Μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το Μάρτιο
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Σε 2.604 εκατ. ευρώ, από 2.951 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2010 μειώθηκε το Μάρτιο του 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, ο περιορισμός του ελλείμματος αντανακλά τη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων και του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.
Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 17,0%, αλλά και τον περιορισμό των πληρωμών για αντίστοιχες εισαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 9,5% σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2010. Επιπρόσθετα, περιορίστηκαν οι καθαρές πληρωμές για αγορές τόσο καυσίμων όσο και πλοίων.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε, λόγω του περιορισμού των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και της ανόδου των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες εμφάνισαν αύξηση, αν και διαμορφώθηκαν σε χαμηλό επίπεδο (29 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2011, έναντι 7 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2010). Ειδικώς για τις υπηρεσίες μεταφορών, οι ακαθάριστες εισπράξεις (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) περιορίστηκαν κατά 18,7%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 22,3%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 252 εκατ. ευρώ ή 41,6%, σχεδόν αποκλειστικά λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη κατά 247 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά πληρωμές για τόκους δανείων που χορηγήθηκαν βάσει του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας).
Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 122 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 87 εκατ. ευρώ το Μάρτιο 2010, κυρίως λόγω αυξημένων καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)
Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 2,4 δισεκ. ευρώ ή κατά 24,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και διαμορφώθηκε σε 7,3 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά πρωτίστως τη μεγάλη άνοδο των τρεχουσών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) κατά 2,0 δισεκ. ευρώ και δευτερευόντως τόσο τη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 0,6 δισεκ. ευρώ, όσο και την αύξηση των εισπράξεων από αντίστοιχες εξαγωγές κατά 0,4 δισεκ. ευρώ.
Ειδικότερα, το συνολικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παρουσίασε μείωση κατά 612 εκατ. ευρώ, η οποία προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός πλοίων και καυσίμων κατά 1.051 εκατ. ευρώ και τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 196 εκατ. ευρώ, δηλαδή εξελίξεις που υπεραντιστάθμισαν την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 635 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 16,2%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8,8%.
Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 48 εκατ. ευρώ αντανακλά τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την μείωση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες, ενώ, οι καθαρές πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή. Τόσο οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) όσο και οι αντίστοιχες πληρωμές παρουσίασαν μείωση, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 115 εκατ. ευρώ.
Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010 (ο αριθμός αφίξεων μη κατοίκων παρουσίασε αύξηση κατά 13,1% την ίδια περίοδο), ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 4,0%, με αποτέλεσμα οι καθαρές πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μειωθούν οριακά (κατά 1,6 εκατ. ευρώ).
Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 182 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, σχεδόν αποκλειστικά επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη αυξήθηκαν κατά 9,0%.
Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1.235 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 737 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, κυρίως λόγω της αύξησης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, οι οποίες αφορούν άμεσες ενισχύσεις και επιδοτήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Όπως είχε αναφερθεί και στο δελτίο τύπου της 20ής Απριλίου, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω της ταχείας διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών, εισέρευσε ήδη το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που αφορούν τις τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης για ολόκληρο το 2011.
Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων
Το Μάρτιο του 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 14 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 22 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2010. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου - και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.)
Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 312 εκατ. ευρώ, έναντι 148 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο το 2010. Η αύξηση αυτή αντανακλά κυρίως την άνοδο των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά 159 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 1.548 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 589 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, γεγονός που αντανακλά την προαναφερθείσα εξέλιξη των τρεχουσών μεταβιβάσεων από την ΕΕ.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων
Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) διαμορφώθηκε σε 2,6 δισεκ. ευρώ το Μάρτιο του 2011, έναντι 2,9 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 το έλλειμμα αυτό διαμορφώθηκε σε 7,0 δισεκ. ευρώ, έναντι 9,6 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, δηλαδή μειώθηκε κατά 26,4%.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!