Υπουργείο Οικονομικών Θετική η αξιολόγηση της Κομισιόν για την εκταμίευση δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ
Υπουργείο Οικονομικών
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022
Δελτίο Τύπου
Θετική η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, σήμερα (28/2), τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της για το πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που υπέβαλε η Ελλάδα, δια του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
«Κατά την άποψή μας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προσθέτοντας πως η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή του Σχεδίου, τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στη φιλόδοξη πορεία της ανάκαμψης».
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Πάολο Τζεντιλόνι: «Η Ελλάδα έκανε μια καλή αρχή στην εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ολοκληρώνοντας, με επιτυχία, τα δεκαπέντε ορόσημα που συνδέονται με το πρώτο αίτημα πληρωμής». Ο ίδιος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, αλλά και στις δανειακές διευκολύνσεις, οι οποίες θα παρέχουν σημαντική ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα κατά την επόμενη πενταετία.
Η Επιτροπή επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως η επίτευξη αυτών των οροσήμων συμβάλλει, σημαντικά, στην αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου, καθώς ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν νομοθετικά βήματα, που ανοίγουν τον δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που σχεδιάζονται για τα επόμενα στάδια υλοποίησης του Σχεδίου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εκταμίευση, εντός Απριλίου, της πρώτης δόσης του “Ελλάδα 2.0", ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Αυτή η σημαντική ενίσχυση, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Καταθέσαμε το Σχέδιό μας δεύτεροι, λάβαμε την έγκριση από τους πρώτους, υποβάλαμε από τους πρώτους αίτημα πληρωμής, το οποίο προχωράει με επιτυχία. Συνεχίζουμε το έργο μας, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, με όρους διαφάνειας».
Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα που υπέβαλε (29.12.2021) αίτημα πληρωμής, μετά την πλήρη επίτευξη των ορόσημων και στόχων που επιλέχθηκαν στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την πρώτη δόση. Σημειώνεται πως, συνολικά, μόλις πέντε χώρες έχουν καταθέσει αίτημα πληρωμής, από τις 26 που έχουν υποβάλει Σχέδιο στην Κομισιόν (επισυνάπτεται σχετικό γράφημα).
Όσον αφορά στα ορόσημα και στους στόχους, συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, του συστήματος ελέγχου για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος κ.λπ.
Η Κομισιόν απέστειλε την αξιολόγηση στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC), αιτούμενη τη γνωμοδότησή της, εντός τεσσάρων εβδομάδων, όπως ορίζει ο σχετικός Κανονισμός.
Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της EFC, η Κομισιόν θα εκδώσει, στη συνέχεια, την τελική της απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ του ελληνικού προγράμματος. Από αυτά τα χρήματα, τα 1,72 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο 1,85 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Υπενθυμίζεται πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει ένα συνεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που διαρθρώνεται σε τέσσερις πυλώνες: 1. Πράσινη μετάβαση, 2. Ψηφιακή μετάβαση, 3. Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή, 4. Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας.
Ο προϋπολογισμός του συνολικού Σχεδίου ανέρχεται, σήμερα, σε 30,50 δισ. ευρώ (17,77 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ δάνεια). Εξ αυτών, το 13% (3,96 δισ. ευρώ) εκταμιεύτηκε στην Ελλάδα, ως προχρηματοδότηση, στις 9 Αυγούστου του 2021 (2,31 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,65 δισ. ευρώ δάνεια).
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!