Απαντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή
Η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 λόγω της υψηλότερης του αναμενομένου ύφεσης φέτος, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Αν εφαρμόσουμε συστηματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουμε συμφωνήσει, τότε θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους μας και θα μεταστρέψουμε το κλίμα, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Βασικός στόχος παραμένει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να καταβάλουμε μία κολοσσιαία συστηματική προσπάθεια για να εφαρμόσουμε πλήρως και αμέσως τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, υπογράμμισε
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την Ευρωζώνη να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και να αποδείξει ότι μπορεί να αντιδρά για να αντιμετωπίζει την επιθετικότητα των αγορών.
Εγγυήσεις
Αναφορικά με το επίμαχο θέμα των εγγυήσεων για το νέο δάνειο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αναμένεται απόφαση σε πολιτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο των εμπράγματων εγγυήσεων και απηύθυνε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας ότι εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας και τώρα πλέον απομένει να βρεθεί μία λύση χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια της Ελλάδας.
Στη συνέχεια, είπε για το θέμα των εγγυήσεων ότι λάβαμε εντολή (σ.σ από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις) για διμερή διαπραγμάτευση ώστε να ενισχυθεί το νέο πρόγραμμα στήριξης και προσέθεσε ότι έπρεπε να διαπραγματευτούμε με την Φινλανδία προκειμένου να είμαστε συνεπείς για το δάνειο των 109 δισ. ευρώ. Αυτό, υποστήριξε, το κάναμε με τον καλύτερο τρόπο και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και συμπλήρωσε ότι όταν δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία από τη φινλανδική κυβέρνηση είπαμε ότι τελεί υπό την έγκριση των χωρών της Ευρωζώνης. Η απαίτηση για εγγυήσεις, σημείωσε στρέφεται κατά της ενότητας στην Ευρωζώνη και γι' αυτό, ανέφερε, η Κομισιόν είπε ότι συμμερίζεται τις απόψεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε ότι είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι αναζητείται λύση χρηματοοικονομική (καταβολή μετρητών), χωρίς να έχει εμπράγματο χαρακτήρα. Ακόμα, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συμμετοχής της χώρας στο ευρώ (σχολιάζοντας τα κινδυνολογικά σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη), επισημαίνοντας ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα. Επίσης, σχετικά με τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, επανέλαβε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και προσέθεσε ότι χωρίς το Μεσοπρόθεσμο «δεν θα μπορούσαμε να φθάσουμε στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου». «Δεν θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση, θέλουμε μία συζήτηση μεταξύ εταίρων, αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση, δεν σημαίνει μείωση των στόχων, αντιθέτως πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισμένα μέτρα για να είμαστε πιο κοντά στους στόχους μας», είπε.
Τράπεζες
Έχουμε καθαρή επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό σύστημα, επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος. Υποστήριξε ότι οι τράπεζες καλύπτονται από το ευρωσύστημα και για τον λόγο αυτόν είναι απόλυτα ασφαλείς. Σημείωσε, ωστόσο, ότι παραμένει ο στόχος να έχουν μέχρι το τέλος του έτους core στο 10%. Αυτό, υποστήριξε, δεν είναι ευχάριστο για τους μετόχους, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι υπάρχουν διαθέσιμα και τα 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Φινλανδία και οι αποκλίσεις
Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των κινήσεών του για τις διαπραγματεύσεις με τη Φινλανδία. Ανέφερε ότι ήταν εντολή της συνόδου κορυφής να κινηθεί ώστε να λύσει το θέμα και πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις Βρυξέλλες. Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση. Ακόμη, επιτέθηκε στον κ. Αλ. Τσίπρα για την εκτίμησή του ότι η χώρα και οι πολίτες θα πτωχεύσουν και είπε ότι αυτές οι δηλώσεις δημιουργούν αρνητικό κλίμα και επηρεάζουν την αγορά. Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 ίσως να μην επιτευχθεί και η ελληνική οικονομία να μην επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!