Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας 5+4 πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών

Υπουργείο Εργασίας και
Κοινωνικών Υποθέσεων

8 Μαρτίου 2022

Δελτίο Τύπου

5+4 πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των δύο φύλων

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τις 5 πρωτοβουλίες που έχει ήδη υλοποιήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των δυο φίλων και τις 4 που έχει θέσει ως προτεραιότητα για το τρέχον έτος σκιαγράφησε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σήμερα από το βήμα της Βουλής.

«Πιστεύουμε στην πολιτική με αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίων και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, επ’ αφορμή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

«Και η φιλοσοφία αυτή διατρέχει όλες τις πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας για τη γυναίκα, που ξεδιπλώνονται σε τρεις άξονες: Πρώτον, την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και τη «συμφιλίωση» της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή. Δεύτερον, την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Και τρίτον, την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία».

«Θέλουμε να είμαστε όσο πιο πρακτικοί και χρήσιμοι γίνεται», συνέχισε, περιγράφοντας συνοπτικά τις σημαντικότερες δράσεις που έχουν δρομολογηθεί ή ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το τελευταίο δωδεκάμηνο:

1. Με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. «Πήγαμε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, καθιστώντας υποχρεωτική την κατάρτιση εσωτερικών πολιτικών για τη βία και την παρενόχληση για κάθε επιχείρηση με προσωπικό άνω των 20 ατόμων. Επιπλέον, για να στηρίξουμε γυναίκες θύματα βίας, έχουμε προσαρμόσει καταλλήλως τα προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

2. Με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκαν διατάξεις για τη «συμφιλίωση» της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής των εργαζομένων. Έχει πλέον θεσπιστεί η άδεια πατρότητας 14 ημερών, με προστασία από απόλυση του πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση κάθε παιδιού. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ επιδοτεί 2 από τις 4 μήνες γονικής άδειας και για τους δύο γονείς. Εξαλείφονται έτσι αντικίνητρα που υπήρχαν και που μπορεί να επιβάρυναν πρόσθετα τις γυναίκες αφού απέτρεπαν έμμεσα την πρόσληψη ή εξέλιξή τους. «Επιπροσθέτως, με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 1158 της ΕΕ για το γενικότερο πλαίσιο για συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και με μέτρα ευελιξίας στηρίζουμε αποφασιστικά εργαζόμενους και εργαζόμενες που έχουν οικογένεια»

3. Προχωρά το έργο για το Σήμα Ισότητας στις επιχειρήσεις («Share»), δηλαδή το Σήμα που επιβραβεύει επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για όλους τους υπαλλήλους τους. Ήδη, στο πλαίσιο της πολιτικής εφαρμογής του προγράμματος, το Σήμα έχει δοθεί σε 18 επιχειρήσεις για ένα έτος. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω.

4. Εγκαινιάστηκε το «Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες» με στόχο να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

5. Παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο -και στη συνέχεια κατατέθηκε στην ΕΕ- το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, όπου καταγράφονται οι δράσεις όλων των υπουργείων για να ενσωματώσουν τη διάσταση του φύλου (gender mainstreaming) και να προωθήσουν θέματα ισότητας.

Τα επόμενα βήματα

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα του Υπουργείου, Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι:

1. Άμεσα ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» που υποστηρίζει την γυναικεία εργασία και τις εργαζόμενες μητέρες και κηδεμόνες, ιδίως εκεί που δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών. «Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και θα βοηθήσει σημαντικά πολλές οικογένειες».

2. Σχεδιάζεται η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης -αρχής γενομένης από 120 μεγάλες επιχειρήσεις- ,διευκολύνοντας έτσι τους νέους γονείς.

3. Κατάρτιση εταιρικών πολιτικών που να προωθούν την διαφορετικότητα στην εργασία, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργοδοτών και εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

4. Δρομολόγηση της πρωτοβουλίας «Panic Button», ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, μέσω του οποίου οι γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο θα μπορούν να ζητούν βοήθεια.

«Με αυτά τα μέτρα πολιτικής προχωρούμε. Δεν μένουμε στα λόγια, αλλά προχωράμε με πράξεις που πραγματικά συμβάλλουν στην ισότητα των φύλων, στην εξάλειψη των διακρίσεων και στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην κοινωνική και οικονομική ζωή», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!