Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Δόση και πακέτο – μαμούθ για τη στήριξη της Ελλάδας, αν ψηφιστεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο – Σημαντική για τη Γερμανία η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση

Στις αρχές Ιουλίου -και υπό τον όρο της έγκρισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή- αναμένεται να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jean Claude Juncker, ο οποίος σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ώρα που στην Ελλάδα συνεχίζεται η συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Όπως έκανε γνωστό στις δηλώσεις του ο Juncker, πρόοδος σημειώθηκε αναφορικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πρόγραμμα αρωγής προς την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη αρκετά  εκκρεμή ζητήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι εθελουσία και χωρίς πιέσεις από τις κυβερνήσεις.

Ο τρόπος εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτικών τραπεζών και άλλων ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο έτσι ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μην το χαρακτηρίσουν (όπως απείλησαν) επιλεκτική χρεοκοπία, προκαλώντας πανικό στις αγορές, χαρακτηρίζεται ως το πιο λεπτό ζήτημα στη διαπραγμάτευση. Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης βρέθηκαν στο τραπέζι αρκετά σενάρια, που συζητήθηκαν με τη συμμετοχή της ΕΚΤ. Οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν τις επόμενες μέρες και σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών (Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή). Αν όχι επίσημα, αυτό θα γίνει σίγουρα παρασκηνιακά.

Από τη χθεσινή συζήτηση προκύπτει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης προσανατολίζονται σε ένα εξαιρετικά μεγάλο «πακέτο» στήριξης, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μείνει εκτός αγορών, κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τα μέσα του 2014, ενώ θα προβλέπονται μέτρα για τη στήριξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε περίπτωση που οι οίκοι υποβαθμίσουν την Ελλάδα εξαιτίας της συμμετοχής των ιδιωτών. Τα σενάρια αναφέρονται σε ένα ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 90 και 120 δισ. ευρώ.

Ο Σόιμπλε για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την Τρίτη ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εκτίμησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να είναι εθελοντική για να αποφευχθεί τυχόν πιστωτικό επεισόδιο.«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι εθελοντική, γιατί αν δεν είναι εθελοντική, τότε, σύμφωνα με όλους τους κανόνες που ισχύουν για τα συμβόλαια αθέτησης πληρωμών, θα ισοδυναμεί με πιστωτικό επεισόδιο και θα οδηγήσει αμέσως σε υποβάθμιση της Ελλάδας», ανέφερε.

Η πρόταση

Τεχνική λύση που διασφαλίζει τις ελληνικές τράπεζες από τις παρενέργειες του γερμανικού σχεδίου για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην χρηματοδότηση της Ελλάδος την περίοδο 2012 -2014 κατέθεσε στο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, πρότεινε χθες το πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους έως 120 δισ. ευρώ να συνοδευτεί από ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τα οποία θα διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζές για να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις προκειμένου να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Εάν τελικά επιλεγεί ως λύση η παράταση της λήξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων για μια επταετία και η αντικατάστασή τους με νέα, τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν με όρους ισοδύναμους της παρούσας αξίας των χρεογράφων που λήγουν, δηλαδή με την λογιστική αξία όπως καταγράφεται στο banking book.

Η πρόταση Schaeuble μεταθέτει το βάρος της διακράτησης και επιμήκυνσης των λήξεων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, καθώς μόνο στη δική τους περίπτωση οι οίκοι αξιολόγησης ενδεχομένως να δεχθούν πως υπάρχει αμιγώς εθελοντική συμμετοχή στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!