Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Η πορεία των επενδυτικών προγραμμάτων

Tην ανάγκη για μια περισσότερο θετική και εμπροσθοβαρή ατζέντα για την οικονομία, το κράτος και την κοινωνία, υπογράμμισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την πορεία υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων του υπουργείου.

«Σήμερα, εκτός από πολιτικές εξόδου από την κρίση, χρειάζεται να προσθέσουμε ένα νέο στοιχείο, ένα νέο οραματικό στοιχείο, το στοιχείο της ανάπτυξης, προκειμένου να εμπνεύσουμε ένα νέο άνεμο αλλαγής στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οριοθετώντας τα τρία βασικά προτάγματα για τη χώρα σήμερα, μίλησε αρχικά για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η οικονομία μας «στο κέντρο του οποίου θα πρέπει να βρεθούν η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, με πολιτικές που δίνουν έμφαση σε μια νέα οικονομία, σ’ ένα νέο μοντέλο που στηρίζεται στην παραγωγικότητα, στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα».

Επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη για μια ριζική αναμόρφωση του κοινωνικού μας κράτους, «ούτως ώστε το 25% του ΑΕΠ που ξοδεύουμε για ενισχύσεις και κοινωνικές Υπηρεσίες, να πάει από τη μια πλευρά σ’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, τους αδύνατους συμπολίτες μας και από την άλλη να μετατραπούν σε ευκαιρίες και δυνατότητες για την εργασία των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων συμπολιτών μας».

Παράλληλα, την ίδια στιγμή, όπως τόνισε ο υπουργός «απαιτείται η επαναθέσμιση της πολιτείας για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και ν’ αντιμετωπίσουμε όλα τα κοινωνικά προβλήματα».

Ως «όρο ανάκαμψης και αναστήλωσης της οικονομίας», χαρακτήρισε την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο επισήμανε χτες στη συνάντησή με την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας, όπως είπε ο υπουργός, «συμφωνούν με τις διαπιστώσεις μας και τις πολιτικές που έχουμε δρομολογήσει».

«Συμφώνησαν δηλαδή ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, περνάει μέσα από το δρόμο στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Η μονοδιάστατη συζήτηση και η ενασχόληση με την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή δεν οδηγεί πουθενά παρά διαρκώς σ’ ένα φαύλο κύκλο καταστροφολογίας που επιδεινώνει πολλές φορές το οικονομικό κλίμα, ρίχνει την ψυχολογία, δοκιμάζει τις αγορές περαιτέρω και κατακρημνίζει κάθε προσπάθεια επανεκκίνησης της επενδυτικής δραστηριότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Προτού παρουσιάσει την πορεία υλοποίησης και την πρόοδο εκταμιεύσεων πόρων στα επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου, ο υπουργός αναφέρθηκε στο fast track και στα πρώτα τέσσερα στρατηγικά επενδυτικά σχέδια που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης, αξιολογήθηκαν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος και προωθούνται ήδη για να εγκριθούν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

«Τα επενδυτικά αυτά σχέδια αφορούν σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως είναι η ενέργεια και τα μεταλλεία, είναι επενδύσεις που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας, ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δύο μάλιστα από τις επενδύσεις αυτές δεν είναι αμιγώς ελληνικές, αλλά διαθέτουν ή θα διαθέσουν και ξένα κεφάλαια, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί ν’ αποτελέσει έναν ελκυστικό προορισμό ακόμα και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες», τόνισε ο υπουργός. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πέρα από τα τέσσερα αυτά σχέδια, όπου όπως ανέφερε ήδη έχουν αξιολογηθεί, ενημέρωσε ότι ταυτόχρονα είναι σε φάση αξιολόγησης και ακόμα 20 περίπου σχέδια συνολικού ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρών στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και άλλους τομείς.

Σε ότι αφορά την πρόοδο υλοποίησης του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, ο υπουργός τόνισε ότι «παραλάβαμε οφειλές πάρα πολύ μεγάλες, χιλιάδες επενδυτικά σχέδια κλειδωμένα στα συρτάρια» επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι οι προβλεπόμενες οφειλές στις επιχειρήσεις από τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο το 2009 έφταναν 6,5 δις ευρώ κι ότι σε 5 χρόνια (2004-2009) καταβλήθηκαν 1,7 δις, το ίδιο ακριβώς ποσό εκταμιεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 20 μήνες.

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση μέσα σε τρεις μήνες της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν στο νέο επενδυτικό νόμο, υπογράμμισε ότι «ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ο παλαιός αναπτυξιακός νόμος, όπως βλέπουμε, εξετάζει αυτή τη στιγμή σχέδια του ΄05, του ΄06 και του ΄07.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της νέας Ελλάδας που θέλουμε να χτίσουμε, της νέας δημόσιας διοίκησης, του νέου κράτους και του νέου τύπου επιχειρηματικότητας.» Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός μέσα σε ένα μήνα λοιπόν που ήταν ανοιχτή η πρώτη προκήρυξη του νέου επενδυτικού τον περασμένο Μάιο, κατατέθηκαν 145 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 725 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η δεύτερη προκήρυξη για τα γενικά καθεστώτα θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θ. Μωραΐτης, παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης του συνόλου των επενδυτικών προγραμμάτων του υπουργείου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες», συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μωραϊτης, «ο αριθμός των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων ανήλθε στα 1.849, εκ των οποίων τα 678 αφορούν νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις. Υπάρχουν ήδη αιτήματα για 40 εκατομμύρια ευρώ για χορήγηση προκαταβολών. Μέσα στο 2011 θα εκταμιευθούν συνολικά 22 εκ ευρώ και ξεκινά ήδη η εκταμίευση 15 εκ ευρώ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να δημιουργηθούν 3.480 νέες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχει σαφής όρος για τη διατήρηση και του υφιστάμενου προσωπικού.»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μωραϊτης, αναφέρθηκε και τις καινοτομίες στις διαδικασίες του νέου επενδυτικού νόμου. «Διαμορφώνουμε ένα νέο ελκυστικό, επενδυτικό πλαίσιο με συγκεκριμένους κανόνες, διαφάνεια, ευελιξία, ταχύτητα και πάνω απ’ όλα εμπεδώνοντας μια νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!