Υπουργείο Οικονομικών Χαιρετισμός Σταϊκούρα στο 33ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ
Υπουργείο Οικονομικών
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021
Δελτίο Τύπου
Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο 33ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ)
Θέλω να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας για την πρόσκληση να χαιρετίσω την έναρξη των εργασιών του 33ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της.
Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το ανθρώπινο κεφάλαιο των τραπεζικών ιδρυμάτων, βασικό συντελεστή εξέλιξης και ενδυνάμωσης του τραπεζικού συστήματος.
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι γεγονός ότι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα σε τραπεζοκεντρικές χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτελεσματική κατανομή των οικονομικών πόρων.
Είναι επίσης γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας βίωσαν, κατά την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης, εγχώριων δημοσιονομικών ανισορροπιών και δικών τους σφαλμάτων, μεγάλη επιδείνωση στα θεμελιώδη μεγέθη τους.
Μεταξύ άλλων:
- στην ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων,
- στη δραματική μείωση της ρευστότητάς τους,
- στον αποκλεισμό τους από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος,
- στους περιορισμούς στο καθεστώς κίνησης κεφαλαίων.
Παράλληλα, το τραπεζικό σύστημα ήρθε αντιμέτωπο και με σειρά νέων προκλήσεων.
- Το πιο απαιτητικό και σύνθετο – σε σχέση με το παρελθόν – εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ελάχιστα επίπεδα και τη σύνθεση των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, τους εποπτικούς δείκτες ρευστότητας και το νέο λογιστικό πλαίσιο.
- Τον νέο κανονισμό αναφορικά με τις ελάχιστες απαιτούμενες εποπτικές προβλέψεις.
- Την ανάγκη βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας των τραπεζών.
- Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος, με κινητήρια δύναμη την καινοτομία.
Κοντά σε αυτές τις προκλήσεις, ήρθαν να προστεθούν οι πολλές και μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών, με κορυφαία την υγειονομική κρίση.
Αυτές τις ενδογενείς και εξωγενείς, παλαιότερες και νεότερες προκλήσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση τις αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, με σκληρή δουλειά και σχέδιο.
1ον. Εφαρμόζουμε, με επιτυχία, το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ».
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο οδηγεί σε σημαντική μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
2ον. Υλοποιούμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες, εξαιρετικά ευνοϊκές για την κοινωνία, ρυθμίσεις.
3ον. Υλοποιούμε εργαλεία πολιτικής, συνολικού ύψους 43,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2022, για τη στήριξη της κοινωνίας που επλήγη από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Εργαλεία όπως είναι:
- Tα προγράμματα χρηματοδότησης δόσεων δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 1» και «ΓΕΦΥΡΑ 2»,
- τα εγγυοδοτικά προγράμματα,
- η επιστρεπτέα προκαταβολή κ.ά.
4ον. Δρομολογούμε την υλοποίηση του πλαισίου των μικρο-πιστώσεων.
Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος 2 αιτήσεις από φορείς που ενδιαφέρονται να λάβουν άδεια για παροχή μικρο-πιστώσεων.
5ον. Δρομολογούμε την παροχή δανείων, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Για τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη υποβληθεί προς το Υπουργείο Οικονομικών, και βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης, 7 αιτήσεις συμμετοχής από τα πιστωτικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων επενδύσεων.
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει επιχειρησιακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
6ον. Δρομολογούμε την υλοποίηση έργων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορούν την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, η στρατηγική παρακολούθησης και αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, η ίδρυση παρατηρητηρίου πιστοληπτικής επέκτασης, η ενίσχυση των κινήτρων για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, θα συντελέσουν στην ισχυρή αλλά και ορθολογική πιστωτική επέκταση.
Κυρίες και Κύριοι,
Το ερώτημα, συνεπώς, που τίθεται είναι εάν η ακολουθούμενη αυτή οικονομική πολιτική αντιμετώπισε, με επάρκεια, την τελευταία διετία τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπο το τραπεζικό σύστημα.
Η απάντηση είναι ΝΑΙ.
Αποδείξεις;
1ον. Το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων έχει συρρικνωθεί.
Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν, τον Ιούνιο του 2021, στα 29,4 δισ. ευρώ, από 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.
2ον. Η πιστωτική επέκταση αναθερμαίνεται.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το σύνολο των νέων χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται στα 7,3 δισ. ευρώ το 9μηνο του έτους, με τον καλύτερο μήνα να είναι ο Σεπτέμβριος.
3ον. Οι καταθέσεις, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σταθερά ενισχύονται.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτές αυξήθηκαν κατά 28 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
4ο. Το κόστος δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων συρρικνώθηκε.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες έχουν απορροφήσει 47 δισ. ευρώ από το Ευρωσύστημα, με αρνητικά επιτόκια.
Επίσης, απέκτησαν πλήρη πρόσβαση στις αγορές, πέτυχαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, και εξέδωσαν ομόλογα, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού.
Κυρίες και Κύριοι,
Μπορούν αυτά τα στοιχεία να αποτελέσουν αντικείμενο πανηγυρισμών και θριαμβολογίας;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ.
Αποτυπώνουν όμως, σίγουρα, μία πολύ καλύτερη εικόνα και κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, με ευοίωνες προοπτικές, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.
Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, μεθοδικά και σκληρά, για να βελτιώσουμε, ακόμη περισσότερο, την υφιστάμενη κατάσταση στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Έχει όμως μεγάλες ευθύνες, πλέον, και το τραπεζικό σύστημα.
Οφείλει να εκπαιδεύσει, προσωπικό και πελάτες, στην ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας.
Οφείλει να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.
Οφείλει να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση, με τα συστήματα που διαθέτει, ώστε να ενισχύσει την περίμετρο των δυνητικών προς χρηματοδότηση πελατών.
Κυρίες και Κύριοι,
Συμπερασματικά, βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου, και συνολικά της Κυβέρνησης, είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν, ξανά, μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με στόχο να οικοδομηθεί μια οικονομία δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφής, κοινωνικά δίκαιη, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!