Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας Βιώσιμη και ανταγωνιστική υδατοκαλλιέργεια και επενδυτικές ευκαιρίες

Η ανάδειξη της δυναμικής του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας μπαίνει σε μια ιν βίτρο προβολή μέσω του Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας, που διοργανώνει η AMBIO ΑΕ με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, στις 15 και 16 Απριλίου στο Μέγαρο - Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική υδατοκαλλιέργεια, ικανή να συμβάλει στην κλιματική ουδετερότητα, τη μηδενική ρύπανση, την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, διασφαλίζοντας θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα. Ταυτόχρονα, θα επισημανθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες, προωθώντας ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών, Μεσογειακών και Αραβικών χωρών.

Η επιτυχία του 1ου Συνεδρίου Υδατοκαλλιέργειας το 2018, έδωσε την ώθηση για τη διοργάνωση του 2ου Κλαδικού Συνεδρίου. Στην εκδήλωση θα εκπροσωπηθεί το σύνολο του κλάδου και θα παρευρεθούν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα θα μετέχουν θεσμικά όργανα, παραγωγοί και προμηθευτές του κλάδου από Ελλάδα, Ινδία, Νορβηγία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ισραήλ. Ως τιμώμενη χώρα στο Συνέδριο θα συμμετάσχει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Στόχος είναι η δυναμική της βιομηχανίας να αναδυθεί μέσα από το πρίσμα της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), των εξελίξεων σε σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την υδατοκαλλιέργεια και της Πράσινης Συμφωνίας. Ξεχωριστός είναι επίσης ο ρόλος συναφών πρωτοβουλιών όπως η «Μεσόγειος: μια υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», όπου υπογραμμίζεται η ανάγκη για εθνικές και διεθνείς συνεργασίες.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι πλούσιο και αρθρώνεται σε ενότητες που περιλαμβάνουν: τις Επενδύσεις στην Ιχθυοκαλλιέργεια, τις Προοπτικές και τις Τάσεις για μια Βιώσιμη και Ανταγωνιστική Ιχθυοκαλλιέργεια καθώς και τις Διεθνείς Τάσεις της Αγοράς για προϊόντα του Τομέα. Στα τραπέζια εργασίας θα τεθούν οι Εθνικές και Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Ιχθυοκαλλιέργεια, ο Χωροταξικός σχεδιασμός και το Περιβάλλον ως βασικές παράμετροι για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, η Έρευνα και η Ανάπτυξη στον τομέα, καθώς και οι Νέες Τεχνολογίες και Καινοτόμα Προϊόντα και Υπηρεσίες. Σε παράλληλη εκδήλωση θα διεξαχθεί συζήτηση για την Καινοτόμο Ανάπτυξη Πολυτροφικών Υδατοκαλλιεργειών.

Καίριας σημασίας η συμβολή του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας

Η σημασία και η συμβολή που έχει ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι ο πρώτος σε εξαγωγές ζωικών προϊόντων κλάδος και δεύτερος σε εξαγωγές γεωργικός κλάδος, μετά το ελαιόλαδο.

Ωστόσο πηγές επισημαίνουν πως υπάρχει και μια άλλη, όχι τόσο οικονομική, αλλά εξαιρετικά ευαίσθητη διάσταση καθώς η έρευνα, η διάσωση αλλά και η εμπορική αξιοποίηση ευαίσθητων γεωγραφικά περιοχών μπορεί να πει κανείς ότι συνιστά εμμέσως σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος.

Όπως επισημαίνει ο Φίλιππος Πετρίδης, διευθύνων σύμβουλος της AMBIO, αν κοιτάξουμε τον χάρτη της Ελλάδας με τις προτεινόμενες θέσεις για τις υπό έγκριση Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ), οι οποίες προβλέπονται στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Υδατοκαλλιέργειες και φιλοδοξούν να βάλουν μια τάξη στη χωροθέτηση των μονάδων, θα διαπιστώσουμε τα εξής:

Πρώτον, σημαντικό μέρος των μονάδων απλώνονται κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της χώρας, μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης γεωπολιτικά περιοχής. Επίσης θα βρούμε πολλές μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών και κατά μήκος των δυτικών θαλάσσιων συνόρων μας.

Δεύτερον, η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκεται όχι μόνο μακριά από αστικά κέντρα, αλλά σε ιδιαίτερα απομονωμένες έως και δυσπρόσιτες περιοχές.

«Με δεδομένο ότι μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας κατοχυρώνει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή εγκατάστασής της, -με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιόδους αυθαίρετων αμφισβητήσεων και μονομερείς απόπειρες δημιουργίας δήθεν ‘γκρίζων’ ζωνών-, έχει σημασία που κατά μήκος των ανατολικών μας συνόρων υπάρχει μια αλυσίδα μονάδων, οι οποίες λειτουργούν ακριβώς όπως οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, μόνο που βρίσκονται πάνω στην παραμεθόριο γραμμή και σε πολλά σημεία εμμέσως την ορίζουν. Συμπληρωματικά σε αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεπάγεται και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, τη συγκράτηση πληθυσμού τοπικά, αλλά και μια δευτερεύουσα μόχλευση κεφαλαίων σε σχέση με τις μεταφορές, προμήθεια αναλωσίμων, συντηρήσεις εξοπλισμού κ.λπ», τονίζει ο κ. Πετρίδης.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ιχθυοκαλλιέργεια είναι η μόνη δραστηριότητα ίσως (πέραν του τουρισμού) η οποία τεκμηριώνει οικονομική δραστηριότητα ακριβώς στα σύνορα της Ελλάδος. Μάλιστα ενώ ο τουρισμός είναι εποχικός, οι μονάδες της ιχθυοκαλλιέργειας λειτουργούν και παράγουν σε ετήσια βάση, δηλαδή είναι η μόνη δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται 12 μήνες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο.

Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της AMBIO, «η ιχθυοκαλλιέργεια όχι μόνο τονώνει την τοπική οικονομία στις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται, αλλά και εμφανίζει επιχειρηματική δραστηριότητα σε βραχονησίδες, απομονωμένες και παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές κλπ. Έτσι ‘κατοχυρώνει’ τρόπον τινά την ‘ελληνικότητα’ αυτών των περιοχών. Δηλαδή πέραν της προφανούς οικονομικής και κοινωνικής (με τη συγκράτηση του πληθυσμού) διάστασης, εμφανίζει και μια εξίσου σημαντική εθνική διάσταση».

Αυτή τη διάσταση της ιδιαίτερης αξιοποίησης έχει αναδείξει γενικότερα ο κ. Φίλιππος Πετρίδης για μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, γύρω από νησίδες και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου.

«Μόλις πριν από ενάμιση μήνα, δημιουργήθηκε με τουρκική πρωτοβουλία επεισόδιο μεταξύ του Λιμενικού της Ελλάδας και ενός τουρκικού αλιευτικού, το οποίο ψάρευε μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παρόμοια επεισόδια καταγράφονται πολύ συχνά κατά μήκος των ανατολικών θαλασσίων συνόρων μας, με Τούρκους ψαράδες και αλιευτικά σκάφη της γείτονος. Κι όμως, στην περιοχή των Οινουσσών λειτουργούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας οι οποίες κατοχυρώνουν οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, εκθέτοντας περισσότερο όσους ευθύνονται για προκλητικές ενέργειες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!