Καλά λόγια για την ελληνική προσπάθεια από τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα απ' ό,τι νομίζουν μερικοί και πολλοί στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί, τόνισε ο Π. Τόμσεν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Ευρώπης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Ειδικότερα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω αποφασιστική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Μεταξύ άλλων, το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το μνημόνιο αλλάζει, γιατί αλλάζουν οι συνθήκες, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να προσαρμόζεται στις καινούριες ανάγκες.
Ο κ. Τόμσεν ανέφερε επίσης ότι τέτοιου είδους προγράμματα, όπως αυτό που εφαρμόζεται στην χώρα μας, παρουσιάζουν πάντα προβλήματα και ότι ξεπερνιούνται όταν υπάρχει προσήλωση στους στόχους.
Η πέμπτη δόση και οι προυποθέσεις
Στο μεταξύ, το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 5ης δόσης, η οποία θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου, έδωσε η τρόικα. Όπως ανακοινώθηκε από το κλιμάκιο των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπήρξε συμφωνία με την κυβέρνηση σε μια δέσμη οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών, που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Η αυστηρή εφαρμογή τους, επισημαίνεται από την τρόικα, θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.
Οι δεσμεύσεις, σύμφωνα με την τρόικα, που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος, αφορούν μεταξύ άλλων, τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο, τον εξορθολογισμό επιδομάτων και τη μείωση φοροαπαλλαγών.
Στο πακέτο μέτρων για την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων του 2011 περιλαμβάνονται, η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, αύξηση της φορολογίας σε σκάφη και πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο, καθώς και αύξηση του φόρου στα τσιγάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!