Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση

Επίτροπος Ενέργειας Κ. Σίμσον Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει το ενεργειακό της μίγμα

«Ύψιστη προτεραιότητά μας οι τιμές και η ενεργειακή ασφάλειας της ΕΕ» τόνισε η επίτροπος για θέματα ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής-Εμπορίου και Περιβάλλοντος της Βουλής, ενώ απέδωσε εύσημα στην χώρα μας για την υλοποίηση της πράσινης ενέργειας.

Η επίτροπος, απαντώντας σε βουλευτές και ευρωβουλευτές, ανέφερε ότι εργαζόμαστε εντατικά και προετοιμάζουμε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροχρόνια σχέδια. Άμεσα, στο να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια στοχευμένη προσωρινή ανακούφιση στους τελικούς καταναλωτές. Μεσοπρόθεσμα, στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής αυτονομίας και μακροχρόνια στην δέσμευση που έχουμε αναλάβει ώστε να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι.

Στην πρόταση για μια ευρωπαϊκή ρύθμιση τιμών, η κ. Σίμσον είπε ότι πιστεύει πως είναι καλύτερο τα κράτη-μέλη να αποφασίζουν ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις για τους καταναλωτές τους και να επιλέγουν το ενεργειακό τους μίγμα καθώς έχουν διαφορετική διάρθρωση και ανάγκες. Επισήμανε ότι η ΕΕ έχει δηλώσει πως τα κράτη-μέλη μπορεί να ρυθμίζουν τις τιμές ενέργειας για τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και αυτή είναι μια υφιστάμενη επιλογή.

Συμφώνησε στην πρόταση να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πλαφόν τιμών για το φυσικό αέριο ως μια λύση, αλλά είπε πως υπάρχουν και άλλες λύσεις που εξετάζονται και τον Μάιο θα υπάρξει μια πρόταση από την Επιτροπή, μετά από τις εκθέσεις των Ρυθμιστικών Αρχών.

Η επίτροπος ανέφερε πως ένα πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι, πώς μπορούμε προσωρινά να φορολογήσουμε τα κέρδη που δημιουργούν οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του ηλεκτρισμού. Έχουμε δημοσιεύσει, είπε, κάποιους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν αυτού του είδους τα χρηματοδοτικά μέσα. Επίσης, είδαμε και έσοδα από το ΣΕΔΕ, από το περασμένο έτος, τα οποία ήταν πέραν των αναμενόμενων και μπορούν και αυτά να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν λοιπόν εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη-μέλη και τώρα και τους επόμενους μήνες, σημείωσε η κ. Σίμσον.

Η επίτροπος ανέφερε πως χθες συζητήθηκαν με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ενέργειας και κάποια επιπλέον μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να εξετάσουμε κάποιες λύσεις οι οποίες να είναι πιο βιώσιμες. Να προετοιμαστούμε για τον επόμενο χειμώνα. Προτείνουμε μια αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποθήκευση φυσικού αερίου η οποία θα ενισχύσει την ασφάλειά μας έναντι πιθανών διαταραχών προμήθειας στο μέλλον. Γι' αυτό είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε, ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου θα είναι γεμάτες όταν θα ξεκινήσει η επόμενη σεζόν της χρήσης θέρμανσης.

Στην πρόταση να υπάρξει ένα «ευρωπαϊκό οικονομικό εργαλείο ώστε να κλαφθεί το κόστος των ρυθμιζόμενων τιμών» η επίτροπος διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζει τυχόν πρόσθετους οικονομικούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως, γι' αυτό είπε ότι θα χρειαστεί να δώσει την εντολή το Συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να το πράξει.

Η κ. Σίμσον ανέφερε πως εργαζόμαστε πάνω σε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για να περιορίσουμε την επίδραση των τιμών αερίου στις τιμές της ηλεκτρική ενέργειας.

Επισήμανε πως η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα. Χρειαζόμαστε να απεξαρτηθούμε από τις ρωσικές εισαγωγές όσο το δυνατόν συντομότερα, διαφορετικά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα υπάρξουν διαταραχές. Δεν είναι εύκολο αλλά έχουμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει: την διαφοροποίηση των εφοδιαστικών προμηθευτών, την επιτάχυνση των ΑΠΕ και την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων.

Σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο, η επίτροπος είπε πως για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε αυτή την προμήθεια 100% με άλλο φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές. Φυσικά έχουμε απευθυνθεί στους παγκόσμιους εταίρους μας από τη Νορβηγία μέχρι την Αλγερία και από το Κατάρ μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, όπως υπάρχει και μια επιπλέον διαθεσιμότητα από τις ΗΠΑ στο να παραδώσουν άλλα 15 δισ. κυβικών μέτρων εφέτος και άλλα 15 δισ. κυβικά τα επόμενα έτη. Έχουμε, δηλαδή, ορίσει μια πλατφόρμα εργασίας με τη συμμετοχή των κρατών-μελών- η πρώτη συνάντηση έγινε χθες- ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αγορά φυσικού αερίου. Με τιμές που θα τελούν υπό διαπραγμάτευση. Επίσης, εν μέρει αντικαθιστούμε το φυσικό αέριο για ηλεκτρική ενέργεια και είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για να βοηθούν τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν διασυνδέσεις δικτύων μεταξύ των αγορών, όπως τα 677 δισ. ευρώ για την διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου – Ευρασίας. Σχετικά με τον EST MED, η επίτροπος ανέφερε πως χρηματοδοτούμε κάποιες μελέτες του.

Στις παρατηρήσεις των βουλευτών για την απολιγνιτοποίηση, η κ. Σίμσον είπε ότι κατανοεί πως αυτή την στιγμή είμαστε σε έκτακτους καιρούς, ότι κάποια από τα σχέδια που είχαμε θα πρέπει να αναβληθούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά εάν απομακρυνθούμε από τους στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2050, τότε δεν χρειάζονται και τα κονδύλια της Δίκαιης Μετάβασης για να υποστηρίξουμε αυτές τις περιοχές που πλήττονται ώστε να δημιουργηθούν εκεί νέες θέσεις εργασίες και να έχουν οι ίδιοι άνθρωποι τις ίδιες ευκαιρίες, σημείωσε και πρόσθεσε ότι με πρόταση του ΕΚ η ΕΕ υποστηρίζει αυτές τις περιοχές. Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε, ότι οι καιροί είναι προβληματικοί αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ενότητά μας και πρέπει να εξασφαλίσουμε και να εγγυηθούμε ότι η μετάβαση θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις να μπορούν να έχουν ασφαλή, οικονομική και πράσινη ενέργεια.

Όπως τόνισε η επίτροπος, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γράφει ένα καινούργιο κεφάλαιο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Μια δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι εξαρτόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, η οποία παρέχει περισσότερο από το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 27% των εισαγωγών πετρελαίου και το 46% των εισαγωγών άνθρακα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Βραχυπρόθεσμα χρειαζόμαστε διαφοροποίηση. Πρέπει να αυξήσουμε τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, σημείωσε. Σχετικά με την βιωσιμότητα παρατήρησε πως πρέπει να απολιγνιτοποιηθούμε εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας. Ή θα γίνουμε πράσινοι ενεργειακά ή δεν θα υπάρχουμε καθόλου και εξήρε την Ελλάδα γιατί έχει θέσει τα θεμέλια για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Έχετε κάνει, είπε η επίτροπος, τεράστια βήματα. Θαυμάζουμε, επίσης, τον φιλόδοξο στόχο σας για την απολιγνιτοποίηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!