πενταπλάσιο σε σχέση με το 2020 και το 2019.

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο ΧΑ εισαγωγή εταιρικών ομολόγων ναυτιλιακών εταιριών αλλά και εκδόσεις πράσινων ομολόγων όπως και ομολόγων με ρήτρα αειφορίας. Επίσης, στη διάρκεια του περασμένου έτους καταγράφηκε αξιοσημείωτη αύξηση του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ειδικότερα, το ενεργητικό των ελληνικών αμοιβαίων κεφαλαίων στις 31/12/2021 ανέρχεται σε 8 δις αυξημένο σε σχέση με 6 δις περίπου του 2020 και του 2019 και τα περίπου 4 δις του 2018 και του 2017 .

Σημειώθηκε επίσης μια αντιστροφή της τάσης που επικρατούσε στην ελληνική αγορά ως το 2019 και τα χρήματα που διοχετεύονται από επενδυτές στην Ελλάδα προς ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια είναι περισσότερα από αυτά που επενδύονται στα αλλοδαπά αμοιβαία κεφάλαια που διατίθενται στην Ελλάδα.

Η στροφή των Ελλήνων επενδυτών, ειδικά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποδεικνύει εμπράκτως τη βελτίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ελληνική αγορά.

Ακολουθεί η ετήσια έκθεση 2021 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο σύνολό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!