Τι επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του Μεσοπροθέσμου
Μιλώντας πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για το σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών “Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015», ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων τόνισε και τα ακόλουθα:
. «Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, άνω σχώμεν τας καρδίας. Είναι πολύ δύσκολες και βαριές οι στιγμές. Και έχουμε όλοι συνείδηση της ευθύνης και του αναπόφευκτου θεσμικού διλήμματος που καλείται ν’ απαντήσει η Βουλή των Ελλήνων, όπως και κάθε αντιπροσωπευτικό Σώμα υπό συνθήκες οξείας κρίσης των αντιπροσωπευτικών θεσμών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλο τον κόσμο».
.«Έξω, στους δρόμους, στις πλατείες, υπάρχει η ποικιλία και η αντιφατικότητα της κοινωνίας. Υπάρχουν αγνοί και άδολοι πολίτες που είναι αγανακτισμένοι, θα έλεγα ότι είναι φοβισμένοι, είναι ενοχλημένοι, είναι εκνευρισμένοι γιατί βιώνουν το οικονομικό πρόβλημα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, με την ανέχεια, με τη μείωση του εισοδήματος, με το κλείσιμο της επιχείρησής τους, με την ανατροπή σχεδίων ζωής, με την αδυναμία να δώσουν ελπίδα στα παιδιά τους.
Αυτοί οι πολίτες έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Αυτούς έχουμε στο μυαλό μας, σ’ αυτούς έχουμε απευθύνει την ανοιχτή πρόσκληση να μιλήσουμε και να ξαναμιλήσουμε, γιατί αν αυτοί δε μας καταλάβουν και αν τέλει αυτοί δε μας αποδεχθούν και δε μας δικαιώσουν, έχουμε χάσει το ιστορικό παιχνίδι.
Υπάρχουν όμως δίπλα σ’ αυτούς και άλλοι, οι οποίοι έχουν δεδομένες πολιτικές απόψεις, είναι στρατευμένοι σε μια υπόθεση όπως την αντιλαμβάνονται και εξυπηρετούν έναν πολιτικό στόχο. Είναι αυτό θεμιτό δημοκρατικά; Είναι. Και αυτό το προβλέπει η Δημοκρατία.
.«Κατά τη γνώμη μου, όλοι μπορούμε να συναντηθούμε, όλοι, όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων. Μπορούμε να συναντηθούμε στα δυο σημεία, στην ανάγκη προστασίας και ομαλής λειτουργίας των θεσμών και στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ελευθερία έκφρασης των απλών και άδολων πολιτών, να μιλήσουμε μαζί τους, να τους αφήσουμε να εκφραστούν αλλά να μην δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να τους εκμεταλλευτεί».
.«Τώρα, η συζήτηση εδώ στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος βασίζεται σε μία προϋπόθεση η οποία είναι άνιση και άδικη για το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουμε αναλάβει το βάρος και την ευθύνη. Όλα όσα λέει η Αντιπολίτευση ένθεν κακείθεν, βασίζονται σε μια προϋπόθεση. Ότι είναι δεδομένη η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει το βάρος της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου.
Όλα τα άλλα, η άνεση, η ευκολία, ο καταγγελτικός λόγος, η άντληση ενός πολιτικού κεφαλαίου που Κύριος οίδε τι θα γίνει, δεν θα είχαν καμία βάση δεν θα υπήρχαν ως φαινόμενα, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε αναλάβει αυτή την ευθύνη μονομερώς.
Για φανταστείτε αν το ΠΑΣΟΚ έλεγε τώρα ότι “δεν διαθέτω την πλειοψηφία”, ή “δεν αναλαμβάνω την ευθύνη”, τι θα έλεγαν οι αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι των Κομμάτων της αριστερής Αντιπολίτευσης στους αγανακτισμένους πολίτες; Και τι θα έλεγε ο χώρος της συντηρητικής Παράταξης, η Νέα Δημοκρατία, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στους πολίτες που κατά τεκμήριο εκπροσωπεί ή που θέλει να εκπροσωπήσει; Τι θα τους έλεγε;
Πως θα ξημέρωνε η επόμενη μέρα; Με την απειλή της αγαπημένης προς τον αγαπημένο της, ότι αν δεν ξαναγυρίσει κοντά της θα αυτοκτονήσει! Ξέρετε πόσες νέες κοπέλες έχουν οδηγηθεί κατά λάθος στο θάνατο, επειδή ο αγαπημένος δεν άκουσε, δεν κατάλαβε, ήταν εγκλωβισμένος σε άλλα συναισθηματικά διλήμματα;
Και εγώ σας λέω ότι ναι, θα μας καταβληθεί η πέμπτη δόση. Όχι όλη, θα μας καταβάλλεται σταδιακά για να μην στεγνώσει το δημόσιο Ταμείο και ταυτοχρόνως η Ελλάδα θα μπει σε μια απόλυτη επιτήρηση θα μπει σε μια καραντίνα γιατί το νόσημά της είναι δημοσιονομικά λοιμώδες, και θα διασφαλιστούν πολύ γρήγορα μέσα από ένα σχέδιο Β, που αυτό το σχέδιο Β υπάρχει, αλλά όχι υπέρ της Ελλάδας, να βρεθούμε σε μια τέτοια θέση που θα είναι όλη δική μας. Δηλαδή όλα τα κακά δικά μας χωρίς καμία προοπτική»!
.«Όλα όσα ειπώθηκαν για την ανάγκη να υπάρχει ένα σχέδιο Μάρσαλ, για την ανάγκη να βελτιωθούν τα επιτόκια, είναι σωστά. Προφανώς έχει γίνει αντιληπτό από τους εταίρους μας ότι χρειάζεται εντατική υποστήριξη η Ελλάδα στον τομέα της ανάπτυξης, για την ανάσχεση της ύφεσης για την απελευθέρωση κονδυλίων και έχουν γίνει και από τον Πρωθυπουργό και από την Κυβέρνηση όλες οι αναγκαίες ενέργειες και θα υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα. Τα επιτόκια ήδη μειώθηκαν και όλοι ξέρουν ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους απαιτεί ένα ανώτατο μέσο επίπεδο επιτοκίου, γιατί αλλιώς δεν στέκονται οι αριθμοί.
Επίσης, είναι προφανές ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον όγκο του χρέους, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Δεν υπάρχει κανείς συνομιλητής μας που να μην αντιλαμβάνεται τη λογική των αριθμών, αλλά προκειμένου να φτάσουμε να θέτουμε τα θέματα αυτά, πρέπει να έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας, τη δυναμική μας και την ικανότητά μας να διαπραγματευόμαστε. Και επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: μην ψηφίζετε το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο, ελάτε όμως να διαπραγματευτούμε μετά.
Περιμένω την απάντηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων στην πρόσκλησή μου να υποδειχθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής για τη στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Τα πρόσωπα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Ελάτε στην Επιτροπή για το εθνικό φορολογικό σύστημα, άμεσα, ταχύρρυθμα, με αποτέλεσμα. Ελάτε να συζητήσουμε για το αναπτυξιακό μνημόνιο και για τις διεργασίες που γίνονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους φορείς. Ελάτε να το συζητήσουμε και να το συνδιαμορφώσουμε.
Άρα, λοιπόν, επειδή όλοι μιλούν για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και όλοι θέλουν να νιώσουν μια ασφάλεια ότι ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο, το χρονοδιάγραμμα, τις δεσμεύσεις και παρουσίασε και την διαθεσιμότητά της, την ανοιχτή της διάθεση να συστρατευθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Όχι επειδή μας το λένε από το εξωτερικό, αλλά επειδή το ένστικτο αυτοσυντήρησής μας μάς το επιβάλλει.
.«Υπάρχουν δύο σημεία με τα οποία θα ήθελα να κλείσω, τα οποία προέκυψαν από τη συζήτηση όχι μόνο εδώ, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί συνάδελφοι, όχι μόνο ο κ. Αθανασιάδης, με τον οποίο μας συνδέουν πολύ στενοί δεσμοί, θέτουν ένα πολύ λογικό ερώτημα.
Είναι δυνατόν σε στρατηγικής σημασίας τομείς, όπως είναι η ενέργεια, όπως είναι τα νερά, μόνο με μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τους πίνακές του ή με τον εφαρμοστικό νόμο που διαμορφώνει το ταμείο ως θεσμό να προχωρήσουμε; Προφανώς όχι.
Εδώ χρειάζονται συγκροτημένες πολιτικές οι οποίες θα συζητηθούν διεξοδικά στη Βουλή με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Πώς είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση για την ενέργεια χωρίς το τρίτο ενεργειακό πακέτο, χωρίς να δούμε τι θα γίνει με τους λιγνίτες, χωρίς να δούμε τι θα γίνει με τα δίκτυα, μεταφοράς και διανομής, χωρίς να δούμε ποιος πρέπει να είναι πραγματικά και σε βάθος χρόνου ο ρόλος του δημοσίου και ο ρόλος των ιδιωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και με ορισμένους άλλους τομείς τους οποίους ανέφερα.
Από την άλλη, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους ξένους συνομιλητές μας. Έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση, να συνεισφέρουμε στο νέο πρόγραμμα το προϊόν των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε λίγο είναι μια μεγάλη πράξη ευθύνης και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα από αύριο να εμφανιστεί ενδυναμωμένη μπροστά στους διεθνείς συνομιλητές της και να πετύχει ό,τι καλύτερο μπορεί στο όνομα των Ελλήνων πολιτών και στο όνομα του έθνους, και αυτό θα οφείλεται σε σας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες Βουλευτές. Σας ευχαριστώ».
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!