Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βαρβιτσιώτης Η νέα οικονομική πραγματικότητα κάνει αναγκαία την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

Το νέο, μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας και η νέα οικονομική πραγματικότητα κάνουν αναγκαία την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρώπης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση «Ο Πόλεμος στην Ουκρανία και η Επόμενη Μέρα του Συμφώνου Σταθερότητας» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών στο πλαίσιο της διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία του, σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων, η εκτίναξη του πληθωρισμού παγκοσμίως, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην επάρκεια πρώτων υλών και τροφίμων, η ανάγκη της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και της ενίσχυσης της αμυντικής διάστασης της ΕΕ δημιουργούν ένα μίγμα που κάνει αναγκαία την αναθεώρηση της δημοσιονομικής ορθοδοξίας στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει μηχανισμούς για την ανάσχεση της κερδοσκοπίας στην αγορά των καυσίμων ενώ ήδη συζητάει ένα ενεργειακό πακέτο ύψους μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επεσήμανε ότι μέσα στις επιδιώξεις της Ελλάδας είναι η αναστολή για ακόμη μια χρονιά της εφαρμογής των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, ενώ ως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας σημείωσε ότι «επιδιώκουμε την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα».

Η ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, χρειάζεται να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη ισχύ στην αμυντική της διάσταση προκειμένου να αντιμετωπίσει υπαρξιακές απειλές όπως η ρωσική απειλή, ενώ οι αμυντικές επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία, σε μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, ο Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, και η Λίνα Κωστελέτου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!