Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 2/85154/ΔΠΓΚ/2022 Αναπροσαρμογή ορίων της παρ. 1 του άρθρου 67 του ν.4270/2014 - Καθορισμός δαπανών για τις οποίες δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 67 του ν. 4270/2014 περί πολυετών υποχρεώσεων.

Αριθμ. 2/85154/ΔΠΓΚ

ΦΕΚ B’ 1137/14.03.2022

Αναπροσαρμογή ορίων της παρ. 1 του άρθρου 67 του ν.4270/2014 - Καθορισμός δαπανών για τις οποίες δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 67 του ν. 4270/2014 περί πολυετών υποχρεώσεων.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 67 του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143).

2. Το π.δ. 54/2018 «Ορισμός του περιεχομένου και του χρόνου έναρξης της εφαρμογής του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης» (Α’ 103).

3. Το π.δ. 80/2016 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» (Α’ 145).

4. Το π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 155).

5. Την υπό στοιχεία Y70/30.10.2020 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (Β’ 4805).

6. Την υπό στοιχεία 2/58493/ΔΠΓΚ/31.7.2018 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Οικονομική και Διοικητική ταξινόμηση του κρατικού προϋπολογισμού» (Β’ 3240).

7. Την ανάγκη αναπροσαρμογής των ορίων της παρ. 1 του άρθρου 67 του ν. 4270/2014, καθώς και του καθορισμού κατηγοριών δαπανών για τις οποίες δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του συγκεκριμένου άρθρου περί πολυετών υποχρεώσεων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ομαλή εκτέλεση των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

8. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε: Α. Την αναπροσαρμογή ορίων της παρ. 1 του άρθρου 67 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) ως εξής:

Το όριο πέραν του οποίου απαιτείται προηγούμενη απόφαση έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών για την ανάληψη υποχρεώσεων - από τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και των Α.Δ.Α. που ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση ως ειδικοί φορείς του τακτικού προϋπολογισμού-, οι οποίες προβλέπεται να βαρύνουν είτε τμηματικά είτε εξ ολοκλήρου έτη πέραν του τρέχοντος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων, καθορίζεται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ, σωρευτικά ανά Αναλυτικό Λογαριασμό Εξόδου (Α.Λ.Ε.) κάθε ειδικού φορέα του τακτικού προϋπολογισμού.

Αντίστοιχα για τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης απαιτείται απόφαση έγκρισης του εποπτεύοντος Υπουργού, εφόσον η αναλαμβανόμενη υποχρέωση υπερβαίνει το ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ σωρευτικά ανά Κωδικό Αριθμό Εξόδου (Κ.Α.Ε.), προκειμένου περί Ν.Π.Δ.Δ. ή σωρευτικά ανά αναλυτικό λογαριασμό Γενικής Λογιστικής προκειμένου περί Ν.Π.Ι.Δ.

Β. Τον καθορισμό κατηγοριών δαπανών για τις οποίες δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 67 του ν. 4270/2014 ως εξής:

Για την ανάληψη υποχρεώσεων, που προβλέπεται να βαρύνουν είτε τμηματικά είτε εξολοκλήρου τα επόμενα έτη πέραν του τρέχοντος έτους προϋπολογισμού, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 67 του ν. 4270/2014 και συνεπώς δεν απαιτείται προηγούμενη απόφαση έγκρισης του Υπουργού Οικονομικών ή του εποπτεύοντος Υπουργού ή του αρμόδιου διατάκτη, εφόσον εμπίπτουν στις κάτωθι κατηγορίες δαπανών προϋπολογισμού:

α) Τακτικές, πρόσθετες και σε είδος αποδοχές αιρετών και οργάνων διοίκησης, τακτικών υπαλλήλων, υπαλλήλων ορισμένου χρόνου και κληρωτών, καθώς και δαπάνες για εργοδοτικές εισφορές επί των παραπάνω αποδοχών, με εξαίρεση την αποζημίωση υπηρεσίας στην αλλοδαπή,

β) δαπάνες για κύριες και επικουρικές συντάξεις, κοινωνικές παροχές, παροχές κοινωνικής πρόνοιας και παροχές υγείας, με εξαίρεση εκείνες που αφορούν προνοιακά επιδόματα σε είδος και η χορήγησή τους προϋποθέτει τη σύναψη σύμβασης,

γ) δαπάνες για μεταβιβάσεις (επιχορηγήσεις, αποδόσεις, οικονομικές ενισχύσεις, εισφορές, χρηματοδοτήσεις, συμμετοχές, αποζημιώσεις πάσης φύσεως συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, καταπτώσεις εγγυήσεων, αναλήψεις χρεών, κεφαλαιουχικές ενισχύσεις, δωρεές καθώς και λοιπές κεφαλαιακές μεταβιβάσεις). Εξαιρούνται:

i) οι οικονομικές ενισχύσεις γεωργικού χαρακτήρα σε λοιπά νομικά πρόσωπα,

ii) η κάλυψη ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π.) και iii) οι οικονομικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις εξωτερικού, καθώς και οι εισφορές σε διεθνείς οργανισμούς, σε περίπτωση που η χορήγησή τους καθορίζεται, από τις κείμενες διατάξεις, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο,

δ) δαπάνες ενέργειας, ύδρευσης και άρδευσης, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και εξόδων κοινοχρήστων,

ε) δαπάνες μετακίνησης προσωπικού,

στ) επιδοτήσεις, με εξαίρεση εκείνων, η χορήγηση των οποίων προϋποθέτει τη σύναψη σύμβασης,

ζ) τόκοι,

η) φόροι, τέλη, πρόστιμα, επιστροφές εσόδων,

θ) δαπάνες χρηματοοικονομικών συναλλαγών: χρεωστικοί τίτλοι (αγορές χρεογράφων και χορήγηση δανείων σε τρίτους) και χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις [αποπληρωμές δανείων (χρεολύσια)],

ι) δαπάνες αντικριζόμενες από πραγματοποιούμενα έσοδα και αποδόσεις εσόδων που εισπράχθηκαν υπέρ τρίτων και

ια) αποθεματικό κάθε είδους και πιστώσεις υπό κατανομή.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η έναρξη ισχύος της ορίζεται σε ένα (1) μήνα από τη δημοσίευσή της.

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2022

Ο Αναπληρωτής Υπουργός

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!