Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 5397/2022 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 76068/7006/22.12.2014 απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Εξειδίκευση του είδους καθώς και του τρόπου και της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες του άρθρου 1 του α.ν. 89/1967 «Περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιρειών», σε περίπτωση παράβασης των όρων της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου».

Αριθμ. 5397

ΦΕΚ B' 162/24.01.2022

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 76068/7006/22.12.2014 απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Εξειδίκευση του είδους καθώς και του τρόπου και της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες του άρθρου 1 του α.ν. 89/1967 «Περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιρειών», σε περίπτωση παράβασης των όρων της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου».

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 «Περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι αλλοδαπών Εμποροβιομηχανικών Εταιρειών» (A' 132) και ειδικότερα την παρ. 1 του άρθρου 3 αυτού.

2. Τις διατάξεις του ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133) και ιδίως της παρ. 22 του άρθρου 119 αυτού.

3. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α’ 98).

4. Το π.δ. 147/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης» (Α’ 192).

5. Το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους - Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119).

6. Το π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 155).

7. Την υπό στοιχεία Υ35/22-09-2021 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαο Παπαθανάση» (Β'4405).

8. Την υπ' αρ. 76068/7006/22.12.2014 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Εξειδίκευση του είδους καθώς και του τρόπου και της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες του άρθρου 1 του α.ν. 89/1967 «Περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιρειών», σε περίπτωση παράβασης των όρων της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου» (Β’ 3682).

9. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Η υπ’ αρ. 76068/7006/22-12-2014 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Εξειδίκευση του είδους καθώς και του τρόπου και της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες του άρθρου 1 του α.ν. 89/1967 «Περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιρειών» όπως ισχύει, σε περίπτωση παράβασης των όρων της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου» (Β’ 3682), τροποποιείται ως ακολούθως:

1. Το άρθρο 3 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3

Υποβολή Μελέτης Τεκμηρίωσης για επανεξέταση του ποσοστού κέρδους

Για την επανεξέταση του ποσοστού κέρδους κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 2 του α.ν. 89 /1967, η εταιρεία οφείλει εντός του τελευταίου δίμηνου της πενταετίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ποσοστού κέρδους που έχει ορισθεί με την εγκριτική απόφαση ή μετέπειτα τροποποίησή της καθώς και οποτεδήποτε άλλοτε ζητηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία, να υποβάλει σχετικό αίτημα με μελέτη τεκμηρίωσης του προτεινόμενου νέου περιθωρίου κέρδους, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων.

Η μη υποβολή αιτήματος με τη μελέτη τεκμηρίωσης του πρώτου εδαφίου, επιφέρει την κύρωση ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης, καθώς και προστίμου ποσού δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ».

2. Στο τέλος του άρθρου 4 προστίθεται εδάφιο, ως εξής:

«Εφόσον η εταιρεία υποβάλει αίτημα ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης, η ελάχιστη υποχρέωση για τις δαπάνες λειτουργίας της διαχειριστικής περιόδου προσμετρείται αναλογικά για το χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος αυτού και δύναται να καλυφθεί μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου ή την ημερομηνία ανάκλησης της απόφασης εγκατάστασης, εάν είναι προγενέστερη.».

3. Η παρ. 2 του άρθρου 5 αντικαθίσταται, ως εξής:

«Η μη κάλυψη της υποχρέωσης της παρ. 1 κατά τον χρόνο ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης επιφέρει κύρωση επιβολής προστίμου ισόποσο με ποσοστό 10% επί του ελλείμματος εισαχθέντων κεφαλαίων και μέχρι του ποσού των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Το πρόστιμο αυτό δεν καταλογίζεται εάν είναι μικρότερο των εκατό (100) ευρώ.

4. Το άρθρο 6 αντικαθίσταται, ως εξής

«Άρθρο 6

Απασχόληση Προσωπικού

Σε περίπτωση που η εταιρεία, σε μια χρονική περίοδο απασχόλησε στην Ελλάδα μικρότερο αριθμό ατόμων πλήρους ή και μερικής απασχόλησης έναντι της ελάχιστης υποχρέωσης που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του α.ν. 89/1967, επιβάλλεται πρόστιμο που αντιστοιχεί σε τετρακόσια (400) ευρώ ανά μήνα μειωμένης απασχόλησης και ανά άτομο. Το πρόστιμο δεν καταλογίζεται σε περίπτωση που για τη διαχειριστική περίοδο είναι μικρότερο των εκατό (100) ευρώ.

Για μείωση της απασχόλησης κάτω του ορίου της ελάχιστης υποχρέωσης λόγω της αντικατάστασης εργαζόμενου, η παράβαση λογίζεται μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα από την αποχώρησή του.

Εφόσον η εταιρεία υποβάλει αίτημα για ανάκληση της εγκριτικής απόφασης, η υποχρέωση ελάχιστης απασχόλησης λογίζεται μέχρι την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος αυτού.».

5. Το άρθρο 8 αντικαθίσταται, ως εξής:

«Άρθρο 8

Γνωστοποίηση αλλαγών σε στοιχεία της εταιρείας και του γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα

Η εταιρεία υποχρεούται να γνωστοποιεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού), εντός της τακτής προθεσμίας που ορίζεται στην εγκριτική απόφαση, κάθε μεταβολή των στοιχείων της που αφορούν την ιθαγένεια και την έδρα της, την επωνυμία και την νομική της μορφή, το αντικείμενο δραστηριότητας της, τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου ή τους διαχειριστές, το νόμιμο εκπρόσωπό της στην Ελλάδα και τα στοιχεία επικοινωνίας αυτού, τη διεύθυνση της εγκατάστασης και τα λοιπά στοιχεία επικοινωνίας της στην Ελλάδα και να υποβάλλει τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της μεταβολής. Η ημερομηνία της μεταβολής των στοιχείων προκύπτει από την ολοκλήρωση της κατά περίπτωση σχετικής πράξης της εταιρείας, ανεξαρτήτως του χρόνου καταχώρησης της στις αρμόδιες αρχές.

Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του παραπάνω εδαφίου, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, για κάθε στοιχείο για το οποίο διαπιστώνονται μεταβολές οι οποίες δεν γνωστοποιήθηκαν εμπρόθεσμα. Κατ’ εξαίρεση για τις αλλοδαπές εταιρείες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα δυνάμει του α.ν. 89/1967 όπως ισχύει, η κύρωση δεν επιβάλλεται εφόσον η γνωστοποίηση της μεταβολής στοιχείων που αφορούν το κεντρικό τους κατάστημα στο εξωτερικό, γίνει εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) μηνών μετά την παρέλευση της ορισθείσας στην εγκριτική απόφαση προθεσμίας».

6. Το άρθρο 9 αντικαθίσταται, ως εξής:

«Άρθρο 9

Υποβολή ετήσιων στοιχείων

Η εταιρεία οφείλει κάθε χρόνο εντός τακτής προθεσμίας να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού) τα στοιχεία λειτουργίας της στην Ελλάδα για την παρελθούσα διαχειριστική περίοδο.

Η μη υποβολή των στοιχείων του προηγούμενου εδαφίου επιφέρει την κύρωση της ανάκλησης της εγκριτικής απόφασης καθώς και πρόστιμου που αντιστοιχεί σε μηδενικές δαπάνες λειτουργίας βάσει του άρθρου 4 και μηδενική απασχόληση βάσει του άρθρου 6, για τη χρονική περίοδο για την οποία δεν έχουν υποβληθεί τα στοιχεία δραστηριότητας και κατ’ ανώτατο για μέχρι δύο έτη.»

7. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 11 προστίθεται εδάφιο, ως εξής:

«Σε περίπτωση που εγκατάσταση έχει πάψει να υφίσταται, η απόφαση κοινοποιείται στον τελευταίο ορισθέντα νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώσει όλους τους υπόχρεους.».

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση ισχύει, για τις κυρώσεις που επιβάλλονται ,από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2022

Ο Αναπληρωτής Υπουργός

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!