Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

Αριθ.1027421/680/0006Β/3-3-1998 Καθορισμός διαδικασίας θεώρησης βιβλίων και στοιχείων του Κ.Β.Σ. για τις Δ.Ο.Υ. που εντάσσονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (TAXIS).

Αριθ.1027421/680/0006Β/3-3-1998

ΦΕΚ: 193/Β'/3-3-1998

Καθορισμός διαδικασίας θεώρησης βιβλίων και στοιχείων του Κ.Β.Σ. για τις Δ.Ο.Υ. που εντάσσονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (TAXIS).

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Του άρθρου 19του Π.Δ. 186/92 (Α'84).

β) Του άρθρου 180 του Π.Δ. 16/89 (Α'6).

γ) Του άρθρου 49 παρ. 2 του Ν. 1591/86 (Α' 50).

δ) Του άρθρου 29 του Ν. 1558/85 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα» (Α' 137), όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/92 (Α' 154) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2ατου Ν. 2469/97 (Α' 38).

2. Την ανάγκη καθορισμού της διαδικασίας θεώρησης των βιβλίων και στοιχείων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Π.Δ. 186/92) μηχανογραφικά, από τις Δημόσιες Οίκο νομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), στις οποίες θα εγκαθίσταται και θα λειτουργεί το Υποσύστημα Κ.Β.Σ. του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Φορολογίας (TAXIS).

3. Το γεγονός ότι, από την έκδοση της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ποσού δρχ. 50.000.000, για το έτος 1998 και ποσού δρχ. 120.000.000 για καθένα από τα επόμενα έτη, η οποία θα καλυφθεί απότις πιστώσεις εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών (Ειδικό Φορέα 23620 και ΚΑΕ 1111), αποφασίζουμε:

Καθορίζουμε τη διαδικασία της πράξης θεώρησης και ακύρωσης των βιβλίων και στοιχείων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Π.Δ. 186/92) από τις Δ.Ο.Υ., στις οποίες θα εγκατασταθεί και θα λειτουργεί το Υποσύστημα Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Φορολογίας (TAXIS), ως ακολούθως:

1. Στη θέση της πράξης θεώρησης nou τίθετο με σφραγίδα στη τελευταία σελίδα κάθε βιβλίου και του τελευταίου φύλλου κάθε στελέχους στοιχείων του Κ.Β.Σ., θα επι-κολλάται αυτοκόλλητη ετικέτα, η οποία θα εκτυπώνεται μηχανογραφικά από το Υποσύστημα του Κ.Β.Σ. του TAXIS και θα περιέχει:

■ Τη Δ.Ο.Υ. θεώρησης των βιβλίων ή στοιχείων

• Τον Α.Φ.Μ. του επιτηδευματία · επιχείρησης

• Το ονοματεπώνυμο / επωνυμία του επιτηδευματία - επιχείρησης

• Την εγκατάσταση, για την οποία θεωρήθηκε το είδος (βιβλίο ή στοιχείο)

• Την κατηγορία βιβλίων

• Τον αριθμό πράξης θεώρησης

• Το είδος του βιβλίου ή στοιχείου, που θεωρείται

• Το πλήθος των στελεχών αυτών

• Την ένδειξη της σειράς (αν υπάρχει)

• Τη χρήση της σειράς (εντός ή εκτός επιχείρησης)

• Τον αριθμό της πρώτης και τελευταίας σελίδας του θεωρούμενου είδους

• Το πλήθος των αντιτύπων του θεωρούμενου είδους

• Την ημερομηνία θεώρησης

• Το ίχνος (στοιχεία) της μηχανής διάτρησης της Δ.Ο.Υ. και την απόφαση θεώρησης του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. στις περιπτώσεις που γίνεται θεώρηση με απόφαση Προϊσταμένου.

Επί της ετικέτας θα τίθεται η υπηρεσιακή σφραγίδα τη ς Δ.Ο.Υ. και θα υπογράφει ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. που ενεργεί τη θεώρηση ή ο εξουσιοδοτημένος απ' αυτόν προς τούτο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ.

2. Πα κάθε θεώρηση θα εκτυπώνεται από το Υποσύστημα Κ.Β.Σ. του TAXIS αποδεικτικό θεώρησης, το οποίο θα χορηγείται στον επιτηδευματία και θα διαφυλάσσεται από αυτόν για χρονικό διάστημα ίσο με το προβλεπόμενο για τα βιβλία και στοιχεία που αναφέρονται σ' αυτό.

3. Κατά την ακύρωση των βιβλίων (όταν η ακύρωση αυτών ζητηθεί από τον επιτηδευματία) και των στοιχείων, καθώς επίσης και στην περίπτωση δήλωσης απώλειας αυτών, θα αποδίδεται από το Υποσύστημα Κ. Β.Σ. αριθμός πράξης ακύρωσης, ο οποίος θα συσχετίζεται με την αντίστοιχη πράξη θεώρησης. Το σύστημα θα εκτυπώνει σχετικό αποδεικτικό το οποίο θα χορηγείται στον φορολογούμενο.

4. Σε περίπτωση μη λειτουργίας του Υποσυστήματος Κ.Β.Σ. του TAXIS, η πράξη θεώρησης ή ακύρωσης κατά περίπτωση, θα τίθεται χειρόγραφα, με βάση το σημείωμα θεώρησης ή ακύρωσης, αντίστοιχα.

Η πράξη αυτή θα υπογράφεται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο. Υ. ή από εξουσιοδοτημένο απ' αυτόν προς τούτο υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. και θα σφραγίζεται με την υπηρεσιακή σφραγίδα της Δ.Ο.Υ.

Για το σκοπό αυτό, θα τηρείται ιδιαίτερο χειρόγραφο βιβλίο καταχώρησης και απόδοσης αριθμού των πράξεων θεώρησης και ακύρωσης.

'Οταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία θα ενημερώνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο με τις πράξεις θεώρησης ή ακύρωσης που έγιναν χειρόγραφα. Το σύστημα θα αποδίδει νέο αριθμό πράξης θεώρησης ή ακύρωσης, κατά περίπτωση, ο οποίος θα συσχετίζεται μ ε τον αριθμό που δόθηκε χειρόγραφα και θα καταχωρείται σε ιδιαίτερη στήλη του παραπάνω βιβλίου.

Η αυτοκόλλητη ετικέτα που θα εκτυπώνεται από το Υποσύστημα Κ.Β.Σ. για την θεώρηση, θα επικολλάται στο αντίστοιχο σημείωμα θεώρησης και το αποδεικτικό θεώρησης - ακύρωσης που επίσης εκτυπώνεται από το Υποσύστημα Κ.Β.Σ. θα τίθεται στον οικείο φάκελο και θα αποδίδεται στον επιτηδευματία, όταν ζητηθεί από αυτόν.

5. Ως χρόνος έναρξης εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας απόφασης ορίζεται α) για την ΔΟΥ Μοσχάτου η Τρίτη 3 Μαρτίου 1998 και β) για τις λοιπές ΔΟΥ η ημερομηνία ένταξής τους στο Υποσύστημα Κ. Β.Σ. του TAXIS.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα,24 Φεβρουαρίου 1998

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!