Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου "Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών". 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, "οι διατάξεις των άρθρων 1 έως και 14 αποσκοπούν αφενός, στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα ως προς τη «σύλληψη» καινοτόμων ιδεών που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής και, αφετέρου, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης τέτοιων έργων, μέσω της αξιοποίησης των πόρων και της ευελιξίας του ιδιωτικού τομέα. 

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί η απουσία επαρκούς ωρίμανσης μεγάλων έργων υποδομής κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω, κυρίως, της οικονομικής κρίσης, αλλά και των γραφειοκρατικών διαδικασιών του Δημοσίου. Η απουσία ωρίμανσης αφορά, ιδίως, σε μεγάλα καινοτόμα έργα, τα οποία έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην περιφερειακή ανάπτυξη και, συνολικά, στην εθνική οικονομία, ως προς τη "σύλληψη" και ωρίμανση των οποίων εκτιμάται ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεισφέρει σημαντικά. Η ανάγκη αντιμετώπισης του εν λόγω προβλήματος καθίσταται ιδιαίτερα επιτακτική κατά την παρούσα χρονική περίοδο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και των δυσμενών συνεπειών αυτής στην εθνική οικονομία, καθώς και της προς τούτο ανάγκης για ταχεία αξιοποίηση των κονδυλιών, που θα διατεθούν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εντός του αυστηρού χρονικού πλαισίου που έχει τεθεί. "

Επίσης, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Μέρους Β', πέραν θεμάτων ερμηνευτικών, που αφορούν στη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και ζητημάτων των οποίων η επίλυση υπάγεται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, εξομαλύνονται προβλήματα, που έχουν ανακύψει σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως η Εταιρεία Παγίων Ε.Υ.Δ.Α.Π., ο Ο.Σ.Ε. και η ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε., η Υ.Π.Α. και η Α.Π.Α. 

Παρατίθεται ακολούθως το νομοσχέδιο και η αιτιολογική τους έκθεση στο σύνολό τους:

Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!