Εγκύκλιος Σαχινίδη προς υπουργεία:Καταρτίστε τον προυπολογισμό του 2012-Τηρήστε το Μεσοπρόθεσμο
Περιθώριο δέκα ημερών δίνει το υπουργείο Οικονομικών στα υπόλοιπα υπουργεία προκειμένου να συγκεντρώσουν τους συνοπτικούς προϋπολογισμούς των εποπτευόμενων φορέων και να προχωρήσει η κατάρτιση προϋπολογισμού του 2012. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ.Φ.Σαχινίδη οι υπουργοί καλούνται να καταρτίσουν προσχέδια προϋπολογισμών των υπουργείων τους βάζοντας …ψαλίδι στις υπερωρίες και τις επιχορηγήσεις, αξιοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία των εποπτευόμενων φορέων για να μειωθούν οι επιχορηγήσεις, κόβοντας κατά 20% τις δr
πάνες για φως, νερό, τηλέφωνα και ενοίκια και εφαρμόζοντας με αυστηρότητα τις ψηφισθείσες διατάξεις αναφορικά με τα μισθολογικά που προβλέπουν μεταξύ άλλων μείωση κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, αναστολή μισθολογικών ωριμάνσεων και εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις έως το τέλος του 2011 και 1 προς 5 το 2012.
Στην εν λόγω εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με θέμα «κατάρτιση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012» περιλαμβάνεται ότι δεν πρέπει να υπάρξει χρονοτριβή και να εφαρμοστούν άμεσα όλες οι αποφάσεις και δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ)
Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:
Αποδοχές προσωπικού
Κατά τον προσδιορισμό των δαπανών για αποδοχές προσωπικού τόσο για τις εκτιμήσεις του 2011 όσο και για τις προβλέψεις του 2012 θα ληφθεί υπόψη το ισχύον μισθολόγιο (ν.3205/2003) και οι προβλέψεις του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4002/2011.
Μεταξύ των μέτρων για τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους θα ληφθούν υπόψη τα εξής:
• Εφαρμογή του κανόνα μία (1) πρόσληψη για κάθε δέκα (10) αποχωρήσεις εντός του 2011 αντί του λόγου 1 : 5 που προβλέπεται στο νόμο, ενώ από το 2012 εφαρμόζεται η σχέση μία (1) πρόσληψη και κάθε πέντε (5) αποχωρήσεις.
• Αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης (αύξηση βασικού μισθού).
• Το κίνητρο απόδοσης περικόπτεται κατά 50% .
• Οι εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ για το 2011 περιορίζονται στο 50% ενώ από το 2012 οι αντίστοιχες εγκρίσεις περιορίζονται επιπλέον κατά 10% αυτών του 2011 και τέλος
• Ο υπολογισμός του ακριβούς αριθμού όσο και της δαπάνης από τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις προσωπικού (μόνιμου – ΙΔΑΧ) μέχρι το τέλος του 2011.
Λειτουργικές δαπάνες
Σημαντική βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στις προβλέψεις για λειτουργικές δαπάνες των φορέων καθώς και στις δαπάνες για μεταβιβαστικές πληρωμές.
Ιδιαιτέρως δε για τους φορείς που επιχορηγούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό θα πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ των φορέων που εντάσσονται στην γενική κυβέρνηση και αυτών, εκτός γενικής κυβέρνησης, καθότι στο ΜΠΔΣ προβλέπεται σημαντική διαφοροποίηση των μέτρων για τον τρέχοντα προϋπολογισμό όσο και στον πρ/σμό του 2012.
Για τον ακριβή προσδιορισμό των λειτουργικών δαπανών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα δημοσιονομικά μέτρα που θεσπίσθηκαν για την υλοποίηση του ΜΠΔΣ 2012-2015. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται :
• Μείωση των δαπανών για υπερωρίες μέσω της αύξησης των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες, καθώς και μείωση του ανωτάτου ορίου πραγματοποίησης ωρών απογευματινής απασχόλησης .
• Εξορθολογισμός καταναλωτικών δαπανών, δαπανών για ενοίκια (μείωση κατά 20%), ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κλπ.
• Περιορισμός των απαιτούμενων κονδυλίων για επιχορηγήσεις καθώς συγχωνεύσεις και καταργήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα το σημαντικό περιορισμό.
• Εξορθολογισμός κοινωνικών δαπανών.
• Εξοικονόμηση δαπανών του τομέα υγείας, καθώς και εξορθολογισμός της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.
• Μειώσεις δαπανών για την άμυνα
Yποχρεώσεις
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται άλλωστε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου οι οποίες αν και θα έπρεπε να είναι μηδενικές ξεπερνούν τα 6,5 δις ευρώ αλλά και στις κινήσεις εξοικονομήσεων στους εποπτευόμενους φορείς από τα υπουργεία με αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ( κρατικά χρεόγραφα και μετοχές) αλλά και με λήψη διοικητικών ή νομοθετικών πρωτοβουλιών για τον περιορισμό των ανεξόφλητων υποχρεώσεων.
«Τα υπουργεία, αφού λάβουν υπόψη τους τα ανώτατα όρια δαπανών που ορίζονται στο ΜΠΔΣ, θα πρέπει να κατανείμουν τα ποσά αυτά στους επιμέρους ειδικούς φορείς και κωδικούς αριθμούς εξόδων (ΚΑΕ). Τα ποσά των επιχορηγήσεων που θα προκύψουν από την ως άνω κατανομή, θα πρέπει να κοινοποιηθούν στους φορείς που εποπτεύουν, ώστε οι τελευταίοι να συντάξουν τους δικούς τους προϋπολογισμούς.
Για τις κατανομές αυτές, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις που δημιουργούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ανεξόφλητων υποχρεώσεων. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες (διοικητικές ή και νομοθετικές) που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών εντός των ανωτέρω περιορισμών.
Για να εξασφαλιστούν οι εξοικονομήσεις στους εποπτευόμενους φορείς, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις κατανομές των επιχορηγήσεων, πέραν των παραπάνω και τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα και άλλα περιουσιακά στοιχεία (κρατικά χρεόγραφα, μετοχές κλπ)» αναφέρεται στην εγκύκλιο.
Οι εποπτευόμενοι φορείς που περιλαμβάνονται στο μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να καταρτίσουν συνοπτικό σχέδιο προϋπολογισμού για το οικον. έτος 2012, το οποίο θα υποβάλουν στα Υπουργεία, μέχρι τις 9/9/2011.
Τα υπουργεία θα συγκεντρώσουν τους συνοπτικούς προϋπολογισμούς των φορέων που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, θα ελέγξουν, θα ομαδοποιήσουν και θα αποστείλουν μέχρι τις 15/9/2011, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!