Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συμβούλιο Υπ. Γεωργίας και Αλιείας Συζήτηση για τις αλιευτικές δυνατότητες το 2022

Οι αλιευτικές δυνατότητες σε Ατλαντικό, Βόρεια Θάλασσα, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα για το 2022 αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που έγινε στις Βρυξέλλες το διήμερο, 12-13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη πρώτη μέρα του Συμβουλίου ξεκίνησε η διαδικασία καθορισμού των ορίων αλιευμάτων και των εθνικών ποσοστώσεων για τα ιχθυαποθέματα στα ύδατα της ΕΕ και εκτός ΕΕ.

Σχετικά με τη Μεσόγειο, όπου δραστηριοποιείται και ο ελληνικός αλιευτικός στόλος, ο γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Μπαγινέτας, υπογράμμισε «την ανάγκη να επιδιωχθεί μια προσέγγιση στη βάση της βιωσιμότητας για την προστασία των αποθεμάτων, αλλά και της αλιευτικής δραστηριότητας εν γένει, τονίζοντας ότι προσβλέπουμε σε μια ικανοποιητική διευθέτηση που θα μπορέσει να παρέχει σταθερότητα στον κλάδο», όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών, το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ενέκρινε τα Συμπεράσματα Συμβουλίου σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια σε περιόδους κρίσης, με την ελληνική αντιπροσωπεία να τονίζει ότι ιδιαίτερα οι κρίσεις στον αγροδιατροφικό τομέα έχουν άμεσες και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ απασχόλησε επίσης η διαδικασία υποβολής των Στρατηγικών Σχεδίων όπου υπήρξαν πολλά σημεία προβληματισμού εκ μέρους των κρατών-μελών, με την Ελλάδα να υπογραμμίζει ότι στις εκτελεστικές πράξεις δεν πρέπει να εισάγονται στοιχεία και υποχρεώσεις που υπερβαίνουν το πεδίο εφαρμογής των βασικών πράξεων, και να παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία κατά τη σύνταξη, υποβολή και αξιολόγηση των Στρατηγικών Σχεδίων.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα του «χοίρειου κρέατος στην Ένωση, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει και πάλι ότι ο τομέας του χοίρειου αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι οι χοιροτρόφοι βρίσκονται ήδη σε οριακό σημείο, με τη ραγδαία αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας να απειλεί πλέον την ίδια τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων και στη χώρα», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της για την αύξηση του κόστους παραγωγής στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, που έχουν αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα των εσοδειών, τονίζοντας ότι ο επαρκής εφοδιασμός σε τρόφιμα και η επισιτιστική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτευχθεί μόνο εάν διατηρηθούν οι δομές της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της Ένωσης.

Τέλος οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συνομίλησαν για την πορεία της μεταφοράς και εφαρμογής της Οδηγίας για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές ΑθΕΠ που στόχο έχει την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η ελληνική πλευρά τόνισε την υψηλή προτεραιότητα που έχει για τη χώρα το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που μετέφεραν την Οδηγία για τις ΑθΕΠ στο εθνικό δίκαιο, θεσπίζοντας νέα, χωριστή νομοθεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!