Κίνητρα επιστροφής των χρημάτων που "έφυγαν" στο εξωτερικό
Με την αρωγή του πιστωτικού συστήματος, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί σειρά μέτρων - κινήτρων, προκειμένου να πειστούν όσοι μεγαλοκαταθέτες επέλεξαν να μεταφέρουν μέρος των κεφαλαίων τους στα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης.
Στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η επιστροφή μέχρι και του 50% των κεφαλαίων που έχουν "μεταναστεύσει" στο εξωτερικό την τελευταία δεκαετία.
Ισχυρό ατού στα χέρια του υπουργείου είναι η βάση δεδομένων με διασταυρωμένα στοιχεία 160.000 φυσικών προσώπων που μετέφεραν τα τελευταία χρόνια κεφάλαια στο εξωτερικό και η οποία είναι αποτέλεσμα συνδυασμένων προσπαθειών του Οικονομικού επιτελείου, του πιστωτικού συστήματος αλλά και τραπεζικών αρχών του εξωτερικού.
Πρόκειται για λίστα καταθετών που μετέφεραν "νόμιμα" τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, με συνηθέστερους επενδυτικούς προορισμούς, τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και περιοχές της Ν.Α Ευρώπης οι οποίες έγιναν ελκυστικές όταν λόγω δικών τους δημοσιονομικών προβλημάτων προσέλκυαν καταθέσεις σε ευρώ με επιτόκια υψηλότερα του 10%, κ.α.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά το πέρας της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων για την χρήση του 2010, το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας στην κατοχή την συγκεκριμένη λίστα καταθετών θα είναι σε θέση, να διασταυρώσει ποιοι έχουν δηλώσει τους τόκους που έχουν εισπράξει από τις καταθέσεις στο εξωτερικό. Παρ' ότι επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και ταυτόχρονα δηλώνουν κάτοικοι Ελλάδος, δεν φορολογούνται από την χώρα που έχει δεχθεί τις καταθέσεις τους. Για ορισμένες περιπτώσεις π.χ. Βρετανία τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά μέσω διακρατικής συμφωνίας των αντίστοιχων υπουργείων.
Σημειώνεται ότι οι τόκοι των καταθέσεων στο εξωτερικό, για τους μονίμους κατοίκους των χωρών, φορολογούνται πολύ πάνω από 10% που ισχύει στην Ελλάδα και φθάνει μέχρι και το 35%.
Έχουν δηλωθεί;
Ταυτόχρονα μέσω του ΣΔΟΕ θα μπορεί να ελεγχθεί εάν τα κεφάλαια που έχουν μεταφερθεί, είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά της κίνησης κεφαλαίων παραμένουν σε πρώτη ζήτηση στο πιστωτικό σύστημα για σειρά ετών οπότε ο έλεγχος μπορεί να καλύψει αναδρομικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών.
Στα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων, το υπουργείο θα περιλάβει την μη υπαγωγή ελέγχου Πόθεν Έσχες για τις καταθέσεις που θα επιστραφούν, πλην βεβαίως της φορολόγησης των τόκων τους.
Την ίδια στιγμή θα επισημαίνεται και το κίνητρο των σαφώς υψηλότερων αποδόσεων που προσφέρει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καθώς εκτιμάται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού δεν προσφέρουν στους έλληνες πελάτες τους, αποδόσεις υψηλότερες του 1% όταν στις ελληνικές τράπεζες, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα βρουν εύκολα αποδόσεις μεγαλύτερες του 4%. Μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα οι αποδόσεις στους τόκους των καταθέσεων δεν αναμένεται να αποκλιμακωθούν σύντομα.
Θέμα εμπιστοσύνης
Εννοείται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικές οικονομίας και βεβαίως η οριστική εξάλειψη οποιασδήποτε περίπτωσης χρεοκοπίας της χώρας. Σύμμαχος του οικονομικού επιτελείου και του πιστωτικού συστήματος, σε αυτήν την προσπάθεια είναι η πρόσφατη εκπεφρασμένη στήριξη της ελληνικής προσπάθειας από τον γαλλογερμανικό άξονα, μέσω προώθησης συγκεκριμένων σχεδίων χρηματοδότησης.
Το όλο ζήτημα τέθηκε και κατά την πρώτη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο νέος Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, όπου εκτός από την προεργασία για την ταυτοποίηση των στοιχείων όσων καταθετών έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό, τέθηκαν και ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν το πιστωτικό σύστημα όπως η χρηματοδότηση της οικονομίας, η περιορισμένη ρευστότητα και η συνεχιζόμενη εκροή των καταθέσεων.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!