Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Υπουργείο Οικονομικών Τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο "Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών" η οποία αποτελείται από 15 άρθρα.

Με τα άρθρα 1 έως 14 της αξιολογούμενης ρύθμισης οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι:

• Η κατά το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων, μετά από θεομηνίες με σημαντικές και εκτεταμένες ζημιές, με απλοποίηση των διαδικασιών, χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και η άμεση στήριξη των πληγέντων.
• Ρύθμιση θεμάτων χορήγησης των ενισχύσεων προς πληγέντες από θεομηνίες.
• Ο συντονισμός των έργων αποκατάστασης και ανασυγκρότησης μετά από θεομηνίες.

Μακροπρόθεσμα με τις ίδιες διατάξεις στόχος είναι:

•  Η αντιμετώπιση των ζημιών και η αποκατάσταση της κανονικότητας πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, μετά από μία έκτακτη συνθήκη, η αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των υποδομών και μέσω αυτών η οικονομική στήριξη των περιοχών και η ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής.
•  Η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου και της αρχής της νομιμότητας της Διοίκησης.

Επιπλέον ο σκοπός του άρθρου 15 είναι η επίλυση του χρόνιου ζητήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων που κατέχονται από ιδιώτες, αλλά ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου με το β.δ. της 29ης.7.1894 (θ' 83) ρυμοτομικού σχεδίου στις θέσεις «Ράχη και Μαχάλα» Μαλεσίνας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης σεισμοπαθών της παρ. 1 συστήνεται επιτροπή η οποία θα εξετάσει, έως τις 31.1.2022, αιτήσεις ιδιωτών, προκειμένου να αποδειχθεί ότι αποτελούν απώτερους διαδόχους των αρχικώς αποκατασταθέντων και θα γνωμοδοτήσει για την παραχώρηση σε αυτούς των αρχικώς παραχωρηθεισών εκτάσεων.

Αναλυτικότερα:

Άρθρο 1 Επιχορήγηση για αντιμετώπιση ζημιών - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 4 του ν. 4797/2021

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται το εύρος της κάλυψης των ζημιών από την επιχορήγηση του ν. 4797/2021 (Α' 66) και αντιμετωπίζεται η αλληλοεπικάλυψη με τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.

Άρθρο 2 Ενίσχυση πρώτης αρωγής - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 6 του ν. 4797/2021

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση τροποποιείται η υφιστάμενη ρύθμιση για τη χορήγηση πρώτης αρωγής κατ' αναλογία των ρυθμίσεων που ίσχυσαν ειδικά για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 και του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη, με επέκταση των ρυθμίσεων αυτών και σε περιπτώσεις λοιπών θεομηνιών με εκτεταμένες και σημαντικές επιπτώσεις.

Άρθρο 3 Διαδικασία επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων - Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 7 του ν. 4797/2021

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επέρχονται οι αναγκαίες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 7 του ν. 4797/2021, αναφορικά με τη διαδικασία επιχορήγησης, λόγω της αντικατάστασης του άρθρου 6 του ν. 4797/2021 περί χορήγησης πρώτης αρωγής.

Άρθρο 4 Προκαταβολή επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων - Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 8 του ν. 4797/2021

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επέρχονται οι αναγκαίες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 8 του ν. 4797/2021, αναφορικά με τη διαδικασία προκαταβολής έναντι της επιχορήγησης, λόγω της αντικατάστασης του άρθρου 6 του ν. 4797/2021, περί χορήγησης πρώτης αρωγής.

Άρθρο 5 Διαδικασία ενίσχυσης πρώτης αρωγής - Αντικατάσταση άρθρου 9 του ν. 4797/2021

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καθορίζονται οι σχετικές διαδικασίες για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης.

Άρθρο 6 Επιχορήγηση αγροτών - Τροποποίηση άρθρου 12 του ν. 4797/2021

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση τροποποιείται το άρθρο 12 του ν. 4797/2021, με την πρόβλεψη της δυνατότητας επέκτασης της εφαρμογής της επιχορήγησης του άρθρου 12Β για αντιμετώπιση ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής, ώστε υπό εξαιρετικές περιστάσεις όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε καταστροφές μεγάλης έκτασης, να επιχορηγούνται, πέραν των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, και τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις των κανόνων για τις επιχορηγήσεις στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και των υφιστάμενων ρυθμίσεων του άρθρου 12.

Άρθρο 7 Διαδικασία επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής - Προσθήκη άρθρου 12Β στον ν. 4797/2021

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση θεσπίζεται νέα διαδικασία για την περίπτωση επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση ζημιών, ειδικά σε φυτικά μέσα παραγωγής, σε περιπτώσεις σημαντικών και εκτεταμένων ζημιών και εφόσον οι εν λόγω ζημιές δεν καλύπτονται από τον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις σημαντικών και εκτεταμένων ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια, θεσπίζεται νέα διαδικασία, κατά παρέκκλιση του άρθρου 7 του ν. 4797/2021, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι εν λόγω ζημιές, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα από τον Ε.Λ.Γ.Α. στοιχεία, την εμπειρία και την εξειδίκευση των στελεχών του. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής έναντι της εν λόγω επιχορήγησης, βασισμένης σε αρχικές εκτιμήσεις από διαθέσιμα στοιχεία του ΕΛΓΑ, για την άμεση στήριξη των πληττόμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Άρθρο 8 Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής - Τροποποίηση άρθρου 13 ν. 4797/2021

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση ενισχύεται και διευρύνεται ο ρόλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής του άρθρου 13 του ν. 4797/2021, ώστε να αποτελεί τον μηχανισμό συντονισμού και για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των υποδομών και των έργων του Δημοσίου μετά από θεομηνίες.

Άρθρο 9 Περιφερειακός συντονιστής κρατικής αρωγής - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 15 ν. 4797/2021

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται νέα αρμοδιότητα του περιφερειακού συντονιστή κρατικής αρωγής, ως προς τον συντονισμό της διαδικασίας εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών στις δημόσιες υποδομές από θεομηνίες.

Άρθρο 10 Επιτροπές Κρατικής Αρωγής - Προσθήκη παρ. 9 στο άρθρο 16 ν. 4797/2021

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης επιτροπών κρατικής αρωγής και σε κεντρικό επίπεδο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, για ενίσχυση του έργου των επιτροπών κρατικής αρωγής που συστήνονται στις περιφερειακές ενότητες.

Άρθρο 11 Ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατικής αρωγής και υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις -Τροποποίηση παρ. 4 και προσθήκη παρ. 9 στο άρθρο 24 του ν. 4797/2021 

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι σε έκτακτες περιπτώσεις θεομηνιών, κατά τις οποίες παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε μέγεθος καταστροφής και μέχρι την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής του άρθρου 10 του ν. 4797/2021, στο πλαίσιο παροχής κρατικής αρωγής για την αντιμετώπιση των συνεπειών από θεομηνίες, δύναται να χρησιμοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «arogi.gov.gr», η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της δημόσιας διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α' 184). Επίσης, προβλέπεται μεταβατική διάταξη για τον χειρισμό περιπτώσεων στις οποίες έχει ήδη γίνει καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών σε κτίρια από τις επιτροπές κρατικής αρωγής, σύμφωνα με το άρθρο 1.

Άρθρο 12 Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

Με το άρθρο 12 προστίθεται Κεφάλαιο Ζ' στο Μέρος Α' του ν. 4797/2021 (Α' 66), αναφορικά με την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής.

Άρθρο 13 Ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση εισάγεται η δυνατότητα χορήγησης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής προς ιδιοκτήτες κτιρίων και προβλέπεται αναδρομική ισχύς, ώστε να

καθίσταται δυνατή η ένταξη στις ρυθμίσεις και πληττόμενων από άλλες θεομηνίες, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές και εκτεταμένες ζημιές.

Άρθρο 14 Διαδικασία ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση καθορίζονται οι σχετικές διαδικασίες κατ' αναλογία των ρυθμίσεων που ίσχυσαν ειδικά για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 και του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, στην Κρήτη και προβλέπεται αναδρομική ισχύς, ώστε να καθίσταται δυνατή η ένταξη στις ρυθμίσεις και πληττόμενων από άλλες θεομηνίες, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές και εκτεταμένες ζημιές.

Άρθρο 15 Παράταση της προθεσμίας εξέτασης αιτήσεων για την απόδειξη ύπαρξης διαδόχων και για την παραχώρηση σε αυτούς ακινήτων που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και ευρίσκονται εντός του εγκεκριμένου με το β.δ. της 29ης.7.1894 ρυμοτομικού σχεδίου στις θέσεις «Ράχη και Μαχάλα» Μαλεσίνας

Η αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει το ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας εξέτασης από την επιτροπή του άρθρου 28 παρ. 2 του ν. 4778/2021 των αιτήσεων των σεισμοπαθών ιδιωτών, ιδιοκτητών ακινήτων που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου με το β.δ. της 29ης.7.1894 (Β' 83) ρυμοτομικού σχεδίου στις θέσεις «Ράχη και Μαχάλα» Μαλεσίνας, για τα οποία δεν εκδόθηκε σχετικό παραχωρητήριο. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης σεισμοπαθών των ως άνω περιοχών και δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης από την αρμόδια επιτροπή, προβλέπεται η παράταση της προθεσμίας αυτής έως την 31η.1.2022.

Δείτε το σύνολο της τροπολογίας όπως κατατέθηκε στη συνέχεια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!