Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Δράσεις και οι στρατηγικές παρουσιάστηκαν στις «Ημέρες ΙΝΑΛΕ 2021»
Την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα μέρος του ερευνητικού τους έργου στο ευρύ κοινό είχαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) κατά τις «Ημέρες ΙΝΑΛΕ 2021» που πραγματοποιήθηκαν στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στη Νέα Πέραμο Καβάλας.
Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν να γίνει γνωστή η συμβολή του Ινστιτούτου στην αξιοποίηση των αλιευτικών πόρων, στη διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος στην τοπική και εθνική οικονομία και ανάπτυξη, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε εθνικό επίπεδο.
«Οι υπηρεσίες που προσφέρει το ΙΝΑΛΕ σε σχέση με την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες και το θαλάσσιο περιβάλλον το καθιστούν ένα σημαντικό αρωγό της πολιτείας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων που σχετίζονται με τη βιώσιμη άσκηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, την αειφόρο διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής» δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σιμος Κεδίκογλου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συσταθεί Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή Αλιείας που θα έχει ως στόχο την «την επιστημονική υποστήριξη του Υπουργείου σχετικά με την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Ελληνικής Αλιείας».
«Το ΙΝΑΛΕ είναι ένα σημαντικό Ινστιτούτο που μπορεί να αναδείξει το θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν.
Σημείωσε ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει «σημαντικό ρόλο στο γίγνεσθαι του πρωτογενούς τομέας της χώρας μας» ο οποίος όμως είπε αποτελεί «βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας».
Όπως δήλωσε «το 2010 η συνεισφορά του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχονταν στο 4,9%», ποσοστό που εν μέσω της οικονομικής κρίσης αυξήθηκε στο 6,6%».
Ο πρωτογενής τομέας, σύμφωνα με τον κ. Χαρουτουνιάν αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους τομείς απασχόλησης εργατικού δυναμικού καθώς οι εγγεγραμμένοι αγρότες ανέρχονται σε 470.000, που αν προστεθούν και οι 130.000 εργαζόμενοι στην μεταποίηση αποτελούν «το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας» όπως σημείωσε.
«Σημαντικός ο ρόλος που διαδραματίζει το ΙΝΑΛΕ» τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να αποτελέσει το βασικό βραχίονα του ΥΠΑΑΤ και των πολιτικών του».
Ο κ. Χατζηνικολάου υπογράμμισε ότι το Ινστιτούτο μπορεί «να είναι ένας world class οργανισμός» συμπληρώνοντας «έχουμε τη δυνατότητα να πάμε καλύτερα σε όλα τα επίπεδα».
Μιλώντας για την έρευνα και τα αποτελέσματά της υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να περνούν άμεσα στην παραγωγή καθώς σε διαφορετική περίπτωση χάνεται η υπεραξία τους».
Πάνω από 60 έρευνες στο ΙΝΑΛΕ
Παίρνοντας το λόγο ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΑΛΕ, Γρηγόρης Κλέη παρουσίασε το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου. Όπως είπε εν εξελίξει βρίσκονται πάνω από 60 έρευνες και εργαστηριακές μελέτες, οι οποίες έχουν εισροές άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο η έρευνα του ΙΝΑΛΕ χωρίζεται σε τέσσερα πεδία: αλιεία, περιβάλλον, υδατοκαλλιέργεια και μεταποίηση.
Στόχοι, όπως δήλωσε ο κ. Κλέη αποτελούν «η συμβολή στην ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, η ενίσχυση των συμπράξεων με την τοπική αυτοδιοίκηση και η αναβάθμιση των υποδομών του Ινστιτούτου».
Από τη μεριά του ο ερευνητής, Μάνος Κουτράκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων (ΕΠΣΑΔ) υπογραμμίζοντας ότι «τα αλιευτικά αποθέματα Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρρέουν» προσθέτοντας πως «εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τα αποθέματα θα πρέπει οι αλιείς να αμείβονται».
Σημείωσε ότι το ΕΠΣΑΔ δημιουργήθηκε από την ανάγκη να συλλεχθούν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο βιολογικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα που θα υποστηρίζουν αποφάσεις για την ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών πόρων.
«Η Ελλάδα δείχνει το δρόμο στην Ευρώπη» τόνισε μιλώντας για την ερασιτεχνική αλιεία καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, 730.000 ερασιτέχνες ψαράδες έχουν πάει για ψάρεμα, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουτράκης ο μέσος ερασιτέχνης ψαράς, αλιεύει 16 ημέρες ανά έτος, πιάνει 13 κιλά ψάρια ανά έτος και 181 ψάρια ανά έτος.
Σε αναφορά του για την ερασιτεχνική αλιεία στο Βόρειο Αιγαίο αποκάλυψε ότι το 42% αυτών είναι από τη Βουλγαρία, ζητώντας «να νομοθετηθεί η άδεια για τη παράνομη αλιεία».
Το θέμα της παρακολούθησης της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων παρουσίασε τέλος ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΝΑΛΕ, Σωτήρης Ορφανίδης.
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η έρευνά μας θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα» τα οποία όπως τόνισε « θα πρέπει να είναι αντικειμενικά», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να «υπάρχει στενή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με την δημοτική αρχή».
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ερευνητές του ΙΝΑΛΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!