Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

EIE Η επιστημονική κοινότητα καλείται να παραμείνει συσπειρωμένη και να ηγηθεί των αναγκαίων αλλαγών

Η προέγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδότησης ύψους 30,7 εκατ. ευρώ, θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), όπως σημειώνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο διευθυντής και πρόεδρος του ιδρύματος Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου προσθέτοντας ότι, «παρά τις δυσκολίες που συνέχισε να ορθώνει μπροστά μας η πανδημία, το ερευνητικό αποτύπωμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (EIE) παρέμεινε σταθερά ανταγωνιστικό και το 2021».

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Το τέλος κάθε χρονιάς αποτελεί πάντα μια καλή ευκαιρία για την ανασκόπηση όσων πετύχαμε μέσα σε αυτήν αλλά και όσων οραματιζόμαστε για τη νέα.

Παρά τις δυσκολίες που συνέχισε να ορθώνει μπροστά μας η πανδημία, το ερευνητικό αποτύπωμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (EIE) παρέμεινε σταθερά ανταγωνιστικό και το 2021.

Οι δημοσιεύσεις σε περιοδικά υψηλής απήχησης, η διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων πάνω σε θέματα αιχμής, η πλούσια ιστορική εκδοτική παραγωγή, οι διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς και η προέγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για μια χρηματοδότηση ύψους 30,7 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον του ΕΙΕ, μας έκαναν και φέτος υπερήφανους για τη δυναμική μας παρουσία στο οικοσύστημα της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών συνεχίζοντας τη διαχρονική ενασχόλησή του με τη μελέτη της εποχής της Επανάστασης έθεσε ως στόχο των δράσεων που ανέπτυξε το 2021 να μετάσχει με συστηματικό και έγκυρο τρόπο στον επιστημονικό και δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε με αφορμή την επέτειο της διακοσιετηρίδας του 1821.

Συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις, ερευνητικά προγράμματα, νέα ψηφιακά εργαλεία, μεμονωμένες εκδόσεις και μια νέα εκδοτική σειρά συγκρότησαν φέτος το βασικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου, το οποίο έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς που εμπλουτίζουν την επιστημονική συζήτηση και είναι χρήσιμοι για την εκπαίδευση και την κοινωνία.

Δημοσιεύσεις και βραβεύσεις

Παράλληλα, τα δύο Ινστιτούτα των Θετικών Επιστημών (Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας και Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Χημείας) γνώρισαν και το 2021 σημαντικές επιτυχίες, μέσα από διακρίσεις και επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ενδεικτικά, πρόκειται για:

  • τις αξιόλογες συνεισφορές σε δημοσιεύσεις κορυφαίων περιοδικών, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:
    • Adjusting the energy of interfacial states in organic photovoltaics for maximum efficiency. Nicola Gasparini, Franco V. A. Camargo, Stefan Frühwald, Tetsuhiko Nagahara, Andrej Classen, Steffen Roland, Andrew Wadsworth, Vasilis G. Gregoriou, Christos L. Chochos, Dieter Neher, Michael Salvador, Derya Baran, Iain McCulloch, Andreas Görling, Larry Lüer, Giulio Cerullo & Christoph J. Brabec. Nature Communications (2021)
    • Nuclear receptor NR5A2 negatively regulates cell proliferation and tumor growth in nervous system malignancies. Dimitrios Gkikas, Dimitris Stellas, Alexia Polissidis, Theodora Manolakou, Maroula G. Kokotou, George Kokotos, and Panagiotis K. Politis. PNAS (2021)
    • Unveiling the Photoinduced Electron-Donating Character of MoS2 in Covalently Linked Hybrids Featuring Perylenediimide. Ioanna K. Sideri, Youngwoo Jang, Jose Garcés-Garcés, Prof. Dr. Ángela Sastre-Santos, Dr. Ruben Canton-Vitoria, Prof. Dr. Ryo Kitaura, Prof. Dr. Fernando Fernández-Lázaro, Prof. Dr. Francis D'Souza, Prof. Dr. Nikos Tagmatarchis. Angewandte Chemie International Edition (2021)
    • Senolytics and senomorphics: Natural and synthetic therapeutics in the treatment of aging and chronic diseases. Sofia M Lagoumtzi, Niki Chondrogianni. Free Radical Biology and Medicine (2021)
    • Effects of Polymer Block Length Asymmetry and Temperature on the Nanoscale Morphology of Thermoresponsive Double Hydrophilic Block Copolymers in Aqueous Solutions. Αpostolos Vagias, Aristeidis Papagiannopoulos, Lucas P. Kreuzer, Despoina Giaouzi, Sebastian Busch, Stergios Pispas, and Peter Müller-Buschbaum. Macromolecules (2021).
  • την τιμητική βράβευση του Διευθυντή Ερευνών του ΙΘΦΧ/ΕΙΕ Ε.Ι. Καμίτσου με το "2021 Alfred R. Cooper Award" της American Ceramic Society (ACerS), για τα επιτεύγματά του στη φασματοσκοπία ιοντικών υάλων προς την κατανόηση της υαλώδους δομής και της δυναμικής των ιόντων/φορέων φορτίου.
  • τη βράβευση της ερευνητικής ομάδας των: Β. Γρηγορίου, Χ. Χώχου και Μ. Σπανού από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), στο πλαίσιο της 4ης Βράβευσης Ελλήνων Εφευρετών, για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αιχμής στον τομέα των βιοηλεκτρονικών συσκευών.

Την ώρα που οι σύγχρονες προκλήσεις δημιουργούν τις πιο πιεστικές ανάγκες από ποτέ για τον άνθρωπο, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, η επιστημονική κοινότητα καλείται να παραμείνει συσπειρωμένη και να ηγηθεί των αναγκαίων αλλαγών, με το EIE να συνεχίζει να αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!