Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για την Κλιματική αλλαγή

«Η  αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν απάντηση στην ύφεση και την ανεργία.» Την επισήμανση αυτή έκανε χθες ο πρωθυπουργός  μιλώντας στην ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, με θέμα τις «περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα», όπου παρουσιάσθηκε μελέτη για την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, στην σύντομη παρέμβασή του πρόσθεσε ότι  «με επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας, στη δεκαετία 2010-2020, θα δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας», ενώ αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες που γίνονται   από αγανακτισμένους πολίτες  επεσήμανε ότι  "όσοι διαδηλώνουν στις πλατείες απευθύνονται σε εθνικά συστήματα δημοκρατίας, τα οποία είναι αδύναμα και αιχμάλωτα μιας παγκόσμιας εξουσίας και πρόσθεσε ότι απαιτείται μια δημοκρατική και ενημερωμένη παγκόσμια διακυβέρνηση, καθώς και ριζική αναμόρφωση της δημοκρατίας, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

Παρουσιάζοντας από την πλευρά του την  μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ο Διοικητής της Τραπέζςη της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος είπε ότι  «όλοι οι υπολογισμοί στις αναλύσεις κόστους-οφέλους που περιλαμβάνονται στην έκθεση, γίνονται σε ευρώ και αφορούν στα επόμενα 90 χρόνια». Αναφερόμενος δε   στη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής τόνισε «πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, μετρώντας παραμέτρους όπως το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία, το κόστος μέτρων προσαρμογής, και το κόστος μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την ανάγκη θωράκισης της Ελλάδας έναντι των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Το κόστος αντιμετώπισης των αλλαγών είναι κατά πολύ μικρότερο από εκείνο που θα προκύψει εάν αφήσουμε την κλιματική αλλαγή να εξελιχθεί, τόνισε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε: «Πολύ υψηλό θα είναι το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία αν δεν υπάρξει δράση για την αντιμετώπισή της σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας.

Αν η κλιματική αλλαγή εξελιχθεί με την ένταση που αναμένεται έως το 2050 και το 2100, αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη της ΤτΕ, χωρίς παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η σωρευτική ζημία για την ελληνική οικονομία μέχρι και το 2100 φθάνει τα 701 δισ. ευρώ, δηλ. ισοδυναμεί με το τριπλάσιο του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ της χώρας».

Την Έκθεση παρουσίασε  ο ακαδημαϊκός και Συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής κ. Χρήστος Ζερεφός. Στην εκδήλωση, εκτός του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεωργίου Προβόπουλου, μίλησαν η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη και ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ. Σταύρος Δήμας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Χατζηνικολάου.

Η Έκθεση αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ολοκληρωμένης  μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, ειδικότερα του  κόστους της κλιματικής μεταβολής  για την ελληνική οικονομία, του  κόστους μέτρων προσαρμογής στο  μεταβαλλόμενο κλίμα, καθώς και του κόστους της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Στο έργο αυτό, για πρώτη φορά συνεργάστηκαν ομάδες από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων φυσικών της ατμόσφαιρας, κλιματολόγων, γεωφυσικών, ειδικών στους τομείς της γεωργίας, των δασών και της αλιείας, ειδικών σε θέματα υδάτινων αποθεμάτων, τουρισμού, δομημένου περιβάλλοντος και ενέργειας, καθώς και οικονομολόγων και κοινωνιολόγων.

Αποτιμήθηκε τέλος το κόστος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που αντιστοιχεί σε μακροχρόνιο πρόγραμμα επενδύσεων σε πολλούς τομείς για την προστασία από τις ζημίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το σύνολο των επενδύσεων και άλλων δαπανών που θα απαιτηθούν συνολικά μέχρι το 2100 φθάνει τα 67 δισεκ. ευρώ, δηλ. ισοδυναμεί περίπου με το 1/3 του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ. Οι επενδύσεις αυτές, σε έργα υποδομής στους τομείς της γεωργίας, των μεταφορών, των δασών, του τουρισμού, καθώς και στις παράκτιες περιοχές και στο δομημένο περιβάλλον σε αστικές περιοχές, δεν εξαλείφουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ούτε εκμηδενίζουν τις επιπτώσεις του, τις περιορίζουν όμως σημαντικά. Εκτιμήθηκε ότι οι επενδύσεις σε μέτρα προσαρμογής θα διασφαλίσουν μείωση του κόστους από την κλιματική αλλαγή σχεδόν κατά 30% (σε 510 δισεκ. ευρώ σωρευτικά έως το 2100, έναντι 701 δισεκ. ευρώ σε περίπτωση μη δράσης)

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!