Δηλώσεις "στήριξης" από Barroso και Lagarde
Στο μπαράζ των δηλώσεων αξιωματούχων της ευρωπαϊκής σκηνής για την Ελλάδα, που έχουν τα μέγιστα «συμβάλλει» στη δημιουργία κλίματος έντονης ανησυχίας στο εσωτερικό της χώρας, προστέθηκαν δύο βαρυσήμαντες και θετικές για την ελληνική περίπτωση δηλώσεις: Μία του Προέδρου της Κομισιόν Jose Manuel Barroso και μία της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και υποψήφιας για την ηγεσία του ΔΝΤ C. Lagarde.
- Διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή με αφορμή τα 30 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επαναλαμβάνει ότι «έχουν ήδη επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα, αλλά θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι τα οφέλη να γίνουν αισθητά». «Θα ήθελα να πω κατηγορηματικά ότι η συμμετοχή στη Ζώνη του Ευρώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και όχι να μειωθεί» δηλώνει ο Barroso και επισημαίνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. «Αν υπήρχε ευκολότερη διέξοδος από την κρίση, θα την είχαμε επιλέξει» τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στέλνει το μήνυμα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλάι της Ελλάδας και θα συνεχίσει να στέκεται».
- Για «πολιτική κόπωση» στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα μίλησε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ C. Lagarde, αποκλείοντας παράλληλα κάθε πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό και αναφερόμενη στις ευρωπαϊκές χώρες που συναντούν δυσκολίες η υπουργός υπογράμμισε ότι «η Πορτογαλία, η Ισπανία και πρώτη από όλες η Ελλάδα θα πρέπει να βάλουν τάξη στα οικονομικά τους».
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «μιλάτε όπως η Μέρκελ και οι Γερμανοί», η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας απάντησε: «Όχι. Μιλώ στο όνομα μιας ισορροπίας που θα πρέπει να σεβαστούμε.
"Διότι, όταν δείχνουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα με το πρόγραμμα υποστήριξης των 110 δισ. περιμένουμε σαν ανταπόδοση τις προσπάθειες της."
Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, πρόσθεσε, είναι διαφορετικές για κάθε χώρα.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη να μειώσει το έλλειμμά της, πράγμα που άλλωστε άρχισε να το πετυχαίνει με σημαντικό τρόπο, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει.
Επανέλαβε δε την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και σε απελευθέρωση τομέων και επαγγελμάτων.
Στο ερώτημα εάν θεωρεί πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους η υπουργός για ακόμα μια φορά απάντησε αρνητικά.
Εξήγησε ότι θα πρέπει, πάση θυσία, να διατηρηθεί η ισορροπία που προανέφερε ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στις προσπάθειες της Ελλάδας.
Αναγνώρισε ότι το πρόβλημα σήμερα είναι ένα είδος «πολιτικής κόπωσης» για το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί: «Θα πρέπει να αποκτήσει νέα ενέργεια η χώρα και να συνεχίσει».
Στο ερώτημα εάν ο ελληνικός λαός θα πρέπει να υποφέρει ακόμη πιο πολύ για τη θεραπεία της χώρας, η υπουργός απάντησε ότι είναι απαραίτητη η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών γιατί μόνο τότε θα υπάρξει περιθώριο ανάσας με μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.
Και ισπανικό «όχι» στην αναδιάρθρωση
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, J.Manuel Paramo, τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, o Πάραμο κάλεσε την Ελλάδα να κάνει αλλαγές στο οικονομικό και στο φορολογικό της μοντέλο και να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Αναφερόμενος στην Ισπανία εκτίμησε ότι οι αγορές θα εξακολουθήσουν να είναι επιφυλακτικές έως ότου η χώρα καταφέρει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας της.
«Οι αγορές έχουν αιφνιδιαστεί από το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης- Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!